„Egyszer régen, élt egy harcművész, kit a bosszú vezérelt. Barátja, kivel együtt nevelkedett fel, vele tanulta ki a harcművészet titkait, és akivel a Slan-utat felfedezte, meghalt. Megülték. Mesterére nem számíthatott. Őt hibáztatta mindenki a haláláért. Kerülte az embereket, erdőkben bujdosva élt. Kevesen tudták az igazságot. Hiába minden próbálkozás. Érezte, amint lelkét elnyeli a bosszú, a harag, a düh. Érezte, hogy gyenge még a bosszúhoz, de ha lenne is ereje, egyedül nem mehet oda. Felfogadott néhány jólképzett fejvadászt, akiknek megtanított néhány fogást, hogy biztos legyen a sikerben. Mivel a fejvadászok gyorsan tanultak, ezért sokmindent el tudtak sajátítani tőle. A bosszút végrehajtották, aztán folytatták a tanulást. Már a közös iskola megalapítása forgott szóban, mikor a harcművész neve a halállistára került, nem kevés pénzért. Így amikor már nem volt rá szükségük megölték, a pénzből pedig létrehozták az iskolát. Tiszteletből kapta a nevét az iskola a harcművészről, Narenről.”

Niarei egy eldugott részén, egy erdő közepén találhatjuk azt a fejvadász klánt, amely Niare érdekeit szolgálja. Mivel a klán elég zárkózott, ezért nehéz találni bárkit is közülük, s mivel rajtuk kívül senki nem tudja, hol van a rejtekhelyük, ezért várni kell amíg ők jelentkeznek. Ez akkor történik, ha pénz szűkében vannak. Ekkor egy küldött átveszi a megbízásokat, és amelyik elég jól fizet, azt elvégzik. Ha valakit megölnek a klánból, más áll a helyére. Rátermettségét azzal kell bizonyítania, hogy elhozza elődje tetemét és teljes felszerelését. Ha ez valamilyen módon lehetetlen, akkor a gyilkosa fejét kell elvinnie és bizonyítékot az elődje haláláról. Ha elvégezte helyette a feladatát is, rangban is a helyére állhat.

A fegyverzet egyszerű, puszta kéz és láb. Használnak néha hosszúbotot is, de általában a testükkel vívják meg a harcot. Vértezetük fekete, a niarei hétköznapi viselethez van igazítva, hogy ne lehessen észrevenni. Egyszerű öltözéknek tűnik, de valójában egy speciális bőrvértről van szó. A vértet a klán meg tudja csináltatni, de egy átlagos kovács is kiküszöbölheti a hibákat, bár így nem lesz olyan mint régen. Alaphelyzetben egy fegyvert tanulnak meg használni (hosszúbot), ritkán tanulnak újabb fegyvert forgatni, sokkal inkább ezt használják. A mesterfokú fegyverhasználatot nem szokták elsajátítani. A fegyverek számukra olyan eszközök, melyekre néha rászorul az ember. Csak akkor használják, ha kell. Fegyverdobással nem foglalkoznak. Célzófegyvert nem használnak, csak a klántól elszakadtak, de azok is csak nyílpuskát.

A kaszt a harcművészetre épül. Egész életük során nem tanulhatnak más stílust, csak a sajátjukat. A harcművészektől itt annyiban térnek el, hogy csak egy stílust tanulnak, míg a harcművészek sokban jeleskednek. Ez részben hátrány, részben előny. A technikájukat sehol nem ismerik, épp ezért olyan veszélyesek. Képesek Ép-t sebezni technikájukkal. Túlütés estén  Ép-t sebzés. A keze és a lába zúzófegyvernek számít, ezért 6-onként sebez Ép-t.

Naren-xon-kinito

Kéz/láb: Ké 10, Té 16, Vé 18, Sebzés: k6+2, Tám./kör: 2

Hosszúbot: Ké 5, Té 10, Vé 16, Sebzés k6, Tám./kör: 1

A hosszúbot az ő kezükben bír csak ezekkel az értékekkel. A harcművészetük részét képzi a bottal való harcot tanulni. Ez a fegyver a leginkább használt, már ha fegyverhez nyúlnak. Számukra ez olyan, mint harcosnak a kard. Persze előfordul olyan is aki mesterfokra fejleszti harcitudását, ekkor a botja a teste részévé válik, s egybevegyítheti, a pusztakezes harccal.

A kaszt tagjai sem mérget, sem feketemágiát nem használ céljai eléréséhez. Ha nyílpuskát használ, akkor tehet rá mérget. De mivel célzófegyvereket, csak az használhat, aki elszakadt a klántól, ezért kizárható ez a lehetőség.

A pszit első szinttől ismerik mesterfokon. A slan diszciplínák közül a következőket tudják 1. szinttől: Érzékelhetetlenség, Jelentéktelenség, Testsúly-változtatás, Tetszhalál, Zavarás, Statikus pajzs. Ötödik szinen megkapják a Levitációt. Akik ismerik, azokat tisztelik a rangban aluliak és figyelik minden mozdulatát, hátha tanulhatnak tőle valami újat. Ez a diszciplína számukra egyfajta rangjelzés.

Erő 2K6+6 Szépség 3K6
Ügyesség K10+10 Intelligencia 3K6(x2)
Gyorsaság K6+12+kf Akaraterő K10+8
Állóképesség K6+12+kf Asztrál 2K6+6
Egészség K10+8 Érzékelés K6+12

Ké alap: 10     Té alap: 20     Vé alap: 75     Cé alap: 0     HM/szint: 10(0;4;4;0)

Kp alap: 4     Kp/szint: 5     Ép alap: 6     Fp alap: 7     Fp/szint: K6+5

Képzettségek

Fegyverhasználat (hosszúbot) Af
Úszás Af
Futás Af
Piktogrammok írása/olvasása Af
Nyomolvasás/eltűntetés Af
Erdőjárás Af
Vakharc Af
Pszi Mf
Földharc Af
Kínzás elviselése Af
Belharc Mf
Kötelékből szabadulás Af
Mászás 30%
Esés 20%
Ugrás 35%
Lopózás 20%
Rejtőzködés 20%
Csapdafelfedezés 10%

Szintenként 25%-ot oszthat el a felsorolt százalékos képzettségek között, de egyre 15%-nál többet nem oszthat.

2. Sebgyógyítás Af
2. Herbalizmus Af
3. Fegyverismeret Af
3. Földharc Mf
4. Vakharc Mf
4. Futás Mf
4. Archaikus niarei nyelv Af
5. Kötelékből szabadulás Mf
5. Nyomolvasás/eltűntetés Mf

Speciális vértezetük: SFÉ: 2  MGT: 0 (Ára: 2a)

Ezenkívül a botjuk mélyfekete vasfából készül, így törhetetlen. Az értékei nem változnak. Az ára emiatt 5 ezüst. Csak a klántól vehetik meg ezeket a felszereléseiket.

Különleges képességeik: Minden szinten a HM-től függetlenül kapnak 1 Ké-t, és minden páros szinten kapnak +1 sebzésmódosítót. Ezenkívül rendelkeznek a Naren harc nevű diszciplínával. A fentebb említett vérthez nekik nem kell nehézvértviseletet venniük, nem kapnak rá harcértékmódosítót. (A többi vértre ez természetesen nem vonatkozik.)

Játszható fajok: Ember, Wier*, Félelf*

*Csak erős megkötésekkel.

Jellemükben mindig szerepel a Rend, de gyakran szerepel a Halál is. A legáltalánosabb jellem a Rend, Halál.

Szintet a Fejvadásznál leírtak szerint lép.

Naren harc

Pp: TSZ

Meditáció: 1 szegmens

Időtartam: TSZ kör

Az alkalmazó természetfeletti képességekhez jut hozzá, benső (chi) energiáinak felszabadításával. A harcban akrobatikus mozgást végez, ezen kívül változnak az értékei: Ké+10, Té+20, Vé+20(célzófegyverek ellen is) Tám./kör: +2. A sebzés nem változik.

A diszciplína időtartama alatt az alkalmazó kétszer olyan gyorsan mászik, kétszer akkorát ugrik.

Ez a diszciplína megerőltető, így újra csak akkor tudja használni, ha legalább annyit pihen, amennyi ideig a diszciplínát használta. Ezt a diszciplínát 4. TSZ-től tudják használni.

Futási sebesség: Gyaloglás: 8; Könnyűfutás: 24; Futás: 35; Rohanás: 48

Játszhatóság: A kaszt tagjai fejvadászok harcművész kápzéssel. Ez annyit tesz, hogy testük edzettsége, akár egy harcművészé, de a feladatukat fejvadászként végzik. Gyorsan és hatékonyan cselekszenek. Sosem hibáznak, ha kell előbb meghalnának, minthogy kudarcot vallanának. Nyugodt és kiegyensúlyozott személyiségek. Nem riadnak vissza semmitől. Ellenségeiket csak akkor tisztelik, ha arra méltó módon küzdenek. A jó harcost mindig becsülik, de aki többet mond, mint amennyit tud, azt mélyen megvetik. Ha egy nála gyengébb ellenféllel kerül össze általában kéz nélkül harcol, vagy csak megbénítja ellenfelét, kivéve, ha az az életére tör. Jaj annak, aki felbosszantja, akár egy kocsmai verekedés közben is. A ilyen fajta balhékba csak akkor keveredik, ha nem ellekezik a feladatával.

Kultúrájuk hasonlít az Enoszukéban leírtakkal. Evőpálcikákkal esznek, hasonló ételeket, mint Enoszukén és ők is ismerik a dzsí-t. Az Enoszukéban leírt képzettségeket bármikor elsajátíthatják. A JK-nak oda kell figyelnie, hogy kilétét sosem fedheti fel semmilyen körülmények között. Mindig álnevethasználnak. Nekik nem kell álruha, vértjük (ami egyben ruhájuk is) eléggé elfedi valódi személyiségük. Alaphelytetben átlagos viselkedés jellemzi őket.

Saját kultúrájukkal is sokat foglalkoznak. Állításuk szerint a legtöbb régi, titkos pergamen Niare és Enoszuke földjén található. Ezek tartalma lehet egy Slan diszciplína (a Levitáció volt az első ilyen pergamen, amelyet évtizedekkel ezelőtt találtak meg), vagy egy új hatékony mozdulat, vagy titkos képzettség és egyéb elfeledett tudás. Ezeket niarei nyelven írták, vagy archaikus niarei nyelven. De nem csak emiatt foglalkoznak vele. A tea-szertartás szintén fontos. Mivel a kedvenc italuk a tea, melyet egy ritka teafűből készítenek, és esetleg vegyítenek más füvekkel (pl.: kenderfű), ezért az ezzel foglalkozó képzettségeket is elsajátítják.

(A most leközölt kaszt Leviathan írása, amelyet niare embervadászai gyanánt dolgozott ki. Egy másik megközelítése a keleti fejvadászoknak Ynev színes világán. A kaszt 2002-2004 idején készült, több fórumos közösség részvételével. Az Árnyvadász kaszttal párhuzamosan készült, egy életút során alakítva ki mind a két klán/rend történetét és sajátosságait. Mostanra sajnos csak töredékesen található meg a kaszt leírása több helyen is, igyekszünk folyamatosan minél több régi anyagot összeszedni róla.)

Új kaszt: Niarei fejvadász

9 thoughts on “Új kaszt: Niarei fejvadász

  • Nem rossz a munka, de nem ártott volna rektorálni.
    (A most következő kaszt Leviathan írása… helyett mást kellene írni, mert nem következik semmi.

  • ceripapa: jogos, bevett gyakorlatunk, hogy a főoldalon lévő szöveget a cikk végére tegyük.

  • Én nem csak erre gondoltam, ez csak a végén említettem meg, mivel az előző résznél is a szövegezés a végén volt, viszont a szöveg megfogalmazás és a szöveg helye jó volt.
    A rektorálást a nyelvtani hibákra értettem, amik a leírásban megtalálhatóak.

  • Én nem csak erre gondoltam, ezt csak a végén említettem meg.
    Mivel láttam, hogy az előző résznél a szövegezés a végén volt, nem ez miatt hívtam fel a figyelmet, hanem a megfogalmazásban a Shenarnál, helyesebb volt a leírás kezdése:
    A most bemutatásra kerülő kaszt

    A rektorálást a nyelvtani hibákra értettem, amik a leírásban megtalálhatóak.

  • ceripapa: ez a kaszt is (ahogy a szöveg mellett szerepel) nem a teljes kaszt tudomásom szerint, illetve ameddig olyan lesz, hogy versenyen is játszható legyen még jó eséllyel változtathat rajta az írója. Ez is a rajongói anyagok átka, sok szerző kifejezetten kéri, hogy ne változtassunk a szövegein így elsősorban szerepjátékos hibákat igyekszünk kiszúrni.

  • Na nem azért , hogy kötekedjek (na jó de):
    „Sokáig Ynev lakóinak tudomása sem volt a távoli országok (Tiadlan, Niare és Enoszuke) fejvadászairól.”
    Most akkor Niareban mégse Shenarok vannak?
    ‘Szukén meg a Shinobik mondjuk akkor a Shenarok csak Tiadlaniak?
    Lassan több féle fajta fejvadász jön a sárgáktól mint Ynev többi részéről összesen! 😀
    Megint egy sokadik fejvadász alkasztnak érzem, de nem állok neki ismételni magam.

  • Vannak, sokan, sokféle klánból. A shenarral való összehasonlítása nem érdemes, az biztos, hogyha ezek csak fejvadász alkasztok, akkor egy teljesen másik alkasztba tartoznak. 😀

Vélemény, hozzászólás?