Mielőtt továbbmegyünk emeljük kollektív kalpagunkat az(ok) előtt, akik a mostani munkánk kapcsán megelőztek minket és nevet adtak, irányt mutattak ténykedésünk számára. S mert hogy most részben (vagy egészben) filológiai küldetésben járunk emlékezzünk meg az egyébként (is) zseniális Carcosa Család blogja előtt, ahol Raoul Renier már régebben belevetette magát hobbink gyökereinek vizsgálatába és elemzésébe korai szerepjátékos kiadványok, kalandmodulok bemutatásával, akkor Szerepjáték régészet címmel egy sorozatot írt. Mert nem vagyunk egyedül.

Visszatérve a múltba hiába keressük a Nazgul hatását vagy következményeit (majd később visszatérünk még rá), azonban láthatóan valami beindult. 1994-ben például a Rúna magazin változott át számítógépes újság mellékletből teljes értékű kiadvánnyá, majd 1995-re a Bíborhold (különböző okokból) Holdtölte néven folytatódott. Talán ez a szikra vezet minket el ahhoz, hogy ez az év volt a hazai fanzinok aranykora is egyben.

Talán a hobbi ekkor nőtte ki magát annyira, hogy feltűnő lehessen, talán ekkorra ébredtek rá sokan, hogy ezzel szeretnének, mert érdemes foglalkozni. Akárhogyis, az első fecske 1995 ápriliásában egy (még) szemérmesebb és bizonytalabb (úgynevezett „preview”) a későbbi magazinhoz, ami viszont kijelöl már bizonyos alaphangokat és motívumokat vele kapcsolatban. Elindult hát útjára a KEEPER – Gondolatok és Tények a Szerepjátékokról, hogy kifejezetten sokáig velünk legyen (a pályatársaihoz képest persze).

Tartalom:

  • Egy újabb gondolat bánt engemet – technikailag az előszó
  • Üvöltés az éjben – folytatásos történet nyitánya egy Tohrem nevű fantasy hőssel
  • Unplugged LIVE in Tatabánya – interjú a megjelenés előtt álló Auvron stábjával
  • Chicken up! – bevallottan szürrealista egyperces iromány
  • Tápworld – elemzés és vélemény az erős játékos karakterekről
  • 2053 – egy remekül titkolt Shadowrun bemutató
  • Quest for Captain Fullmoon – interjú a Holdtölte szerkesztőjével
  • A fényhozó – egy „szabadfogású” fantasy novella, ami be van fejezve
  • Nicsak ki beszél? – interjú a veszprémi szerepjáték találkozó szervezőjével
  • A III. Veszprémi Találkozó – kendőzetlen kritika és vélemény ugyanerről
  • A kiégett föld – folytatásos Dark Sun történet … nem túl komolyan véve
  • Realms – igazából a Forgotten Realms világ bemutatója
  • AAARGH Szerepjáték Tábor – beharangozó egy nyári eseményre
  • Coming Soon – ígéretek a következő számmal kapcsolatban

Néhány dolgot le kell szögezni (és megmagyarázni miért kommentelem az egyes cikkeket): a fanzinok közül nekem mindig a Keeper volt a legszimpatikusabb. Egyrészt mert foglalkoztak az Auvron szerepjátékkal (amit én nagyon szeretek ma is, csak már nem játszom), volt egy stílusuk/karakterük az íróknak, ami ha nem is a profizmusukat jelenti (Athos mint Dark Sun világa … Elminster mint a Forgotten Realms bölcse … khm), de a közvetlen, laza és rocker stílus amiben írtak nagyon közel áll hozzám (innen ismerem például a magyar Sing Sing zenekart).

Ez a lazaság azonban kihat a címválasztásokra is és sokszor nem lehetne eldönteni miről is szólnak/szóltak, ezért szükségesnek éreztem. Nagyon értékes a sok interjú, mert így pontos(abb) visszatekintésünk lehet abba a korba ahol a ma már legendás kiadványok megszülettek. Az is nagyon érdekes és értékes ennyi idő után, hogy a Keeper csapat tudatosan foglalkozott a többi hasonló kiadvány sorsával, kapcsolatban voltak a többi alkotóval és tényleg nem sárdobáltak, hanem „tudósítottak” (~ ez egy archaikus tevékenység, amit mára az újságírás elhanyagol és felejtett, lényegében azt írja le ami tényleg történt, van és nem befolyásol rossz szándékúan a saját véleményével, csak megosztja azt).

Letöltés: Keeper0 1995 április

(Thirlen gyűjteményéből)

Magyar Szerepjátékos Fanzinok 2 – Keeper, a nulladik

Vélemény, hozzászólás?