Hosszas kihagyás után és előző irományom után picit ironikus, hogy ugyan e témát feszegetem. Bár a feszegetés talán nem a legjobb szó. Inkább érzem folytatásnak. Megnéztem az új élő szereplős filmet és úgy érzem, van mit róla beszélnem. Van véleményem ismét, melyet megosztásra érdemesnek tartok. Nem lesz spoiler mentes! Jó étvágyat! Egy nagy evőkanál kanál Gaviscon fogyasztása ajánlott!


Utolsó figyelmeztetés a Spoiler gyűlölőinek. Itt lesz!

Aki ismer, vagy olvasta a Cyberpunkról mint szubkultúráról szóló, vagy az ez előtti ugyan-úgy Ghost in the shell-ről szóló bejegyzésem az tudhatja mennyire közel áll hozzám a téma. Hosszú-hosszú órákon keresztül képes vagyok beszélni, olvasni róla fáradhatatlanul, viszont most a jelenlegi téma csak az új Ghost in the Shellről fog szólni.

Amikor anno meghallottam, hogy élőszereplős film fog belőle készülni nem tudtam, hogy örüljek e neki vagy sem. Bár akkoriban még nagyon pletyka szintjén terjedt a hír. Amolyan vagy igaz, vagy nem. Pár éve pedig ugye már lehetett azt is hallani, hogy az Amerikai Álom vetette ki rá hálóját és szép lassan a szereplő/színészgárdát is elkezdték csepegtetni. Előre kijelentem, hogy nekem a gárdával nincs bajom. Scarlett Johansson nem rossz színésznő, de itt most ugyan azt a karaktert láttuk, mint a Luc Besson-féle Lucy-ban ami viszont enyhe kifejezéssel nem volt a kedvenc filmem. Pilou Asbæk féle Batou lelketlen/jellegtelen volt. De ezt nem a színésznek rónám fel inkább. Takashi Kitano Aramakija nem volt rossz, de tőle végképp többet vártunk, mint egy japán közmondásokat taglaló 4-5 jelenetes háttérkarakter nemde? Peter Ferdinando-nak meg persze ugyan az jutott, mint a mai filmek gonoszainak. „Gonosz mert… Csak mert azért!”. A Gárda többi részét szerintem nincs értelme említenem sem. A film is csak 1-1 jelenetben mutatta őket. Talán Michael Pitt Kuze karaktere volt az, amit még megemlítenék. Őt is csak azért, mert szerintem a megkapott karakterének utána is nézett. Ugyan azt a hangulatot próbálta meg átadni, mint a Stand Alone Complex második évadában és szerintem sikeresen.

A story igen fura volt. Mintha fogták volna a régi Anime mozifilmet, a Stand Alone Complex előbb említett második évadját, elkezdték volna össze vagdosni majd meghinteni épp egy kevés Arise-val. Gyakorlatban ezzel nem lenne baj, de nekik sikerült egy olyan masszát összehozniuk, amiből csak a film vége felé kezdett el valamiféle izgalom generátor kirajzolódni. Próbáltam úgy beülni, hogy elvonatkoztassak a régiek-től és ezt a filmet egy önálló új megközelítésképp fogjam fel. De lehetséges ez amúgy ilyen háttérrel rendelkező sorozatnál? Ennek ellenére én mégis úgy ültem be. Amit tapasztaltam az vegyes érzelmeket hagyott. Próbáltak a nosztalgiára hatni jelenetekkel, melyeket végül mégis csak alig felismerhető állapotra szabtak át. Amiket pedig érintetlenül hagytak azokat kellemetlenül hatottak (IGEN RÁD GONDOLOK TE BORZALMAS UTOLSÓ JELENET!!!).

A karakterek Lelketlennek tűntek, üresnek. A köztük lefolyó párbeszédeket pedig szerintem ne is emlegessük. Amikor Batou és „a még nem Motoko de amúgy pedig Motoko” a hajón beszélnek az egyszerűen nevetséges volt. Az Aramaki féle „Ne küldj egereket Rókavadászatra” népi bölcsesség olyan erőltetettre sikeredett, hogy elcsodálkoztam, hogy Kitano nem fordult meg forgatás közben és sétált el. Amióta ezt írom, még mindig próbálom megérteni a film igazi gonoszát, akiről már a film elején tudtad, hogy gonosz… Csak azért mert AZ! Ez az egyetlen magyarázat rá. Nincs mögöttes terve. Hatalmat akar és pénzt. De mit csinál az egész film alatt? Fel alá rohangászik az irodája és Aramaki irodája közt siránkozni. Nincs tényleges hatalma. Nem érezteti, hogy bármilyen fenyegetést nyújthat a 9es szekció számára, cserébe rendkívül buta. A végén persze elő veszi a póktankot, amire őszintén csillagos 5öst adok, mert a Tank Design-ja hű volt az alaphoz és szerintem nagyon jó volt látni. De az ellene folytatott csatajelenet igen gyengére és rövidre sikeresett. A Karakter motivációk, egymás közti kémiák, párbeszédek olyan együgyűen egyszerűek, hogy bizony én már nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán gondolkodtak rajta. Továbbá azt sem hiszem, hogy szerették volna, ha mi gondolkodunk rajta… Vagy, hogy úgy egyáltalán gondolkoznánk. Eme teóriámat erősíti, hogy a film mellőzi az előző filmek/sorozatok filozófiai kérdéseit. Nem egyszerűsített, vágott belőlük, nem tett fel újakat, hanem egyszerűen kivágta őket a kukába és azt mondta, tessék itt egy látványfilm. „Lőnek benne oszt jóvan”. A filmen érződött, hogy hiányzik legalább 30percnyi vágott jelenet, ami egésszé tehetné. Főleg az elején. A filmet főleg a közepétől tudtam úgy nézni, hogy közben nem akartam magamon memória törlést végrehajtani minden 5 percben, de az a vég. Az az utolsó pár jelenet. Motoko megtudja a nevét. Össze borul az anyjával. Majd bekerül a jelenet, amit a film elejéről kifelejtettek, de a végéről is kikellett volna, mert annyira rosszul sikerült az az ikonikus Optical Camouflage tetőről levetődés-es jelenet, hogy el sem hittem, hogy benne hagyták a filmben. Ami pedig még rosszabbul esett az-az, hogy a filmben a neten/hálózaton történteket csak 2 jelenetben mutatják, a többiben csak beszélnek róla. Nagyot csalódtam ezen a téren.

Mint láthatjátok, jelenleg nem tudok elvonatkoztatni az előzményektől és a háttértől. De ha megtenném, akkor is a film egy gyenge középkategóriás film hatását keltené számomra. Nincs mondani valója. Olyan mintha többnek akarna látszani, mint ami, de közben nincs mit felmutatnia, mert nem is akart. Látványfilm lett, és egy-egy borzalmasabb minőségű CGI jeleneten kívül azt a részét tudta is hozni. Csakhogy egy, a film hátterét ismerő személy nem ezért ül be erre a filmre. Nem ezt fogja várni és ez az, ami még egy kiber-tökönrúgást ad. Ha ez a film az ok, amiért az Arise folytatásáról nincs szó, akkor végképp megfogja keseríteni számomra az élményt. Mert szerintem az Arise sokkal… Sokkal jobb volt, mint ez. Bár az sem ért fel az eredetihez, de Rebootnak jó volt. Igen most nézek rád is Gulandro!

Miután így kiöntöttem agyam maradékát, szeretnélek titeket megkérni, hogy jelezzetek. Nektek tetszett? Én vagyok csak a hülye, vagy tényleg ennyire ilyen a film?

Tair: Ghost in the shell – „élő” szereplés (filmkritika)

Vélemény, hozzászólás?