Volt szerencsénk, az egyik helyi (Szekszárdi) gimnáziumban bemutatni a diákoknak, hogy mi is az a szerepjáték. Köszönet illeti Harris Gazdát, hogy felhívta a lehetőségre a figyelmünket. Levivel és Luciussal érkeztünk erre a napra, és velük készültünk arra, hogy megismertessük és talán megszerettessük a hobbit néhány új emberrel. Nem is szaporítom a szót, a továbbiak alatt álljanak Levi szavai az eseményről. Valamint néhány kép amit Luciusnak köszönhetünk (ezért is nem szerepel rajtuk, legnagyobb bánatunkra!)

„Kis klubunk az elmúlt szombaton a szekszárdi I. Béla gimnáziumban járt, egy különleges rendezvény alkalmából. December 1.-én ugyanis Béla-nap volt az iskolában, ahová sok szeretettel várták a különféle előadókat, hogy a diákok ismereteit bővítsék minél színesebb előadásokon keresztül. Mi is a meghívott előadók között voltunk, és rendkívül örültünk ennek a lehetőségnek, hogy az ifjabb generációval is megismertethettük a kedvenc hobbinkat, a szerepjátékot. Mivel manapság már inkább a számítógép előtt ülnek, azzal játszanak, így egyre nehezebb megszólítani és rávenni őket, hogy egy kicsit olvassanak, kommunikáljanak, ténylegesen több időt töltsenek együtt. Pedig tudjuk, hogy ez a játék kiválóan alkalmas ezekre a dolgokra és a mai fiatalságnak szüksége lenne, hogy egy kicsitkimozduljon a komfortzónájából.

 

Amikor megérkeztünk a gimnáziumba, beinvitáltak minket egy szobába, ahol az előadókat vendégelték meg. Így miután megittuk a finom kávénkat, megismerkedtünk a kísérő tanárunkkal és átbeszéltük az előadást, el is foglaltuk azt a termet, ahol az előadásunkat megtartottuk. Egy óra állt a rendelkezésünkre, ami pont elégnek bizonyult. Vittünk magunkkal könyveket, újságokat, karakterlapokat, sőt, még klubunk büszkeségét, a zászlót is kifeszítettük. Minden padra jutott valami, hogy a szemléltetés kellőképpen megvalósuljon, így a gyerekek is láthatták, hogy mennyire is színes ez a szerepjátékos világ. Az előkészületek után megérkeztek a diákok is, az előadás kezdetére kb. 20-an voltunk a teremben. Miután megtörtént a szokásos bemutatkozás, elkezdtük az előadásunkat. Shalafi először arról beszélt, hogy a játék miként működik, hogyan is kell elképzelni. Ezt a számítógépes játékok felől közelítette meg, mert így könnyebb volt a gyerekeket bevonni, hiszen majd mindegyikük ismerte valamelyik játékot a felsoroltak közül. Utána én vettem át a szót és bemutattam a játék történelmét. Jó volt látni a sok érdeklődő arcot, de tudtuk, hogy a figyelmük hamar elillan, ha továbbra is a „száraz tényeknél” maradunk, ezért miután elmeséltük közösen, hogy mi a dolga a mesélőnek és a játékosnak, áttértünk a gyakorlati bemutatására is a dolognak! Lucius egy rögtönzött mesével adott egy kis ízelítőt a M.A.G.U.S. világából, mégpedig úgy, hogy a srácok találták ki az irányított karaktereket. Végül egy ork harcos és egy félelf fejvadásznő kerekedett ki a dologból, akik Erenbe indultak kalandozni. A csoport közösen irányította a két karaktert Lucius gondoskodásában, ami néha vicces helyzeteket teremtett. De ekkor láthatták igazán, hogyan is működik a szerepjáték. Ráadásul miután belerázódtak, a hangulat is nagyon jó lett. Több gyerek is ráérzett a lényegére, komoly érdeklődést mutatott. A rögtönzött 20 perces kis játék után az előadás végett ért. Persze még feltehettek kérdéseket, amivel éltek is. Ebből is lehetett látni, hogy néhányukat tényleg érdekelte ez az új világ, amit eléjük tártunk.

Összességében elmondható, hogy az előadásunk jól sikerült, hiszen a hangulat jó volt, mindent elmondtunk, amit szerettünk volna, tudtunk játszani is és a diákok között is több tehetséges gyerek volt, akik érdeklődtek a játék iránt. Reméljük a legjobbakat és bízzunk abban, hogy egyre több tizenéves kedveli meg majd ezt a hobbit és tovább gyarapodik majd kis táborunk!”

Levi szavait csak megerősíteni tudom, munkáját pedig megköszönni, nagyon gyorsan elröppent az egy óra.

Külön köszönet illeti Amundot, hiszen sokban segített a szerepjáték történelméről szóló cikke a bemutatsában.

Természetesen a MAGUS a mi szívünk csücske, így megpróbáltuk azt alapvető játék ként bemutatni, de néhány mondat erejéig kitértünk egyéb játékokra is, hogy lássák mi mindenre van lehetőség. Így szóba került a Vampire, a Shadowrun, a CoC, a 7tenger valamint a Star Wars is (hiszen ki ne szeretné a Star Warst). Ezekhez a játékokhoz mind vittünk szabálykönyveket is, amit ha más nem a grafikákért erőszeretettel forgattak. Beszéltünk arról, hogy mégis mi a játék lényege, miért ülünk le az asztalhoz, hogy nem a másik legyőzése, nem a felülkerekedés a siker kulcsa, hanme az együttműködés, együtt gondolkodás és ami még fontosabb, hogy mindenki jól érezze magát az asztal körül. Ezek után természetesen kis reklámnak is tudtunk helyet szorítani hiszen fontos, hogy lássák mekkora közösség, mekkora erő van a hobbi mögött. Beszéltünk rendezvényekről, hogy az ország minden szegletéből jönnek össze az emberek, hogy együtt játszanak, kalandozzanak.

Visszatekintve egy nagyon kellemes délelőtt volt és nagyon remélem, hogy minél többükkel tudunk találkozni klub napokon, illetve rendezvényeken is. Hiszen mindenki tudja, amíg fennen leng a zászló mindig lesz valaki aki felteszi a kérdést a csata előtt, hogy

„Örökké akartok élni?”

Hősök Toborzása

Vélemény, hozzászólás?