EMDT34_doboztetoAkik tavaly hozzám hasonlóan lelkesen figyelték a hazai szerepjátékos szcéna mozgolódását a karácsonyfa alatt (hozzám hasonlóan) gazdagodhattak két új magyar alkotással is. Ezek közül egyik volt a Helvéczia (pikareszk szerepjáték) ami egyedi üzleti modellel, komoly támogatottsággal és elsőre megnyerő egyszerűséggel és kinézettel indult hadba a játékosok kegyeiért. Távol álljon tőlem, hogy kritikával illessem Lux Gábor (elGABOR) alkotását, hiszen a Krónikák Kincstárában is található két teljes dobozzal belőle (meg némi kalandmodul is) és nem is szándékom, mivel az eltelt időben nem sikerült annyira belemélyednem a Helvéczia nyújtott lehetőségekbe, hogy avatott ismerőjének valljam magamat.

Benyomásaim akadtak róla, mélyebbek is talán jóval, mint a szerző korábbi alkotásáról, a Kard és Mágia nyílt szerepjátékrendszerről és annak világáról, melynek a Helvéczia is tulajdonképpen egy variánsa (ők meg együttesen a klasszikus D&D permutációi). Az egészen bizonyos, hogy elGABOR előnyben részesíti az old-school rpg-s vonalat, de ezt tudomásom szerint soha nem is rejtett véka alá, sőt, szerintem ezzel sincsen semmi baj. Ennek folyamányaként a pikareszk szerepjátékhoz grandiózus mennyiségű háttéranyag és modul is rendelkezésre állhat már (nem számítva ugyebár a történelmet és az irodalmat, amikre a játék hevesen épít).

Bár a játék ingyenes letölthető külön aloldaláról (ezért is került be az ingyenes szerepjátékokat bemutató hetünk sorozatába), de meg is vásárolható a fentebb már említett dobozos formában és külön kalandmodul gyűjteménnyel. Sajnos én tavaly (túl)lelkesen megvettem külön az akkor megjelent kalandot és idén már nem vettem meg a gyűjteményt (ami tartalmazta), így csorbának érzem a Helvéczia gyűjteményemet, de titeket sarkallak arra, hogy ismerjétek meg ezt a hazai alkotást, próbáljátok ki, támogassátok. Megérdemli.

* A Helvéczia pikareszk szerepjáték hivatalos honlapja. *

Helvéczia (pikareszk szerepjáték)

One thought on “Helvéczia (pikareszk szerepjáték)

Vélemény, hozzászólás?