A most következő cikk nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy Ynev legenigmatikusabb országának belső rendjéről és rendszeréről átfogóbb képet nyújtson át minden korábbi próbálkozásnál. Hogy ez sikerül e írójának, Cirifischio-nak azt már az olvasó feladata eldönteni. Ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvashattok a szerző blogján, ami régóta társoldalunk. Letöltés: Krán_Cirifischio

Krán: Egyéniség, hatalom és központosítás a Kos országában

5 thoughts on “Krán: Egyéniség, hatalom és központosítás a Kos országában

  • Gratulálok a grandiózus munkához. Ügyesnek találom, hogy „summáriumosan” nem kőbe vésett tények, hanem egy közvetett ynevi iratból ismerhetjük meg az álláspontot Krán működéséről (ergo lehet hogy tök más). Illetve kicsit soknak találom, hogy ezer év alatt, hogyha ilyen is volt, a M.A.G.U.S. jelenére akár változhatott is a helyzet. Nekem kicsit hiányoztak az aquirokon és a sötét elfeken kívül más fajok aktív befolyásának felemlegetése (kevés az amund, na …). Az mondjuk egy nagyon merész és érdekes kijelentés, hogy ne legyenek kráni Ranagol papok … vagy vannak ilyenek játéktechnikailag csak más a szerepük a Birodalomban?

  • Köszönöm.
    Az 1000 év szándékos, az oka a hivatalos körökben zajló, Kránnal kapcsolatos „koncepcióváltás”. A cél az volt, hogy akármi lesz is annak az eredménye, a cikk ne ütközzön vele a szükségesnél nagyobb mértékben, illetve igény esetén megférjenek egymás mellett.
    A fajok elemzése – szintén szándékosan – nem témája a cikknek, kizárólag a társadalmi rendszer általános ismertetése (azt gondolom, épp elég tömény lett ez így is). Az aquirok is csak azért kerültek bele, mert a tiltott tartományokról egyszerűen lehetetlen a megemlítésük nélkül írni (a kráni elfekről még ennyi szó sem esik, mindössze a devianciákra hozott példaként kerülnek szóba).
    A papok kérdése… No igen, ez egy örök vita. Én letettem a voksomat és leírtam az indokaimat. Ezzel együtt a fiktív szerző tévedésének lehetőségét fenntartva teret hagytam az eltérő értelmezésnek is, ha valakinek igénye van rá. Plusz:
    „Egészen bizonyosak vagyunk abban, hogy a papi réteg, legalábbis abban az értelemben, ahogy azt mi magunk ismerjük, teljességgel hiányzik Kránban.”
    Erre néhány kreatív ötlettel már lehet építeni.

  • Sziasztok!

    Tetszett az írás, szép munka.
    Szerintem a Krán koncepcióból a mai napig hiányzik egy lényeges „apróság”. Ez a szerző érdemeit azonban nem csorbítja.
    Hogy mi is az rögtön vázolom:
    A változások törvénye szép és megragadó, ám ahhoz hogy egy kiemelkedett helyébe léphessünk, nem lehet elegendő az elpusztítása. Le kell győzni, rá kell kényszeríteni hogy elfogadja a győztes uralmát. A cikkben említett koncepció alapján az a kultúra már régen elvesztette volna a hatalmát biztosító hagyományokat/mágia, harcművészet etc./. Hogy egy sarkított példával éljek: attól hogy egy hihetetlen szerencse folytán sikerül meglepetésből eltennem láb alól egy ősaquirt, még nem válok méltóvá arra hogy a helyét is elfoglaljam. Persze az árnyékháború erre lehetőséget ad, de abban semmi dicsőség, és fejlődés nincs hacsak nem a felbérelt fejvadászok számára. Valószínűleg a tizenhármak is keresik a megoldást Ranagol letaszítására, csak némi időbe kerül:-) Megoldást erre a kérdésre a tudás és a hatalom elorzása jelentené ami a biztosíthatná az új pozíció megszilárdítását, és a következő cél elérésének alapját. Mondhatnánk hogy tp-t kapsz érte, de a fenti esetben még a tp is kevés. Biztosítani kell egy formát, lehetőséget arra, hogy az egyén túlnőjön saját magán, hogy lehetősége legyen valóban el is bitorolni mindazt a hatalmat amivel választott ellenfele rendelkezik.

    Noha sok köze nincs Kránhoz talán jó megközelítés lehet az ork hérosz Hurag Dhaur felemelkedése/Summarium/. A nevezett elismerten győzött, és a legyőzött nem tagadta meg tőle a jussát.

  • Üdv!

    A Mentalitás c. fejezetben keresd a 4. oldal 2. hasáb közepétől kezdődően. A hiányolt kérdéskörrel, és úgy egyáltalán a kiemelkedés folyamatával itt részletesen foglalkozik a cikk.
    „Sokat hangoztatott tévhit Krán kapcsán az is, hogy a kiemelkedés tanításának értelmében bárki egyszerűen az általa meggyilkolt személy helyébe léphet…”

  • Köszönöm az útmutatást, és a gyors reakciót!

    újraolvastam, hogy kiderítsem mégsem siklottam el felette. Az elmélet tetszetős, amit hiányoltam/nem a cikkből, hanem magából a rendszerből/ az a gyakorlat leírása. Nem is annyira a konkrét diszciplínák érdekelnek, mint az hogy meg legyen teremtve a lehetőség a korlátok áthágására!
    Az hogy vki-vkik képesek a fent említett dolgot véghezvinni, a sok lúd disznót győz alapon, nem jelenti azt hogy az értékek megmaradnak, gyarapodnak. A féltett tudás így elvész, hacsak nem hatalomátvételről van szó.

    Hogy konkrét legyek: hogyan mentik meg azt a tudást/hatalmat amit az ellen birtokolt? kiváltképp akkor ha ez a tudás nem írott formában létezik, hanem pl a vérben.

    régen olvastam egy novellát sajna a címére nem emlékszem, remélem beugrik vkinek: a dúlás idején játszódott, egy magányos kráni aquir támadott egy mocsári rejtekére visszahúzódott közösséget, akik csapdákkal próbálták védeni magukat. Még kutyák is ettek belőle, és utána átalakultak?!

    Az a rész így utólag: borzasztóan tetszik a gondolat, hogy a dominancia minden szinten /még sejtszinten is / működik.

Vélemény, hozzászólás?