A Ves La Morte család története a régmúltba nyúlik, amikor még a Godoni Birodalom dicsősége eredeti pompájában tündökölt. Közrangú család volt, amelyet ekkor még egyszerűen csak La Morténak neveztek. Ebbe a családba született Furio La Morte egy rendkívül tehetséges ifjú, aki már egészen fiatalon elhatározta, hogy megfordítja sorsát, így kalandozónak állt. Férfi korára hőstetteivel elnyerte a nemesi rangot és címerének hűséges, fehér vadászsólymát Aleriont választotta. A család a hagyományos lovagi értékeket vallja magáénak átitatva Domvik feltétel nélküli tiszteletével.

A család Shadon területére menekültként érkezett, ám nemesi rangjukat megtartották. A De La Morték híressé váltak kiváló lovagjaikról, akiknek elszántsága és bátorsága nemegyszer egy csata kimenetelét is megfordíthatta. A Psz. XXIII. században a ház a későbbi uralkodóherceg ága mellé álltak a trónöröklési viszályban. A családot és a család lovagjait ekkor egy szintén Furio nevezetű ifjú vezette csatába. Az egyik nagyobb összecsapásban a Bel-Estesso ág csapatai súlyos vereséget szenvedtek és visszavonulásukat veszélyeztette az előretörő királyi haderő. A háború végleges kimenetele is hajszálon múlt, mivel a visszavonuló seregben, maga a trónkövetelő ág feje is jelen volt. Furio azonban maroknyi lovagjával, lóról szállva feltartotta a király haderejét egy szűk hídon majd épségben visszavonult megmaradt lovagjaival, miután hűbérura már biztonságban volt. A családot ezt követően emelték a főnemesek közé hősiességük jutalmaként, a címhez új földeket is kaptak és nevük elé a Ves tagot.

Ezt követően vált hagyománnyá, hogy a családban minden fiúgyermeket Furio-nak is keresztelnek, mivel úgy tűnt a család jó szerencséje és a név kéz a kézben járt. A család igazi főnemesi családdá vált, habár a befolyásuk sosem lett akkora, mint az legnagyobb házaké. A Ves La Morte ház uradalmai nagy vagyont termeltek uraiknak, a házat mindig tehetséges ifjak irányították, békeidőben kalmárok, háborúban stratégák. A család, fő értékét a Bel-Estessok számára azonban továbbra is a lovagok adják.

A ház mára megtanulta mindazt, amit a főnemesi családok életéről kell tudni, oldalágaik egyre szaporodtak az évek során, jelenleg nyolc nagyobb oldalága van a családnak. A családot a ház tanács irányítja, amelyen a főág vezetője elnököl, az utolsó szó jogával, résztvevői az oldalágak legidősebb férfi tagjai, valamint a család legmagasabb papi rendű tagja.

Az egyházzal mindig harmonikus kapcsolatot ápoltak a Ves La Morték, köszönhetően annak, hogy tekintélyes vagyonokat adományoztak Domvik ügyére. Emiatt mindig akadt a családban magas rangú papi rendű személy is, a hagyományos Ves La Morte értékek miatt többnyire a rend lovagi oldalán tudtak sikereket elérni az ifjak.

Ebbe a családba születik bele a Ves La Morte család vezetőjének második fia Ariel Gonzalo Juan María sanchez Furio de Jimenez Villa Ves La Morte. Az ifjú a Ves La Morte gének ellenére meglehetősen törékeny alkatú és a legkevésbé sem fűlik a foga ahhoz, hogy gyermekvértet öltsön magára, a jövője még köd fedi.

(A fenti előtörténet Herce Zoltán írása)

Areggiata meséi (1. rész)

Vélemény, hozzászólás?