Sokan aggódhattak, hogy tavaly elmaradt a Celluloid Pallos díj kiosztása az év legjobb fantáziafilmjéért itt minálunk. Ennek okai vannak … több is. Az objektívabbaknál maradva elmondhatjuk, hogy felemás és keserédes volt a világvége nélküli tavalyi esztendő fantasy filmre éhes rajongóként. De lássuk, hogy miért is.

Az év nagyon furcsán nyitott látens folytatásokkal és nem is ígértek nekünk mást azután sem. Rögtön évelején szembesülhettünk a Skorpiókirály 3 – Harc a megváltásért című „alkotással”. Fájt, de szórakoztatóan. Hogyha a korábbi Király! nem nevettetett meg minket, ennek sikerülni fog, ahogy indiai díszletek előtt pankrátor élőhalottak és dél-ázsiai nindzsák ugrálnak. Ha az első részt szeretted, akkor ne nézd meg, de ha láttad a második részt, akkor úgyis hiába beszélek.

Kicsit ellazulhattunk egy komolytalanabbnak indult, de véresen komolyra vett Abraham Lincoln, a vámpírvadász idejére. Kicsit jobb forgatókönyvvel azt mondhattam volna, hogy esélyes az idei díjunkra … meg, hogy ennyi erővel már egy rendes fantasy filmet is forgathattak volna. De „szerencsére” a könyvből kijegyzetelt forgatókönyv sehol sem volt és azt mondhatjuk, hogy ez az ötlet pont ennyit érdemelt.

Na most, nem egyedüliként listámon, de a Messzi dél vadjai nálam kimaradt. El tudom képzelni, hogy vannak be csodálatos dolgok meg szép effektek (gondolom mint a Pí élete), de nehezen képzelném el, hogy több lenne a Where the wild things are és a Faun labirintusának lokalizált egyvelegénél. Ahogy fentiek, így ez sem testesíti meg azt, amit én egy fantasy filmtől elvárnék. Lépjünk is tovább.

Merida, a bátor külsőségeiben már közelebb lehetne a fenti elvárásainkhoz. Az előzetesek üzente ígéret azonban beváltatlan maradt, miután a gazdag kelta-ír-skót legendárium csodálatos megelevenedése helyett csak egy Mackótestvér koppintásra futotta az animációs csapattól … ami azért rettenetes csalódás ám egy Fel! után. Tudniillik most ezzel, hogy bezsebelték a milliókat elégedetten a deformált mozis üdítős poharakért évekig nem kell nyúlni ehhez a témához … pedig minket érdekelne ám ilyesmi.

A Chronicle – az erő krónikája nyitotta idén érdemben a szuperhősökkel foglalkozó filmek sorát. Na de minek, hogyha a látványosan kisköltségvetésűnek beállított film mögött csak éretlen celluloid pazarlást találunk rosszul felhasznált különleges erőkről és ifjúkori komplexusokról … de lehet ez csak nekem nem jön be eléggé/egyáltalán. Ilyen is van már.

Érdekes volt az új epikus trilógia eljövete is A HOBBIT – Váratlan utazás képében. Abban megegyezhetünk, hogy oldalakt lehetne írni a filmről és lehet valakinek érdemes is lenne, de ez nem az a hely és idő. Lényeg a lényeg, hogy kasszasiker és megosztott rajongók kísérték a film útját, nehéz megmondani, hogy valami nagyon nagy jó vagy valami egészen nagy csalódás vár minket a kasszától való harmadik távozás után majd. (Csak én nem tudom az alcím miatt elfelejteni egy pillanatra sem Sarah Stanley arcát?)

 

Tudjuk le egyben: a Tükröm, tükröm és a Hófehér és a Vadász bár egységesen a Hófehérke történetének felújítása más-más irányból, beszélni/írni mindenképpen csak a másodikról érdemes. Erről is csak annyit, hogy végig a gonosz királynőnek szurkolva felderengettem előttem egy olyan sorozat képe, ami azt a lehetőséget vinné tovább, hogy itt és most Charlize Theron győzedelmeskedik és az ő sorsát ismerhetnénk meg, hogy mit csinált volna, hogyha a világ legszebbje lesz … ez azonban elmaradt. Kár érte, a filmért is.

Resident Evil: Megtorlás lehetett volna az idei nyertes könnyedén, mert nagyon pozitív benyomást tett ránk (most is a zenéjét hallgatom) és milyen szép lett volna, hogyha a fantasy listát egy sci-fi/akció hibriddel fejelnénk meg. De nem így lett, ahogyan az idei második legnagyobb csalódásunk, a Prométheusz sem szerepel díjazottként később. Az Alien franchise sokkal többet érdemelt ennél. „De ez nem Alien!” Kuss, annak ígérték.

Még mindig fantasy-s témák és még mindig horror a Helyőrség 2 – Fekete nap, ami a nácizombis témát vette kevésbé komolyan, mint saját magát és nem működött folytatásként sem ezer okból. Kár, vártuk. Nem vártuk annyira, de jött az új Emlékmás, ami kellemes perceket és elgondolkodnivalókat szerzett régi és új rajongóknak egyaránt. Philip K. Dick sem ismerne rá gyermekére, de ez a műfaj talán nem is erről szól.

Két DVD megjelenés is erre az évre csúszott, a Király nevében 2 – Két világ Uwe Boll „klasszikusának” folytatása, amiben a legintelligensebb (nem vicc) hollywoodi színész, Dolph Lundgren afganisztáni veteránként és kölyök-karate oktatóként kell, hogy megállja a helyét fantasy díszletek között. Inkább vicces, mint jó. Másik ilyen alkotás a hasonlóan a tavalyi Ember tragédiája, ami csak fesztiválokon szerepelt ezeddig, mielőtt tavaly megjelent minálunk lemezen.

Én is az a fajta vagyok, aki lát összefüggést a szuperhősök univerzuma és a fantasy között. Ezért nem mehetünk el szó nélkül a tavalyi év két legfergetegesebb alkotósa mellett, melyek a Sötét Lovag – Felemelkedés és a Bosszúállók voltak. Előbbiről elég részletes és ihletett kritikát fogalmaztunk meg itt az oldalon, utóbbival pedig a magyar címen kívül (Bosszú Angyalai, ha mondom) tulajdonképpen semmi gondom nem volt a maga kategóriájában.

Egyetlen távol-keleti és egyáltalán nem angol nyelvterülettel kapcsolatba hozható film idén a Painted Skin: resurrection volt, Kínából. Ez a második film, amit be kell vallanom, hogy nem láttam a listából, de elég sok korábbi nagyon beharangozott keleti népmeséből lett akció-fantasy-t igen, de mindenképpen szerettem volna a listán tudni. Ugyanígy kötelező volt a Titánok Haragja jelenléte is, ami egy tisztességes zsánerdarab, az elődjénél mindenképpen jobb, de még ez sem emeli ki őt abból a 3D-s, Sam Worthington pokolból, ahonnan előmászott.

Így, tulajdonképpen ez volt 2012 fantasy filmek terén. Csak azért sem fogom ugyanazzal zárni soraimat, hogy reméljük több és jobb alkotás vár még ránk, mint tavaly, mert úgy látszik nem jó ómen. Hopsz. Inkább a idei nyertest nevezném meg, amely idén a Celluloid Pallost érdemli, mint az év legértékesebb fantasy filmalkotása. Ez pedig nem más mint az EMBER TRAGÉDIÁJA.

 

 

Jankovics Marcell évtizedek óta készült animációs filmje korokon és rendszereken át mutatja be a halandók világát, de halhatatlan szereplők utazásán keresztül. Vizuális világa olyan dús és olyan művészi, hogy hosszúsága ellenére sem egyszer nézős darab. Büszke vagyok rá, hogy ilyen mű kötődik hazánkhoz, ami még az eredeti Madách Imre drámától sem távolodott el annyira, amennyire manapság egy adaptációnak láthatóan szokás. Sokkal inkább hozzáadott az animáció saját eszközeivel. Egészen kivételes mestermű. Ajánlom a papírtokos változatát beszerezni, hogy ezzel is kifejezzük elégedettségünket és mert nagyon jól is néz ki.

Fantasy Filmszemle 2012

8 thoughts on “Fantasy Filmszemle 2012

  • Painted Skin alapjában véve nem rossz film. Legalábbis ez úgytünik valami feldolgozás vagy második rész lehet majd meglesem 🙂

  • Érdekes, hogy az én kedvenceim közül nem sok került ide tavalyról. Nekem az év filmje a 2011-es Orvvadász volt (the hunter), ami ugyancsak később jelent meg nálunk DVD-n. Moziban a Silent Hill Revelation 3D, A Holló és a Felhőatlasz tetszett a legjobban. 2012-es fantasy film terén pedig szerintem a Werewolf: Beast among us volt a legkalandozósabb. Én ezeket ajánlanám mindenképpen tavalyról.

    Abban szerintem Gulandro kolléga is egyet ért velem, hogyha valakinek van még valami kedvence tavalyról az nyugodtan említse meg, hátha nem láttuk. Vagy mondjuk más véleménye van. Rám momentán még vár tavalyról egy Roruni Kenshin élőszereplős adaptáció is … 😀

  • Üdv!

    Amit én mindenképpen hiányolok a listáról, az az Underworld 2012-es negyedik része: az ébredés (Awakening). Legalább annyira belefér ebbe a felsorolásba, mint a Resident Evil: Megtorlás. Bár nem állítom, hogy az év legjobb filmje lett volna, és az Underworld-széria általam nagyon szeretett első részét ez sem tudta überelni, mindenképpen helyet érdemel ezen a listán. Bár már tíz év eltelt az első rész óta, a Selene karakterét megformáló Kate Beckinsale továbbra is nagyon szexi jellegzetes, latexes szerelésében, és bár a film lehetett volna hosszabb is, meg elbírt volna egy kicsit jobb sztorit, az akciójelenetek jók voltak, meg ezzel a néhány éves ugrással az alternatív jövőbe, ahol az emberek is beszálltak a vámpírok és vérfarkasok harcába – persze mindkét fél ellen, elég jó kis film volt.

    Amúgy részemről a befutó 2012-ben egyértelműen a Felhőatlasz, noha csak részben fantasy.

    Tisztelettel: Nova

  • Kimaradt még néhány darab. Az Alkonyat-Hajnalhasadás 2. része, Rontó Ralph, a nemrég cikkezett Mass Effect Paragon Lost és az ugyanott méltatott Dragon Age Dawn of the Seeker is. Mindenképpen gondot jelent, hogy egyes alkotások késve jutnak el hozzánk, a DVD kiadás egyre kóklerebb és hiányosabb, a moziműsor a művész filmszínházak hanyatlása miatt hézagos is … így nehéz egy évből minden említésre érdemes alkotást egy cikkben tárgyalni.

    Ehhez egy külön oldal kellene. 😀 De jó, hogyha így egy közösség össze tudja szedni mi volt megtekintésre érdemesebb. Bár nekem a legzavaróbb a minőségük: idén is eddig 2 értékelhető művet láttam eddig. Az egyik egy Monica Belucci film, ami egynél több módon elégített ki (Sziklatanács titka), a másik pedig egy több évtizedes anime-antológia, ami mindenre rávert, amit az utóbbi időben láttam (Neo Tokyo).

    Szóval nehéz válogatni, a lényeg, hogy évente egy-egy film kiemelkedjen úgy, ahogy idén az Ember Tragédiája tette.

  • Midnig jó ezeket a cikkeket olvasni na 🙂
    Az AB Lincolnt elvőbel nem néztem meg…amerikai nemzetiöntudat segítő greenbox hányás…köszönöm nem 🙂
    Cserébe a hobbitot megnéztem moziban, mert ugye mégis fantasy és mégis iszonyatos blockbuster, én a LotR trilogia után alacsonyra tettem a mércét (rólam azért midneki tudja nem vok egy nagy LotR rajongó) , de én kifejezetten élveztem, habrá néhol alig volt követhető a harci jelenetek, de nagyon korrekt filmet kaptunk, én megveszem a jegyet a második részre is.
    A Meridát én nagyon szerettem , nagyon tetszettek a karakterek megrajzolása, és hát ez egy Disney rajzfilm tehát nem az én korosztályom volt megcélozva, de ennek ellenére én jól szorakoztam rajta.
    A Chronicle el kapcsoaltban nem értünk egyet, nekem kifejezetten tetszett ez a fajta rendezés, és hogy akamera mozgásán is látszik ahogy egyre jobban sajátitják el a képességük használatát. Szerintem nagyon jó alkotás lett. Tény annyira nem baj, hogy nincs itt az Underworld…annyira nem szar mint a 2. rész de attol még szar.
    A sötét lovagokt pedig kifejezetten untam, és tele volt marhaságokkal ugyanugy mint az előzményei…nálam továbbra is 90-es évek eleji Batman filmek a nagy betüs Batman filmek!
    Viszont a felsorolások közé elfért volna a John Carter, amit szintén moziban néztem és nagyon jó volt! Ajánlom midnenkinek még akkor is ha hivatalosan bukott a mozi.

    Itt szoktam ajánlani sorozatokat is, hát lássuk:
    – Arrow : DC universe -es Green Arrow fiatal kora, neccesen fér be a kategoriába de ajánlom
    – Mortal Kombat – Legacy : látszott hogy híján voltak a pénznek de élveztes kb 6×10 perc tehát levezetésként is meg lehet nézni
    – Metal Hurlant: hivatalosan talán Heavy Metal Fantasy kategoria, ez sem hosszu , cserébe nagyon jó
    – Legend of Korra : A méltán híres Last Airbender spinoffos folytatása, méltő az elődjéhez, habár komolyabb hangvételü , tehát pár évvel idősebb a korosztály amit megcéloztak vele. Akadnak jopofa utalások az eredeti sorozatra is („Oh no my Cabbage corps! ” ) midneképp nézze meg aki kedvelte a Legend of Aangot
    – No Ordinary Family : Nem tavalyi de nálam tavaly lett listás, szuperhösös sorozat, egy évad után érdemtelenül kaszát kapott, ennek ellenére aki szereti a témát annak jó szórakozást fog nyujtani.

  • A John Cartert és Korra legendáját én is ajánlani akartam! 😉 Nekem egyik sem volt csalódás, bár nem is voltak epic elvárásaim. 😉 Rontó Ralph-ot most láttam, nekem tetszett.

    Ami kimaradt:
    – Looper: Nekem a rengeteg logikai baki miatt max közepes.
    – MiB 3: nem vártam tőle sokat korrekt iparosmunka.
    – Iron Sky: kötelező darab. 🙂
    – Feláldozhatók 2: szintén. 😉
    – A csodálatos Pókember: erre nem tudom mit mondjak. Nem igazán komálom a reboot-okat, de annyira azért nem volt rossz. A Dredd szintén zenész.
    – Jégkorszak 4 és Madagaszkár 3: tűrhető folytatások voltak, akiknek eddig is bírta a gyomra, azoknak most is mehet.
    – The Man with the Iron Fists: Tarantino film. 😛
    – Az éhezők viadala: hát erre még nem tudtam magam rávenni, úgyhogy várok róla véleményt. 🙂
    – Resident Evil – Damnation: nekem az előző animációs film jobban tetszett, de többektől hallottam róla jó véleményt.
    – Starship Troopers – Invasion: attól függ milyen elvárásokkal lát hozzá az ember. Szerintem van olyan színvonalas mint az elődei, sőt. 😉
    – Igaz nem tavalyi darab, de akkor láttam, s nem hagyhatom ki Ronal, a barbárt. Kötelező! 😉

    Ezenkívül anime sorozatokat néztem, de azt majd akkor elemzek, ha van rá igény meg engedély. 😉

  • Milyen jó. Erről az új Starship Troopersről nem is hallottam. 🙂 Van estére programom.

Vélemény, hozzászólás?