„Tizenöt év – hosszú időszak bárki életében, különösen, ha az ifjúság kulcsfontosságú korszakát öleli fel. Sokszor szívfájdító emlékek, de örömteli pillanatok, és életre szóló tapasztalások színpada is ez. Az egymásra épülő korszakrétegek művei azonban a személyes vonatkozásokon túl számos kulturális többlettartalommal gazdagodnak; filmekből, játékokból származó utalások és idézetek bújnak meg a versszakok közt, az értő olvasó felismerésére várva. A gyűjtemény szinte minden darabját erős karakterisztika jellemzi: kompromisszumok nélkül megélt érzelmek, a mindet vagy semmit elv ősi dilemmája. A versek írója nem bonyolódik alkuba az élettel, nem éri be félmegoldásokkal.

A kiadvány olyan, mint egy szövegbe fogalmazott fényképalbum – célja nem pusztán gondolatok sorokba rendezése, hanem egy adott élmény, érzelem esszenciális megragadása, az emlékezésen túl pedig a megélt örömök és veszteségek feldolgozása. A gyűjtemény egyik központi eleme férfi és a nő örök kettőssége, életútjuk találkozása majd szétbomlása: az összeolvadás extázisa, az egység megtapasztalása, s az ezt követő elszakadás bánata visszatérő motívuma a műveknek. A másik lényegi gondolatkör vágy: egy szebb, jobb, őszintébb valóság iránt, egy olyan elveszett jövő iránt, melynek csírája ott lapul a versek mögötti hátrahagyott időben és térben.” – részlet Fekecs Máté előszavából

A borítón a tehetséges Papp Norbert alkotása látható, akinek ezúton is köszönöm, hogy hozzájárult a kép felhasználásához. Az első kötetnek is hasonló volt a fedője és amellett úgy érzem rengeteg mindent kifejez, ami aztán a kötetben szerepel. A címe: Szavak helyett, ami pedig különösen illendő szerintem.

 

LETÖLTÉS: Forró ölelésből hideg valóságba (verseskötet)

 

Cloud Boohen: Forró ölelésből hideg valóságba (verseskötet)

Vélemény, hozzászólás?