Egy karakternyi álom

VIII. rész

Richard Dourif

A krónikák lapjai tovább peregnek, melyekből a hősök történeteit szerezzük, így van lehetőségünk bemutatni egy újabb érdekes alkotást az előtörténetek műfajából. Ezúttal a játékok sötétebb világából markoltunk ki egy történetet, hogy a reálisabb körülményekben, mitikus iszonyattal kecsegtető titkai között, már gyermekként „kalandozó”, avagy nyomozó, karaktert megismerhessük. Egy egyedi mű lesz ez, ami egy újabb érdekességgel szolgál a művészibb előtörtének kedvelőinek. Bátran küldjétek ez után is saját előtörténeteiteket, hogy bemutathassuk milyen sokféle stílusban is lehet írni.

Soron következő alkotás, méltán viseli a rendhagyó jelzőt, ezért is örültem amikor elém került, hisz egy újabb határát mutatja, ezen kreatív irodalmi stílusnak. Mindig érdekes egy olyan alkotást olvasni mely elvonatkoztat az elvárásoktól, és a stílusa sokkal inkább egy olyan hangulati elem melyet mesélőként adsz a játékosok kezébe, nyom, vagy kutatási anyag gyanánt. Ez egy nagyszerű húzás, hiszen szem előtt tartja azt az alapelvet, hogy a km is ugyanolyan játékos, mint a többi asztalnál ülő, és felkelti azt a fajta érdeklődést, amit a mesélés hangulatos segédleteivel, a játékos figyelmét és a fantáziavilág hitelességét próbáljuk fenntartani, mint pl. egy puzzle-el kirakható zárnyitás, vagy egy megalkotott levelezés. Nagyon jó eszköz az efféle technika arra, hogy a hasonló sejtelmes körülményekbe, tudjon beleilleszteni a mesélő, mint amit a karakter bemutatásával elővetettünk neki. Az előtörténetek nem csak arra lehetnek jók, hogy egyeztessük a karakter sajátosságait, paramétereit, statisztikáit, hanem ahogy cikksorozatunkban bemutatott művek esetében is, alkalmunk van bemutatni azt a hangulatot és játékélményt, melyet szeretnénk átélni, a karakterrel, és ami fontosabb, hogy milyen szórakoztatást nyújtunk majd vele játékos társainknak. Ugyanis az előtörténet elég sejtelmes, igy kérdések tömkelege vetülhet fel még, bár elég ügyesen egy két szóban tisztázódik a karakter háttere, mely hétköznapiságát tekintve nem is feltétlen érdemel több szót, sokkal fontosabb az életének első olyan eseménye mely művelt valamit a lelkével, személyiségével, amitől érdekes játékra ad lehetőséget, és egyáltalán elindítja a kalandok/ események útján. Igazából ez a legfontosabb a bemesélés szempontjából, és ezt jó erős felütéssel indítja el az alkotó, s ebből már csak fojtatni kell a mesét.

A mű egy Call of Cthulhu játékra készült, mely a modern korban élő gyerekek, fiatalok kalandjairól szól. Stílusát tekintve, alapvetően nem lenne irodalmi alkotás, azonban amire készült mégis azzá teszi, hiszen onnantól hogy ezzel mutatja be a karakter életét, előlép történetté, az egyszerű dokumentumból. Rendőrségi jelentésként megirt eseményből, általában a legszükségesebb dolgokat tudhatjuk csak meg, s a tények ügyében ezúttal sincs ez másképp, de azok épp elegendőek, hogy az alapkoncepciót és az egyedi jellemzőket is megtudjuk. Ám mivel mi tudjuk, hogy ezt előtörténetként kell olvassuk még az is tisztázódik, hogy a karakternek tragikus események voltak az életében, ami a személyiség formáló jelenségen túl, mesélőként feltölthető kérdéseket vet elénk, melyekre válaszkeresési lehetőségeket építhetünk kalandjainkba, így előre megmutatja az alkotás hogy milyen hangulata, és stílusa van a karakternek. Ügyes és frappáns megoldása ez az előtörténet írásnak, ám megvan az a veszélye, ami minden rendhagyó, vagy absztrakt formában megírt előtörténetnek, ha nem figyelünk oda, nem fog bemutat eleget a karakterről, vagy nem róla szól, és teljesen eltereli a céltól a kreatív hév.

Kíváncsiak vagyunk arra, ti hogy látjátok, szerintetek is sikerült e ezúttal megfelelnie ennek a kockázatos stílusú előtörténetnek, az elvártaknak. Nyugodtan kommentlejetek véleményeiteket, észrevételeiteket. E mellett továbbra is várjuk saját előtörténeteiteket, melyek olvasmányos élménnyel szolgálhatnak hobbitársaitoknak, vagy izgalmas egyedi stílusával érdekességet tudnak nyújtani.

 

Jöjjön hát a lényeg, pár szó az előtörténet alkotójától, Heller (Csillagbagoly) Tamástól, és fogadjátok szeretettel alkotását.

 

Az előtörténet rendőri jelentésként megíratása (bizony, egy nyugdíjazott rendőrrel, aki közben hangulatosan szendvicset evett) főleg a hangulat miatt volt fontos számomra. Cthulhu hívása, gyerek nyomozókkal. Richard készítése során csak pár dolog körvonalazódott: szereti a tüzet meg a robbanásokat, szeret elektromos dolgokkal babrálni, mindig van nála elem, öngyújtó, petárda meg szerszámkészlet, egyik fülére siket, egy félresikerült kísérlet miatt, és egy nyomozó állandóan próbálja tetten érni, nehogy egy újabb kísérlete során valaki komolyabban megsérüljön. Magából a jelentésből nem sok minden derül ki, csak, hogy garázs, robbanás, fülsérülés, nyomozó, de tovább lehet mindent gondolni.

Rendőrkapitányság Northfield

Közrendvédelmi Osztály

 

J E L E N T É S

Northfield, 1986. július 03-án.

 

 

Jelentem, hogy szolgálatom teljesítése során, a fenti napon 17. 05 órakor az Ügyelet utasítására megjelentem Northfield, Jefferson fasor 7. szám alatt, mivel onnan robbanásról tettek bejelentést.

 

A helyszínen a kiérkezett Peter J. DeMasi tű. hdgy. vezetésével a Tűzoltók már az égő garázst oltották. Elmondásuk szerint a garázsban nem tartózkodik senki. A tűz eloltása során észrevették, hogy a ház hátsó kertjében, a fűben fekszik

Richard Dourif (sz.: Northfield, 1974. 02. 15. an.: Veronika Collins) fenti szám alatti lakos. A személy zavart állapotban volt és a füle vérzett, ezért hozzá mentőt hívtam. A kiérkező Lawton Rutter mentőstiszt a Northfield Kórházba szállította további kivizsgálás céljából.

A helyszínen tanúkutatást végeztem melynek során meghallgattam Mark Guetz (sz.: 1954. 06. 22. an.: Linda Glenn) Jefferson fasor 5. szám alatti illetve David Edwards (sz.: 1946. 02. 12. an.: Alexandra Herndon) Jefferson fasor 8. szám alatti lakosokat, akik elmondták,  hogy a lakásukban tartózkodtak, amikor 17. 00 órakor egy nagy robbanást észleltek, majd az utcára kiérkezve látták, hogy a szomszédjuk garázsa lángokban áll. A tűzoltókat Edwards értesítette ki. Elmondták továbbá, hogy tudomásuk szerint Richard elmegyógykezelés alatt áll, de szülőket nem tudják, hogy jelenleg hol vannak.

DeMasi tű. hdgy. elmondta, hogy a tűzet eloltották, de annak keletkezéséről nem tud felvilágosítást adni ezért a helyszínre Tűzszakértőt kért.

A történteket jelentettem az ügyeletnek, aki oda helyszínelőt küldött. A kiérkező Owen Stephens r. fhdgy. úr a helyszínt és az intézkedést átvette.

 

Jelentésem a fentiek alapján teszem meg.

 

                                                                                              Brian Campbell r. ftőrm.

 

Cristopher Perkins r. szds.

Osztályvezető

 

Egy karakternyi álom – VIII. rész – Richard Dourif

Vélemény, hozzászólás?