A Quiron-tenger háborgó vizeinek partjain álló kikötővárosok közül már Ynev megismerésének hajnalán, a klasszikus Valhallás anyagok idején kiemelkedett egy, ami kiemelt figyelmet kapott a készítőktől és így a rajongóktól is. Rögtön az első önállóan megjelent kalandmodul(páros)ban központi szerepet és kidolgozást kapott, a Csepp és tengerben megtudhattuk, hogy a Fekete Dalnok, Tier nan Gorduin is a helyi kalandozófalka tagja volt egykoron (és Abaszisz után milyen pihentetőnek találta), illetve az Észak Lángjai levelezős szerepjátékban is központi szerepe lett volna/lett, ami az Északi Városállamok világát nyitotta (volna) meg a játékosok előtt.

Sok kampányban, otthoni játékban lett hát ez a hely egy megálló, főleg egy pihenő, erőt gyűjtő hely a kalandozók számára (ha éppen nem gyanúsítják meg őket azonnal valamivel ugye) és ennek megfelelően kidolgozásra is került annak rendje és módja szerint Magyar Gergely jóvoltából. A tőle megszokott módon önálló térképet is kapott.

Letöltés:  caedon(mg)kalandozok //  Caedon térkép (zipben tömörítve)

Emellett elkészült egy, a városhoz tartozó egyedi harcos alkaszt is, a Caedon gyöngyei elnevezésű iskola játéktechnikai kidolgozása. Ők már a fenti anyagban is említést kapnak és szerepelnek a térképen is, így elmondható, hogy „integráltak” és jó alternatívát adnak egy északi nemesi neveltetésre ha valaki nem akar feltétlenül bajvívót indítani a maga megkötéseivel. Letöltés: caedongyongyei(mg)kalandozok

(forrás: kalandozok.hu)

Ami azonban a legfontosabb, hogy mit is csinál az a mesés helyi ásványvíz, ami ezt a várost így kiemelte az év(ezred)ek során. Erre a Mentálcsavar rendezvénysorozatok során egy kalandmodulban kaphattunk választ Lord Rufus tollából és az alábbiakat ismerhettük meg:

Istenek Forrásának vize (varázstárgy)

Készítheti: természetes, Caedon

Mana pont:

Időtartam: maradandó

Elkészítési ár: -, eladási ár 7-10 arany

Az Istenek Forrása a dél-quironeiai Caedon városának nevezetessége. A víz természetes forrásból tör elő, és csak itt található, kereskedelmét szigorúan kézben tartja a városi tanács, kereskedelmével a caedoni deh Orbel Ház foglalkozik. A víz hagyományos, varázspecséttel lezárt, dombormintás kék üvegcsében szerezhető be, melyet Caedon főterén, a Vízárusok csarnokában árusítanak. Caedoniak számára ára hét, külhoniak számára tíz arany. Természetesen, a várostól távolodva az ára is nő, a távoli Ibarában egy eredeti üvegért akár 60-70 aranyat is elkérhetnek.

Az Istenek Forrásának vize több különleges tulajdonsággal rendelkezik. Bár ezek közül több is vetekszik a mágikus italok hatásaival, a külsőre kristálytiszta forrásvíznek látszó folyadékot a mágikus fürkészések is közönséges víznek mutatják.

A forrásvíz egyetlen adagja azonnal semlegesít minden 6.-nál alacsonyabb szintű mérget, és azonnal megszünteti minden 6.-nál alacsonyabb szintű betegség hatását – azonnal, nem lépésenként. A forrás vize az egyéb italok hatásait is semlegesíti anélkül, hogy ízén változtatna, egyetlen cseppje megszünteti a bor vagy pálinka bódító hatását, vagy közönséges, káros hatások nélkül megiható vízzé tesz egy pohár tengervizet. A forrásvíz a halál kapujából is visszahozza azt, akibe sikerül beletölteni, a „morális szabály” állapotát egy adagja eszméletlenséggé változtatja.

Az Istenek Forrásának vizével átitatott gyolcsok alatt sokkal gyorsabban gyógyulnak a sebek is, egy óra alatt 1 Ép regenerálódik még a hanyagul bekötött sebek esetében is. Az ilyen gyolcsok percek alatt elállítják a vérzést is.

Az, aki Antoh áldását viseli, akár varázslat, akár felavatása (pap) következtében, arra a forrásvíz minden adagja, pohara egy adag, 1 Ép-nyi gyógyitalként hat. Amennyiben valaki az Istenek Forrásának vizét használja fel gyógyital készítésére, úgy annak hatása kétszerese lesz egy hagyományos gyógyitalnak, azaz 4 Mp ráfordításával nem 1 Ép-t, hanem 2 Ép-t gyógyít majd meg a gyógyital. A káros hatású anyagok, mérgek készítése során az alapanyagként használt forrásvíz felezni fogja a káros hatásokat.

A forrás vize emellett számos, csak időszakosan kimutatható tulajdonsággal rendelkezik, például a Psz. 3687-ben Caedon oltására használták, ahol minden cseppje egy egész vödör vizével ért fel. Ezt a hatást azóta sem tapasztalták újra, noha az Istenek Forrásának vizét a mai napig vizsgálja a caedoni Pecsét őrei varázslórend.

(A Vitorlát tép és lángot hoz a szél – kalandmodul a 2008-as Mentálcsavar táborra alapján.)

Caedon városállama (leírás, térkép, kaszt, varázstárgy)

Vélemény, hozzászólás?