Ahogy behúzta a sátor ponyváját elhalkult mögötte a törzsi zene, a dobok ütemes dala és a torokhangú kántálás. Az Első Ifjúsámán végignézett az elődje szerteszéjjel hagyott használat tárgyain és állatbőrein. Ahogy közelebb lépett a sátor közepén parázsló tűzkörhöz szinte a bőrén érezte a nyughatatlan lelkeket, amik belakták a helyet. Mintha sejtették volna mi vár a fiatal sámánra.

Egy, a nemezes fal tövében talált iszákból sárga, megszáradt növényeket kotort elő és morzsolt szét. Hamvaikat a pislákoló tűzre dobta és meditációs tartásban elhelyezkedett a lassan éledő áldozóhely előtt. Próbálta lélegzetét lenyugtatni, igazodni a körülötte keringő asztrál- és mentállények idejéhez. Kitárni a tudatát és befogadni amit el kell mondaniuk, elődei minden tudását és sokkal többet is annál.

Mikor beszívta a szétáradt füstöt és a világra nyitotta a szemét egyszerre rohanták meg a múlt biztos sziklaként érezhető emlékei, a jelen eleven tébolya és a jövő bizonytalan, de sokfelé szerteágazó lehetőségei. Szemei kék izzásban ragyogtak fel és őseihez méltó dalba kezdett. Csak a szíve mélyén, titkon remélte, hogy lesz ereje elviselni mindazt, amit a szellemek akartak megmutatni neki.

Mathias Cronqvist magára maradt. Körülötte izzani látszott a levegő, ruhájának evilági részei pillanatok alatt elhamvadtak, de lángok nélkül. Feltekintett a felette lüktető szivárványszínű kavargásba. A Kristályszférák, mint ezernyi kaleidoszkóp ragyogott felette, egy kifordult tenger. Elkorcsosult emberi ösztönei parancsára mélyet lélegzett. Úgy képzelte, hogy a világ, eddigi otthona minden illatát magába szívja. Úgy képzelte látja az aranyösvényt, ami a kontinensen keresztül idáig vezette. Tudta, hogy az utolsó próbatétel előtt áll. A vámpírúr pedig nem merte bevallani önmagának sem, de rettegett.

A fémtojás tövében egy lány ült. Tekintetével az éjszakai eget kutatta. Mintha csak egy új csillagot keresett volna vagy egy olyat, ami kihuny ezen az éjszakán. Hatalmával lángra lobbantotta a nap közben összegyűjtött elszáradt gallyakat és fákat. Arra gondolt, hogy ez a hatalom sem az övé igazán. Mert nem érdemelte meg, mert nem fizetett meg érte. Mert gyenge és gyáva volt, hogy a szívére hallgasson és vállalja az utazást amellett, aki a világot mutatta meg neki és adta volna érte az életét … ha lett volna neki olyasmi. Mégsem tudta levenni a szemét a fájóan ismerős csillagokról … még nagyon sokáig.

Az asztalon álló pohár félig teli volt, de a férfi félig üresnek látta. Nem tudta, nem érezte, hogy az elmúlt harcban melyik oldalon állt … a jó vagy a rossz seregében. Nem is igazán volt benne biztos, hogy volt ilyesmi. Mégis a halottakra gondolt a Torony lábánál, a Kolostorban. Bizonyosságért sokadszor markolt rá hűséges pörölyére, amiben az új istene hatalma zubogott, de nem talált választ. Arra gondolt, hogyha nem képes dönteni jó és rossz között olyan lesz, mint a városi orgyilkosok neve: szürke. Órák óta nem szólt és a szoba másik végében lapító lány és embernagy patkány tudta, hogy nem is szabad ilyenkor megzavarni.

–          Mathias, gyere csak ide! – a csoportból kiváló fiatal fiúcska csak nemrég érkezett tanulni a varázslórendhez. Őszinte érdeklődéssel és lelkesedéssel rohant a prefektusa felé.

–          Igen, Zead mester? – a megszólított arcán széles mosoly szaladt szét. Nemrég érdemelte ki ezt a címét a végzősök közül. Nagy örömét lelte az ifjabbak kisegítésében.

–          Berendezkedtél már a lakószobádban?

–          Ó, igen Zead mester. A többiek nagyon előzékenyek voltak velem. Bár emlegettek valamiféle beavatást.

–          Ne aggódj, biztos vagyok benne, hogy rólad lévén szó elnézőbbek lesznek. – a fiú családja igen komoly összegekkel támogatta az egyetemet ezért kisebb előnyökben részesült. Ezek egyike, hogy egy évvel a korhatár alatt is felvételt nyert a rendbe – Más miatt hívtalak ide ifjú Mathias. Látod ott azt a fát? – a fiú néma bólintására Zead folytatta – Mit gondolsz róla?

A fiú alaposan végigmérte az előtte álló almafát, a sokszínű gyümölcseit és a koronája lombját és csak azután nyitotta rá harmadik szemét, ahogyan azt édesanyjától tanulta. Ez csak másodéves korukban sajátítják el a diákok általában. Majd ismét szabad szemmel nézte.

–          Úgy gondolom, hogy igazán kivételes fa lehet ha ilyen gazdagon és sokfélén gyümölcsözik.

–          Jól látod ifjú Mathias – kacagott fel Zead, ahogy az egyik első leckét ilyen simán megtaníthatta védencének – de nézd meg körülötte a többi fát. Lásd, hogyan korhadoznak és haldokolnak, nem is érik el a Krák-fa ágait. Azért van ez, mert a föld felszíne alatt a gyökereivel elorozza a többi növény erejét és képességeit, de a felszínen csak azt látod, hogy milyen csodálatos rend és bőség lengi körül. Elfelejtetted összehasonlítani a környezetével és ez komoly hiba. Bolond az aki a fa gyümölcsére néz, de magasságát nem tekinti.

–          Bocsáss meg Zead mester, nem felejtem el a leckét. – szegte le a fejét az ifjú Mathias és a hallottakon rágódott, miközben Zead elégedett mosollyal a harangtorony felé indult az ösvényen. Senki sem látta mikor a szemei egy pillanatra kaján sárgás színben fénylenek fel.

Odakintről víg ünneplés hallatszott, egy hazafelé tartó győztes sereg moraja. A parancsnoki sátorban azonban nem szólt vidám zene és lakója sem ünnepelt. A kopasz férfi felegyenesedett imádságából és visszahúzta zubbonyát a korbácsütésektől rojtos hátára. Elhaladt a nyitott kódex mellett, de ezen az estén belepillantani sem volt kedve és ereje. A tükörképe előtt állt meg, mielőtt még a kintről beszűrődő fényre lépett volna. A csiszolt felületre nézve így csak gleccserkék szemei ragyogtak vissza a tükörből. Az eltelt időre gondolt, az elmúlt hódításokra és térítőmunkákra. A harcra a gonosz ellen, ami mindig a jól látható vonal túl felén várta őt. A legméltóbb ellenfelére gondolt, akit a purifikátorok jóváhagyása ellenére kezdett el űzni … újra, de kicsúszott a kezei közül. Dühöt érzett és egy mozdulattal letépte a nyakában évek óta hordott ampullát és szétroppantontta. Arany színű homok szivárgott ki az ujjai közül. Arra gondolt, hogy seregével bevonul a Hit városába és kalapácsával kényszeríti térdre a fiatal bolondokat. A felerősödő kinti zenére azonban nyilvánvalóvá vált számára, hogy elkésett … évekkel. Ez a hadjárat volt a pöröly utolsó lendülete. Megöregedett és egyedül maradt. A sátortartó rúdnak támaszkodva fohászkodott Kyelhez újra … újra … és újra. De többé nem kapott választ.

A khatif még sohasem érzett ilyesmit. Örök életűként lassabban reagált, de tudta, hogy erélyessége útjába semmi és senki nem állhat. A völgy fölött jelent meg és magasról lezúgva érkezett a havas mezőre. A Kék Hold nemrég vette át az égen az uralmat és ez nehezítette a látását. Érezte azonban, hogy egyetlen tudat, egyetlen lélek lépett be a birodalmába, amire egyetlen válaszlépést ismert: maximális büntetést. A szembe lévő fasor mögül ki is lépett az idegen. Dölyfösen, mintha övé lenne a világ. Kezeiben a Birodalom fejvadászaihoz hasonló, de torz pengéket forgatott. Láthatóan nem félt, ütemes léptekkel közeledett a khatifhoz. Talán táncolt? A nagyhatalmú lény megszokta, hogy látványa is rémületet, páni félelmet kelt ellenségeiben. Egy pillanatra megtorpant és átvizsgálta a helyzetét.  A döbbenettől majdnem fuldokolni kezdett. A környező fák közül egymás után léptek elő az idegenhez hasonló lények. Egyre többen lettek és jelenlétükkel szinte fojtogatták a Fekete Határ őrét. Az első idegen már majdnem kardtávolságra ért tőle mikor kinyitotta szemeit. A Kék Hold fénye ragyogott fel a tekintetében ami, Ranagol gonosz vicce, viszonzásra talált a többi idegen felragyogó kék szempárában. A khatif felfogta, hogy egy ezer testű, de egy tudattal bíró lénnyel néz szembe és azt is, hogy ebben a harcban nem lesz esélye. Mégis küzdőállásba helyezkedett az idegennel szembe, aki lovagi előzékenységgel fogadta el a kihívását. A Kék Hold szenvtelenül ragyogott fel fölöttük.

Kihalt és romos kastély. A bálteremben testek lebegnek, vérük megfagyva veszik őket körül, mint csillagpor. A trónon ülő férfi lassan megmozdul, kitekint a betört ablakokon. Az űr sötétjébe bámul és lassan megjelenik a látóterében a Satralis. Ismerős formái és színei szórakoztatják, míg el nem halad az ablak előtt. A palota napról napra, évről évre távolodik a bolygótól. Az idő és a távolság értelmét vesztette, de ez sem számít többé. Győzött. Ameddig el nem tűnik a látvány a másik életére gondol: az első mesterére, a legjobb barátjára, az első szerelmére és a legnagyobb ellenségeire. Végül a lányra gondol … akivel megosztotta a menekülés és tervezgetés reményekkel teli hónapjait. Halhatatlanságában ez az idő semminek tűnhet, mégis, mintha ezek lettek volna létezésének legfontosabb napjai. Átfutott az agyán a keserű érzés, hogy lehet tévedett. Talán maradt még harc amit meg kellett volna vívnia, cél amit elérhetett volna és valami … valami amiben hinni lett volna képes. Ez nem győzelem, de nem is az amire vágyott. A kilátóablak nyílásában hamarosan felragyogott a közeledő napóriás és a halhatatlan lény vágyakozva gondolt a pillanatra, amikor végül találkoznak majd.

Az Első Ifjúsámán oldalra dőlt. A felkavarodó portól megrezzent az eddig békésen figyelő élőhalott bagoly. Odabent iszonyatos harc dúlt és a fiú egy nagyon veszélyes dologra készült. Felfogta, hogy ezt a tudást nem lesz képes befogadni és uralni, ebben a formájában sohasem. Lassan fogyatkozó életerejét egy utolsó mágia létrehozására gyűjtötte össze: a megszerzett tudás- és emléktenger hullámait lassulásra késztette és tudatában felelevenített egy jégtömböt, ami az egész óceánt tartalmazza. Egyszer látott ilyet, a part felé kalandozva gyerekkorában, egy heves nomád lány oldalán. Sokat gondolt arra a jéghegyre és most az érzelmeket és érzéseket egy ilyen formába gyúrta össze. Miközben haldoklott azt remélte, hogy az utána jövő Második Ifjúsámán megérti majd a döntését és az utánuk jövők bölcsen, lassanként fogják felfedezni maguknak ezt a tudást. Elmosolyodott, ahogy arra gondolt, hogy milyen árat fizetett és mennyi életet élhetett át ilyen rövid halandó élete folyamán. Mikor meghalt a szemei lecsukódtak és a bagoly a sátor tetején röppent ki. A többi ifjúsámán és a nomádok benyomultak, abban a reményben, hogy új vezetőjüket találják majd. Csak az ifjúsámán elégedett, halott mosolya sejtette velük, hogy itt több történt, mint mások számára látható.

Akiket tetemre hívtak (4. hangulatkeltő)

One thought on “Akiket tetemre hívtak (4. hangulatkeltő)

  • hmm… csak nem az átvezető hangulatkeltő az őszi egy naposra? 😉

Vélemény, hozzászólás?