Egy hosszú vidéki vonatozás az éjszakában, whiskey a butykosban, egy jubileumi rendezvény megfáradt kalandmesterei. Ezek voltak a kellékei annak a beszélgetésnek, amikor először hallottam erről a kezdeményezésről. A legutóbbi Kétváros Találkozó alkalmával ismét szóba került, így most mi is közreadjuk felhívásukat. Bár mindenkit buzdítok, hogy tegyen próbát vele, azért meg kell jegyezni, hogy a kezdeményezés elnevezése és oldaluk címe ellenére Rumli bátyásan „nem rokon” pályázatról van szó. – Amund

versenykep

Hatalmas tömeg gyűlt össze Észak-Ynev egyik kikötőjében. A világ minden tájáról érkeztek ide nemesek, kalandozók, vallási és tudományos tanok terjesztői. Most mind közönyösen vagy ép érdeklődve figyelik, azt a görnyedt hátú, enyhén remegő kezű férfit, aki a főtér szélére állított emelvényről hordozza körbe tekintetét. Fiatal férfiak és nők kisebb csoportja közben hatalmas plakátokat helyez ki a házak falára, amerre a szem ellát.

Hirtelen minden tekintet visszarebben az emelvényen álló férfira. Tekintete tiszta, tartása erőt sugárzó, hangja zengve szeli át a város hatalmas főterét.

-Tisztelt nagyérdemű! Aprók és nagyok, bűnösök és hősök, nők és férfiak! Az átutazóban levő Holdvilág színtársulat szeretettel meghív minden művészetért vagy épp kalandokért rajongó hallgatót, ki nem sokallja a csupán egy ezüstöt számoló jegyárat. Nemes asszonyok, gaz toroni tettek, Gorvikból származó cselszövések, vagy ép a messzi síkságok harcban edződött vándorai. Ritka állatok! Sárkányokat megszégyenítő tűzbemutató! Egzotikus táncosok! Most mind, mind csak önökre várnak, csupán egy ezüstért!

Végigtekint az öreg a teret megtöltő sokaságon. Elégedett. Ahogy elhaltak szavai, halk pusmogás és suttogás vette kezdetét. Egy percnyi szünetet tart, majd felemeli kezeit, mire a főtér síri csendbe borul.

-Ezen felül meghirdetésre kerül a lehetőség színtársulatunkhoz való csatlakozáshoz.

Hatalmasat kacsint a nézőkre.

-Nem számít eddig milyen alávaló életed volt. Szépen kikupálunk. Gyertek mutassátok meg, mire vagytok képesek. Művész írónk keresi tanítványát, írásban és olvasásban járatos, tehetséges költőt, dalnokot. Csak egy lehet hozzá méltó! Tolvajok, zsoldosok, banditák, kalandozók, nálunk otthonra találhattok, vár bennetek a Céh…”

A Krónikák Mesterei támogatásával megrendezésre kerül az Ezüst Hold Krónikák versenye, ahol első körben nem játékos csapatok mérik össze tudásukat, de nem is csak mesélők, hanem azon kreatív, alkotóvággyal telt emberek, akik a történetalkotásban, vagy a kalandok kiötlésében lelik örömüket.

Az Ezüst Hold Krónikák egy olyan verseny, ahol a jelentkezők modulírói képességeit tesszük próbára. A határidőn belül kell beküldeni a modulokat, utána értékeljük őket, majd kiválasztjuk az értékelési szempontjaink szerinti legjobbakat és a közösség ítéletére bízzuk őket.

Ha beérkezik legalább 10 mű, akkor a legjobb három modul, és az értékelők kedvenc modulja lesz a kiválasztott nyertes, mely a Krónikák Mesterei szervezésének segítségével egy 4 alkalmas versenysorozat részei lesznek. A versenysorozat amellett, hogy témát és modult ad az adott versenyre, a rajta résztvevő mesélők és játékosok ítéletére lesz bízva, ahol ők választják meg, melyik modul lesz az adott év legjobban sikerült alkotása az Ezüst Hold Krónikái közül.
Igyekszünk a négy sikeres és a legfőbb modult a versenyek alkalmával jutalmazni, evvel is megköszönve az adott modulíró munkáját.

Nevezési időszak a modulíró versenyre: Június 1. – Augusztus 31.

A modulok formai követelményei:

A világ, amihez illeszkedik: M.A.G.U.S.
Az Ezüst Hold Krónikák versenyén amiatt ez a világ került választásra, mert egy hazánkban elterjedt, ismert és honos művel akartunk megkezdeni a sorozatot. A szempont annyit tesz, hogy a modulnak minél jobban illeszkednie kell a világhoz, lehetőleg minél kevesebb oda nem illő elemet kell, hogy tartalmazzon. Nem azt mondjuk, hogy nem lehetnek benne egyedi karakterek /lények/, helyszínek, hanem hogy minél koherensebb legyen a világhoz.

A rendszer, amihez illeszkedik:

Első Törvénykönyv, Második Törvénykönyv, Papok-pAplovagok I.-II,, Harcosok, Barbárok, gladiátorok

VAGY

Új Törvénykönyv és hozzá Selmo és Hulla munkásságai

Több író igénye miatt választottuk ezt a két rendszert. Előbbit, mert sok író könnyebbnek látja ehhez a rendszerhez írni a modult. Utóbbit, mivel mi ezt a rendszert láttuk ahhoz alkalmasnak, hogy minél szabadabb kezet adjon az alkotónak.

A játékban levő szabályok ennek a két rendszernek az egyikének szabályaihoz kell, hogy illeszkedjenek.

Játékosszám: 2-5 fő
A modul írásakor, amikor felmerül a kérdés, mekkora kihívást jelent, elgondolkodunk azon, hogy kiknek, milyen játékosoknak, milyen karaktereknek meséljük. Ezzel a feltétellel próbáljuk ennek egyensúlyát megszabni.

Karakterek szintje: Íróra bízva
A karakterek szintje azt határozza meg, mennyi tapasztalattal és mekkora erővel rendelkezhetnek az adott csapat tagjai. Ez határozza meg, hogy a kaland mekkora kihívást jelent a csapatnak, alacsony szintűek, vagy már a világ veteránjai. Ezt döntsd el aszerint, ahogy a történetet írod, és hozzá legjobbnak látsz.

A modul valós idejű lejátszhatósága: 4-8 óra
A modulnak egy mesélő számára lemesélhetőnek, a játékosoknak lejátszhatónak kell lennie ezen időtartam alatt. Ha túl sok minden van beletervezve, akkor egy versenyen nem lehet lejátszani, illetve ha túl kevés, akkor nem lesz igazán élvezetes. A mű próbáljon meg az adott időskálában kivitelezhető maradni, de tudjuk, hogy ez a szempont kisebb részt függ a kaland írójától, mint azoktól, akik alkalmazzák.

A modul játékideje: Korlátlan, illeszkedjen a játék stílusához.
Ez alatt a világban eltöltött időt kell érteni. Egy jó kaland tudja, hogy ütemezze a cselekmény haladását, hogy a játékban az idő múlása mennyire befolyásolja a kalandot. Nagyon sokféleképp lehet ezt a formulát felhasználni, így ebben nem szeretnénk az alkotókat korlátozni.

A játék stílusa: Korlátok nélkül
Nagyon sokféle kaland létezik nagyon különböző táptalajjal. Csak hogy példát írjunk, hogy lássátok, mire gondoltunk: szólhat a kaland egy küzdelemről fegyverekkel, vagy szavakkal és intrikákkal, mely lehet csak néhány ember közt, de lehet, egész országokat befolyásol, lehet egy új hely felfedezése, egy rejtély megfejtése. Vagy hogy kik azok, akik a részesei: összeszokott csapat, vagy a történet adott, különböző szereplői. Minden játékra rá lehet mondani, hogy milyen elemeket tartalmazz. A Ti dolgotok csak annyi, hogy röviden leírjátok, mik ezek az elemek, választanotok nem kell.

A modul játéktechnikai tartalma:
A fontosabb NPC-k legyenek kidolgozva minimális háttérrel. Legyenek értékeik és céljaik.
Az ellenfelek mindig legyenek egyensúlyba a várható létszámok függvényében.
Feladatok összetettsége: Legyen egy fő küldetés, egy fő téma, ami a modul célját határozza meg, ezt pedig kísérje legalább egy mellékküldetés/szál, mely bővebb tartalmat és más irányt is tartogathat.

A modulok értékelésének szempontjai a versenysorozatba kerüléshez:
Világhűség: az adott modul mennyire illeszkedik a világhoz.
Hangulat: történet kidolgozott, az események fordulatosak, a játék magával ragadó.
Alkotóelemek: karakterek, helyszínek, háttér, alternatív szálak.
Megvalósítás: házi szabályok, kezelhetőség, segítség a szituációkhoz.
Rugalmasság: karakter alkotás kerete (hozható vagy konkrét csapat koncepciók)

A verseny követelményeinek változtatásának jogát a későbbiekben fenntartjuk! Ha egy modul már be lett küldve, akkor arra a beküldés idejekor érvényes követelmények lesznek érvényesek, ha azok a modult több előnyben részesítik.

Beküldési cím: ezustholdkronikak@gmail.com
Információk a verseny aktuális helyzetéről:
AKronikakMesterei.hu
A Krónikák Mesterei Facebook oldalon,
Ezüst Hold Krónikák Facebook oldalán

Ezüst Hold Krónikák

Vélemény, hozzászólás?