Ugyanis az Előszóban igaza van az egykori főszerkesztőnek, miszerint alkotásuk egy sötét(ebb) és csendes kort zár le, több szempontból is. Egyrészt (úgy tűnik most, hogy) tényleg az első szerepjátékkal foglalkozó hazai magazint tisztelhetjük a személyében, másrészt egy ismert(?) történelmi kort is lezár az akkori felnőttek legnagyobb örömére, akik ezt az időszakot akkor „rendszerváltásnak” nevezték el.

Emlékezhetünk, a M* történelméből úgy tudjuk, hogy a Móra kiadó többször is visszadobta a magyar AD&D kiadás ötletét, mivel bár nem bizonyítható módon, de nyugati termék volt, ami az akkori ifjúság lelkére (Rambó, Terminátor, Robotzsaru, stb.) komoly veszélyt jelenthetett. De a felhők elvonultával úgy tűnt a jövő fényes és már csak idő, merészség és angoltudás a kérdése (szerintem tőke is), hogy a ’80-as évek végi fiatalok csatlakozzanak THACO-t kiáltva az amerikai kölykökhöz Stranger Things stílusban.

Mostanra tudjuk, hogy ez nem így történt (és később nyert a Skynet), de akkor, abban a reményben fürdőzve mégis elindult valami, egy csepp buggyant ki a kövek alól, ami érré, patakká és folyóvá dagadt (de a kurva tengert sosem érte el). Ez az egyik első látható, iható csepp a Mítoszkeltők Egyesületének kiadványa lehetett (amit Ranagol tudja hol és miként terjesztettek) a Kocka Lovagjai címen és magazin formátumban (jó, mi itt a vájtfülűek tudjuk, hogy ez fanzin de na, akkor is).

A kiadás ködös, Gondos Máté kollégával hetekig beszélgettünk és vitatkoztunk róla, míg a leglehetségesebb 1989-1990re lőttük be a megjelenési dátumat amivel így is megelőz minden hasonló szerepjátékos kiadványt, amit ismerünk. Ő adta rendelkezésünkre ezt a példányt, amit Mudra Miklós három évtizeden keresztül a scannben látható minőségben megőrzött, amiért neki és Máténak is örök hálánk. A kiadvány ugyanis tartalmaz egy korábban volt ’89 októberi dátumot, de hogy sikerült e még az év karácsonyán megjelentetni vagy újévre csúszott (és az előszó is arra utal az első év első napjával talán sohasem derül ki).

Vagy igen. Gondos Máté ugyanis egy ideje felvette a kapcsolatot az egykori szerzőkkel és ígérete szerint egyszer egy interjú formájában elkészül mindaz, amit ennyi idő után hozzá tudnak és szeretnének tenni az „elkövetők”. Mi nagyon várjuk ezt a napot és természetesen annak rendje és módja szerint kitérünk majd rá és leközöljük úgyhogy hajrá hős fiaink, hajrá.

Mit mondhatnék még el a kiadványról? Mindent, hiszen még soha senki nem mondott róla semmit. Antikvár voltát a korabeli „kötési technika” is nehezítette, amelyek mostanra elrozsdált gémkapcsok voltak, tehát elképzelhető, hogy nem profi nyomdai technika áll a készítők mögött hanem korabeli irodai felszerelés. A betűtípus is árulkodóan írógépi (vagy Amiga?), de vannak saját grafikák is (!!!). Kiviláglik a korabeli közösségszervezői szellem is, hiszen az egyesület megalakulása után már két helyszínen (Angyalföld és Havanna) létező játékalkalmakra, lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

Az írások nagy része azonban (a borító és előszó ígéretével ellentétben) még sokkal inkább irodalmi alkotások, nemigen találhatunk benne AD&D vagy bármilyes rpg-s kiegészítő anyagot. Ezek közül csak a korabeli Conan, a barbár novelláskötetet kiegészítő, magyarázó esszé lóg ki valamennyire, már-már megelőzve minden későbbi fantasy regény kritikát, kiadók közötti odamondogatást vagy éppen fórumos flémháborút. „Minden most kezdődik el …” – szól a dalban is.

A legmenőbb illusztráció azonban mégsem a borító, hanem a Mítószkeltők logója, ami színesben simán elment volna egy hard-rock album borítónak és a csápoló lich egyszerűen … na de nem venném el senki örömét a személyes felfedezéstől, úgyhogy ha rápillantva a tartalomjegyzékre kíváncsian tekersz lejebb, akkor megtalálod a magazint (ha már) és te magad is megláthatod. Jó szórakozást hozzá!

LETÖLTÉS:A kocka lovagjai (SCANN)

A cikksorozatunk elkészültében nagy segítségemre voltak különböző módokon a következő személyek: Mizsák Illés (Cather), Magyar Gergely, Thirlen, Tamás (Norris) Gábor, Kornya Zsolt, Gondos Máté, Mudra Milós, Körtvélyes Ákos, Maxwell Jobson. Nekik köszönhetően tart most ott a projekt ahol. Ezúton is köszönjük részvételüket a kutatásban, gyűjteményük megosztását, a digitalizálásban és katalogizálásban való részvételüket.

Magyar Szerepjátékos Fanzinokat összegző projekt dokumentuma: fanzinZ (2.3)

Magyar Szerepjátékos Fanzinok 11 – A Kocka Lovagjai, ami ősidőkből szól hozzánk

3 thoughts on “Magyar Szerepjátékos Fanzinok 11 – A Kocka Lovagjai, ami ősidőkből szól hozzánk

  • Nekem továbbra is az a kedvenc ahogy a sárkány és a lovag is feszülten várja mit fognak mutatni a kockák Köszi, hogy felraktad

  • Nagyon érdekes hogy a borítókép benne van a Harc és Varázslat-ban. Ez csak alátámasztja hogy ez az újság mennyire korai. 🙂

  • Nagyrészt ugyanazok készítették az újságot mint a Harc és Varázslatot. Sajnos úgy tudom második szám már nem készült.

Vélemény, hozzászólás?