HASZNÁLHATÓ SZABÁLYKÖNYVEK:

A karakterek megalkotásához az Első- és Második Törvénykönyv; Harcosok, Barbárok, Gladiátorok kézikönyve illetve a Papok, Paplovagok kézikönyve I-II használható. Új Tekercsek (speciális), Summarium (speciális) (Megjegyzés: papokat és paplovagokat kérjük a PPK I-II szerint kidolgozni!).

FONTOS! A karakter előtörténete részét képezi a verseny pontozásának, ezért kérjük, hogy a karakterek előtörténeteit minden csapat egyben küldje el az gulandro@gmail.com e-mail címre! (megjegyzés: a kráni karakterek mindenképp renegátoknak számítanak) A beküldés határideje november 8. (Megjegyzés: a karakter előtörténeténél nem szabunk semmilyen formai kötöttséget vagy terjedelmi korlátozást, de a hozzávetőleges hosszúság kb. egy gépelt oldal Times New Roman 12-es betűtípussal)

KARAKTERALKOTÁS:

A játékosoknak 12 000Tp-ből kell összeállítaniuk a kívánt karakterüket az alábbi módon: meghatározza az előnyöket és hátrányokat a karakter számára, kiválasztja a fajt, egy ahhoz tartozó kasztot, és hogy mennyi pontból kívánja meghatározni induló képességeit (amibe a faji módosító még azon felül számít) és elkölti az ezekért fizetendő Tp-t. Ezek után a fennmaradó Tp-ből, úgymond szintet lép, ahányat az alapkönyvben (ET vagy MT) található táblázat alapján léphet a meglévő Tpkből.

A fennmaradó Tp-je felét (lefelé kerekítve) megkapja ezüstben, amiből felszerelheti karakterét ruházattal, használati tárgyakkal, esetleg fegyverekkel.

Minden szintlépésnél a k6-os dobás (Fp/szint, Mp/szint meghatározásánál) 6-osnak számolandó.

1, Előnyök és hátrányok:

A kalandozók Yneven töltött napjaikban számtalan vidéken járhattak és ugyannyi kalandban állhattak már helyt. Ezen kóborlásaik hozadékaként több jobb vagy rosszabb elemmel gazdagodott életük. Életre szóló barátságokat köthettek vagy csak értékes üzleti kapcsolatokat szerezhettek vándorútjaik során, de lehet, hogy egy halálukra fenekedő haragost, szervezetet is köpenyük sokat látott redői mögött tudnak. A karakteralkotás nyitottságára való tekintettel szeretnénk lehetőséget adni, hogy ezeket a jellemzőket az előtörténeten kívül is nyomatékosíthassák a játékosok. Az előnyök és hátrányok, hasonlóképpen a karakter többi jellemzőjéhez, a karakteralkotásra szánt tapasztalati pontok számát módosítják, így érdemes a karakter megformálásának az elején kiválasztani őket, a karakter elképzelésének megformálásának szakaszában.

Fontos szabály és különbség, hogy az előnyök, pozitív jellemzők Tp értéke levonandó, míg a hátrányok, negatív jellemzők Tp értéke hozzá adódik a teljes tp értékhez!

Előnyök és pozitív jellemzők: (a Tapasztalati pontok száma levonandó a teljes értékből)

„Nogren Praedarmon zászlaja alá ezrek gyűltek a szabad világ bukott ügyéért.”

A Karizmatikusság azon személyek sajátossága, akik magas szépség értékük minden pozitív oldalát ki kívánják használni. Lovagok hadvezetői képességeit növelheti, bajvívók és bárdok hódításait könnyítheti meg ez a jellemző. Így a különböző kategóriáknak szépség- és intelligencia tulajdonságok követelményeiknek kell eleget tenniük a karaktereknek ahhoz, hogy a hatásuk teljes lehessen.

1. kategória (1000 Tp): a karakternek van valami megmagyarázhatatlan vonzereje a másik nembeliek irányába. Jelenléte amennyiben Szépsége legalább 18, 1 E-s Vágy mozaiknak felel meg. Ha társalogni kezd és Intelligenciája legalább 12, partnerében/partnernőjében a vágy duplázódik. Mikor beszédet intéz kis- vagy nagyobb tömeghez, szavait hallva bátorságot kelthet a szívekben, és lelket önthet a csüggedőkbe is. Ha Intelligenciája 18, 1 E-s Hűség mozaiknak felel meg. Ha beszédét zavartalanul befejezhette akkor a hűség duplázódik. A Vágy- és Hűség mozaikok erősítéséhez mindig hozzá kell adni annyit, amennyivel a karakter szépsége (vágy esetében)/intelligenciája (hűség esetében) minimum fölött van.

2. kategória (1500 Tp): a karakternek van valami megmagyarázhatatlan vonzereje a másik nembeliek irányába. Jelenléte amennyiben Szépsége legalább 17, 1 E-s Vágy mozaiknak felel meg. Ha társalogni kezd és Intelligenciája legalább 12, partnerében/partnernőjében a vágy duplázódik. Mikor beszédet intéz kis- vagy nagyobb tömeghez, szavait hallva bátorságot kelthet a szívekben, és lelket önthet a csüggedőkbe is. Ha Intelligenciája 17, 1 E-s Hűség mozaiknak felel meg. Ha beszédét zavartalanul befejezhette akkor a hűség duplázódik. A Vágy- és Hűség mozaikok erősítéséhez mindig hozzá kell adni annyit, amennyivel a karakter szépsége (vágy esetében)/intelligenciája (hűség esetében)minimum fölött van.

3. kategória (2000 Tp): a karakternek van valami megmagyarázhatatlan vonzereje a másik nembeliek irányába. Jelenléte amennyiben Szépsége legalább 16, 1 E-s Vágy mozaiknak felel meg. Ha társalogni kezd és Intelligenciája legalább 12, partnerében/partnernőjében a vágy duplázódik. Mikor beszédet intéz kis- vagy nagyobb tömeghez, szavait hallva bátorságot kelthet a szívekben, és lelket önthet a csüggedőkbe is. Ha Intelligenciája 16, 1 E-s Hűség mozaiknak felel meg. Ha beszédét zavartalanul befejezhette akkor a hűség duplázódik. A Vágy- és Hűség mozaikok erősítéséhez mindig hozzá kell adni annyit, amennyivel a karakter szépsége (vágy esetében)/intelligenciája (hűség esetében) minimum fölött van.

„A művészt a mestertől az különbözteti meg, ami a Lótusz Leányait egy toroni kéjnőtől.”

A Tehetség, úgy mondják, istenek áldása és átka is egyben. Azonban kétségtelen, hogyha valakit a választott mesterségében tehetséges, azt sok helyen elismerik a mesterek is, nevét és alkotásait nemesek és közemberek is ismerhetik. Így könnyebben bejuthat olyan körökbe ahová pályatársai nemigen és biztos kenyérkeresetet is magáénak tudhat életének alkonyára. Szabadon kiválasztható egy olyan szakma vagy ismeretbeli tudás, ami nem harci vagy százalékos képzettség. Sem nem gyakorlati tapasztalat, hanem érzék. Fontos, hogy csak egyetlen képzettség választható ki!

1. kategória (1000 Tp): a karakter a választott képzetség mesterfokon való megtanulásához még 15 Kp elköltésével az adott képzettség ismert és elismert művelőjévé válik.

2. kategória (1500 Tp): a karakter a választott képzetség mesterfokon való megtanulásához még 10 Kp elköltésével az adott képzettség ismert és elismert művelőjévé válik.

3. kategória (2000 Tp): a karakter a választott képzetség mesterfokon való megtanulásához még 5 Kp elköltésével az adott képzettség ismert és elismert művelőjévé válik.

„Egylövés Ragor történetét ismeritek? Mielőtt ez megesett még nem így hívták…”

A kalandok és nehézségek megéléséhez, túléléséhez sokszor a harci tapasztalat és gyors észjárás is kevés lehet. Ezért nem árt, ha segítőtársak és égi istenek pártfogása mellett akad a kalandozó fegyvertárában némi Mázli is. Sikertelen próbadobások és végzetes hibák kiküszöbölésére, szélsőséges esetben a karakter halálának elkerülésére is alkalmazható ez a jellemző tulajdonság. A kategória által meghatározott százalékpróbát, naponta egyszer (két éjközép közötti idő) dobhat a karakter a KM felszólítására. Ekkor vagy az adott értéke alá vagy egy Km által meghatározott célszámra kell a próbát megdobnia. Dramaturgiailag fontosabb képességpróbák, 01-es támadó dobások illetve tisztázatlan szituációk esetén (pl. felvette e karakter a sodronyingjét a harcba torkolló városi sétához). Fontos, hogy a százalékérték a játék elején, a mesélő előtt kerüljön kidobásra és Szerencse vagy Mázli névvel a százalékos képzettségek között felsorolásra kerüljön. A képzettség párhuzamosan felvehető a ’Senki bolondja’ hátránnyal, de ekkor annak a százaléka levonandó a Mázli értékéből!

1. kategória (1000 Tp): a karakter szerencséje 5k10% lesz a játék folyamán

2. kategória (1500 Tp): a karakter szerencséje 7k10% lesz a játék folyamán

3. kategória (2000 Tp): a karakter szerencséje 10k10% lesz a játék folyamán

„Isidor de Sedierta légiója súlyos csapást mért a Manifesztációra és szívesen látott vendég lett Pyarronban.”

A kalandozók számára fontos, hogy nevüket és tetteiket megőrizzék a későbbi korok, de legalább a következő városban ehessenek, ihassanak egyet a ház ajándékából. Vannak kalandorok, akiket a Híresség és a vele járó földi gyönyörök elnyerése visz veszélyes utakra és vannak akik bár megvetik a világi nagyzolást, tetteik hírét mégsem tudják elpalástolni világjáró bárdok húrjai és krónikások pennája elől. A Híresség kétélű fegyver és a karakternek kötelező a Hírhedtség hátrányt is azonos kategóriában felvenni és külön vezetni a karakterlapon.

1. kategória (1000 Tp): a karakter számot tarthat a rendháza, pártfogói teljes segítségére akárhol jár; meglehet bárdok és dalnokok dalaiban tetteit név nélkül visszahallja; 25%-a van rá, hogy felismerik jellemző külső jegyeiről a népesebb városokban (ha az látható)

2. kategória (1500 Tp): a karakterhez gyakran érkezhetnek felkérések és kedvező munkák komoly személyektől, szervezetektől is regionális szinten; tetteiről szóló dalok kedvelt szórakozóhelyek gyakori műsora és nevesebb dalnokok előadása; 50%-a van rá, hogy felismerik jellemző külső jegyeiről a népesebb városokban (ha az látható)

3. kategória (2000 Tp): a karaktert megelőzheti híre és lehet a következő városból érte küldenek kocsit vagy testőrséget, történeteit már kódexek is őrzik a dalnokok népszerű dalai mellett és felhajtók küzdenek érte; 75%-a van arra, hogy felismerik jellemző külső jegyeiről a népesebb városokban (ha az látható)

„Madarat tolláról, embert kapcsolatáról.”

Meglehet a kalandozók tetteikkel világhírt nem is, de lekötelezetteket vagy adósokat szereztek az útjaik során. Olyan emberek vagy titkos testvériségek is lehetnek ezek, amelyekkel a köznapi ember nemigen találkozik vagy csak nem is tud róla. Alvilági személyek vagy egyházak területi megbízottjai lehettek részesei kalandozók egykori küldetéseinek. Ennek megfelelően van mód az előny többszöri felvételének (játékos karakterre nem lehet felvenni). Alkalmas lehet összekötőkkel vagy felhajtókkal való kapcsolatfelvételre, helyismerettel rendelkező barátok megkeresésére szorult helyzetben vagy csak valakire a dorani városállamban, ha a kelleténél nagyobb titokra akadt az egyszerű fegyverforgató.

1. kategória (1000 Tp): ismerős az adott (előre maghatározott) városban, semleges karakter, akivel a karakter már került üzleti kapcsolatba, de nem mélyült el a személyes kapcsolat

2. kategória (1500 Tp): barát vagy fontosabb kapcsolat az adott (előre meghatározott) városban. Bizonyos helyzetekben egy rivalizáló volt ellenség vagy egy megcsalt és elhagyott kedves hasznosabb lehet a bűnbak szerepére, mint a karakter maga

3. kategória (2000 Tp): lekötelezett ás adós az adott (előre meghatározott) városban, aki pénzzel vagy a „vérével” adósa a karakternek. Amiben lehet, segítségére van, akár az életének feláldozásával is (az ésszerűség határain belül).

„Úgy tűnik, az óidőkben a szerafizmus sokkal szélesebb körökben volt elterjedve, mint manapság.”

A Titkos hagyomány Yneven sok kultúrában és sok helyen megtalálható, még ha csak emléke is mondákban, legendákban. Azonban ősi írásokból vagy elfeledett korok lényeinek szájából újratanulva a múlt rítusait nagy hatalomra tehetnek szert a halandók, még ha ehhez sokszor nagy áldozatokat is kell meghozni. Cranta örökségének, Démonikus Ó-birodalom megmaradt kultuszainak példája mutatja, hogy milyen a karnyújtásra lévő hatalom birtoklására feltett lelkek sorsa. Azonban ezek sem elegek azok, hogy a kétségbe esett szívű halandókat a kárhozat vagy a démonikus síkok felé vezető utakról elterelje.

1. kategória (nem választható): a síkokon túli hatalmak megcsapolására alapuló mágia mellyel a mágiahasználók hatalmuk megtöbbszörözésére képesek életerejük felhasználásával

2. kategória: (nem választható): az elsődleges anyagi sík mitikus, „jelenlévő” lényeivel kötött paktumokkal szerzett hatalom felhasználásának a módja

3. kategória (2000 Tp): a démoni síkok lakóival köthető, a közös célokért létrejövő szövetségek ösvénye (ld.: https://kronikak.hu/?p=118)

„… kígyók martalékával ölelkezz, a bátrakat pedig kárhozd! – Idézte pontosan a kárhozat esküjének utolsó sorait”

Az Emlékezőkészség, avagy Emlékfelidézés olyan emberek, és persze egyéb más szerzetek, sajátja, akiknek memóriájuk kiemelkedő, mondhatni túlfejlett. Vannak, akik könnyebben jegyeznek meg arcokat és a hozzájuk tartozó neveket, másoknak a vizualitásban rejlik az erősségük, így épületeket, helyeket képesek beleégetni emlékezetükbe, pusztán egy pillantással. Hatása hasonló az azonos nevű pszi diszciplínához, de ehhez természetesen nem kell az elme művészetében járatosnak lenni, sőt mivel ez adottság, az esetek többségében még külön figyelmet sem igényel használata, mondhatni passzívan működik.

1. kategória (1000 Tp): A Karakternek rendkívüli a szövegmemóriája. Első hallásra képes hosszabb szövegeket megjegyezni és bármikor szó szerint idézni.

2. kategória (1500 Tp): A Karakternek fantasztikus az arc- és névmemóriája, mindenkit képes megjegyezni.

3. kategória (2000 Tp): A Karakternek átlagon felüli a vizuális emlékezete. Egy helyiséget, képet, látványt 100%-os hűséggel képes felidézni, akár évek múlva is.

„Ugyan uram, ne legyen oly kegyetlen, hisz ez a gyermek csak egy szegény árva, és ha szabad megjegyeznem, ha valakinek hát önnek tudnia kell mit is jelent ez”

Vannak bizonyos személyek, akik hasonlóan ékes és/vagy kedveskedő szavakkal „hadakoznak”, akik könnyedén simítják el a félreértéseket két ellenkező érdekkel rendelkező fél között, akár kritikus, vért kívánó szituációban is. Ők a Született Diplomaták. Sokan sokféleképpen veszik hasznát ezeknek az embereknek, olykor királyok, nemesi udvartartások alkalmazásában állnak, máskor pedig különféle rendházaknak dolgoznak összekötőként, de az is lehet hogy egyszerű széptevők csupán, akik saját részre kamatoztatják tudásukat. Megjegyzendő, hogy a Politika/Diplomácia nevű képzettség nem azonos ezen adottsággal, hiszen az ennél sokkal nagyobb tudást biztosít ismerőjének. Ezen előny inkább amolyan érzék, hogy hogyan is bánjunk bizonyos emberekkel, és adott esetben megérezzük, kitaláljuk mit is szeretne, illetve mit szeretne hallani.

1. kategória (1500 Tp): A Karakternek igen nagy érzéke van a kényes ügyek kezelésében, könnyedén oldja fel a félreértések okozta problémákat, mindössze egy sikeres Akaraterő és Intelligencia próbát kell tennie (mindkét próba sikere szükséges).

2. kategória (2000 Tp): A Karakter igazi diplomata, bármilyen sértést, félreértést el tud simítani, csak Intelligencia próbáját kell sikeresen letennie.

„Erre nem megperdült az a vadember, az utolsó pillanatban, mikor már csak egy hüvelyknyire voltam az övétől… aztán már csak a felém zubogó öklére emlékszem”

Egyesek kifinomult ösztöneiknek, és természetfeletti érzékeiknek köszönhetően egyfajta hatodik érzékkel rendelkeznek. Ezt nevezzük Veszélyérzéknek. Hiszen ez nem azonos a hatodik érzék nevezetű pszi diszciplínával, sem működésében, sem hatásában, legfeljebb csak sokban hasonlít rá. Ők azok akik megérzik a rájuk (és csak is rájuk!) irányuló veszedelmet, bármilyen formában is nyilvánuljon az meg, ám annak mibenlétét illetve irányát, ekkor sem képesek megállapítani. Egyes természeti népek, vadállati ösztönökkel rendelkező barbárok, illetve a Khál faj sajátja elsősorban az ilyesfajta veszélyérzék.

1. kategória (1000 Tp): A karakternek 15% esélye van a veszély megérzésére, amely 30%-ra emelkedik, ha az életét is fenyegeti.

2. kategória (1500 Tp): A karakternek 25% esélye van a veszély megérzésére, amely 50%-ra emelkedik, ha az életét is fenyegeti.

3. kategória (2000 Tp): A karakternek 35% esélye van a veszély megérzésére, amely 70%-ra emelkedik, ha az életét is fenyegeti.

„Shaka’thorr. – szólalt meg az Ilor azon a nyelven, amit hetekkel ezelőtt még csak hallomásból ha ismerhetett.”

Azok akiket Nyelvzseniként emlegetünk páratlan tehetséggel igazodnak ki a különböző nyelvek útvesztőjében. Ők azok akik akár több tucat nyelven is megtanulhatnak öregségükre, vagy ha ennél jóval csekélyebbet is tesznek magukéval, akkor azt viszont játszi könnyedséggel teszik. Mindannyian hallhattunk már történeteket, mikor a hadifogságba esett katona hetek alatt megtanult kommunikálni a rabtársaival, fogvatartóival, pusztán azzal hogy figyelte őket és beszédüket.

1. kategória (1000 Tp): A Karakternek kiváló érzéke van a nyelvekhez, 3k10 Kp-t kap, amit csak nyelvtanulásra költhet élete folyamán, persze csak akkor, ha alkalma van a nyelvvel ismerkedni. Megjegyzés: Ez ugyebár azt is jelentheti, hogy nem köteles az összes így szerzett nyelvi képzettségpontját azonnal karakteralkotáskor elköltenie, hiszen akkor tanulhat ha: „, ha alkalma van a nyelvvel ismerkedni”. Kérdéses, nem egyértelmű helyzetekben, a tanulás pontos idejének megszabása, minden esetben a Km feladata, és jogköre.

2. kategória (1500 Tp): A Karakter nyelvzseni, 5k10 Kp-t kap, amit csak nyelvtanulásra költhet élete folyamán, persze csak akkor, ha alkalma van a nyelvvel ismerkedni. Az előző kategóriánál leírt megjegyzés erre a kategóriára is érvényes!

„… nem csupán elhajolt a csapások elől, hanem szinte táncolt az ellennel, majd hírtelen felugrott a párkányra akár egy macska, és úgy is távozott”

Egyensúlyérzék a neve ennek a veleszületett adottságságnak, habár néhányan nevezik testkoordinációnak is. Macskaügyességű tolvajok és besurranók, cirkuszi akrobaták, avagy nagyon tehetséges mutatványosok is lehetnek ők, kiket ezzel az előnnyel áldottak meg az égiek. Mivel ez egy igen sokrétű és sokszor igen látványos adottság, ezért ezekre a tehetségesekre előbb vagy utóbb bizton felfigyelnek a szakértő szemek. Később pedig bizton a kevésbé szakértőek is, ha igazán látványosan kihasználja a játékos eme előnyét.

1. kategória (1500 Tp): A játékos, akinek karaktere ezzel az előnnyel rendelkezik, jelenetenként, kritikus szituációnként egyszer újradobhatja elvétett mászás, esés, ugrás, lopózás, kötéltánc, zsebmetszés, illetve az ezek bármelyikhez kapcsolódó képzettségpróbáját. A Jelenet, szituáció behatárolásánál a döntő szó természetesen a Kalandmesteré. Ezen idő alatt pl. mind az esés, mind az ugrás próbáját újradobhatja egyszer a játékos, ha mindkettőt elvétette. Az időbeni korlát pedig azért vagyon, hogy azért mégse dobhassanak körönként újra és újra a vérszemet kapott ügyeskedők.

2. kategória (2000 Tp): Az előző kategóriánál említett előnyök mellett (!), ezen a szinten karakter képessé válik arra, hogy az ugrás képzettségből származó plusz Védő Értéket akkor is kihasználja, amikor mások, akik szintén birtokolják ezt a képzettséget már nem képesek erre. Ez azt jelenti, hogy ők akkor is megkapják ezt a plusz Vé-t, ha úgymond nincs helyük elugrálni, tehát szinte minden körülmények között, bármilyen kevés legyen is a szabad hely (persze itt is a KM-é az utolsó szó). Tehetik ezt azért, mert adottságuknak hála olyan kunsztokra is képesek, amiket látva másnak tátva marad a szája. Példának okáért: egyik lábukról a másikra szökkennek, átgurulnak az ellen lába között, avagy már-már embertelen pózokat vesznek fel.

3. kategória (2500 Tp): A játékos megkapja a már az előző kategóriákban említett előnyöket (!), azzal a különbséggel, hogy nem csupán szituációnként egyszer, hanem kétszer dobhatja újra a fentebb említett képzettségpróbáit. Egyebekben pedig az előző kategóriák leírásai a mérvadóak.

„A szembenálló kardművészek egymás testtartásából kiolvasták a másik iskoláját és stílusát.”

A szabályrendszerben némileg mostoha módon kezelték a kardművészek által járható Ösvényeket. A karakteralkotás során létrehozott slan vívó dönthet úgy, hogy egy speciális iskola előnyeivel indul vagy megelégszik a kaszt nyújtotta alaplehetőségekkel. Természetesen több iskolaformát jegyeznek Tiadlan, Niare és Enoszuke tekercsei, mint az alább felsoroltak, hatékonyságuk okán lettek kiemelve ezek.

1. kategória (1500 Tp): a Takeru stílus ösvénye népszerű a dél-tiadlani kolostorok és több nara vívóterem körében. Lényege, hogy a kardművész emberfeletti gyorsasággal képes kardot vonni. Így első körben fegyvere a szálfegyverekhez hasonló előnyhöz juttatja akkor is, hogyha csupasz pengékkel áll szemben és ő maga nem vont kardot még. Népszerű párbajstílus.

2. kategória (2000 Tp): az Aramaka módszer egy különleges harci gyakorlattal teszi képessé alkalmazóit, hogy a küzdelem során körönként „áramoltathassák” a fegyveres (fegyver harcértékei és a kapcsolódó képzettség módosítói) harcértékeiket a különböző értékek között aszerint, hogy éppen mire van szükségük. Így előfordulhat, hogy egy őrült roham megtörése után minden TÉ pontjukat aztán a VÉ értékükbe töltsék, ameddig a soraik fel nem zárkóznak újból. Ez a stílus Tiadlan keleti és nyugati határain terjedt el elsősorban, de szuke iskolák is előszeretettel tanítják.

3. kategória (2500 Tp): a Shien-shu iskola talán a legismertebb a külvilág számára is, hiszen a vándorló kardművészek leggyakoribb stílusa. Képessé teszi az alkalmazóját, hogy a használt kardkészletének harcértékeit összeadva küzdjön és valóban rettegett harcossá váljon. A stílus azonban csak a Slan-kard és Slan-tőr együttes használatával alkalmazható.

„A boszorkánymester döbbenten nézte végig, ahogyan az ostoba barbár lerázza magáról a varázslat béklyóit, amelyek padlóra küldték társait, és állatias kiáltással meglendíti láncos buzogányát.”

Ynev kontinensén több olyan nép él amely közelebb él a természethez és a világokat elválasztó résekhez. Természeti népek, ősfajok leszármazottjai, akiken a „civilizált mágia” kevésbé vagy egyáltalán nem talál fogást. Hasonlóan a nomádok névadás szertartásához, a korgok természetes mágiaellenállásához több olyan hagyomány létezik, ami követőit felvértezi a Mágiatűrés képességével. Természetesen egy jól elsütött villám vagy egy tűzlabda mindenkit ugyanúgy sebez, mint a kard vagy nyíl. A következő mágiaformák ellen lehet az előnyt felvenni: Átkok, Rontások, Nekromancia, Asztális – és Mentális operációk.

1. kategória (1500 Tp): a karakter a hagyomány felnőtt korú beavatottja, az őt célzó mágiák 5E-t veszítenek vagy nem is fejtik ki hatásukat (a mágiaellenállás próba csak a levonás után történik meg). 1% hogy a varázslat létre sem jön vele szemben.

2. kategória (2000 Tp): a karakter a közösségének egy kiemelt tagja, akinek különleges sorsot szánnak a hitvilágukban. Az őt célzó mágiák 10E-t veszítenek a mágiaellenállás próbát megelőzően és így fejtik vagy éppen így nem fejtik ki hatásukat. 5% hogy a mágia eleve létre sem jön vele szemben.

3. kategória (2500 Tp): a karakter egy kiválasztott, akit egy felsőbb síkok lakója támogat vagy életében olyan hatások érték, amelyek örökre megváltoztatták a lelkét. Az őt célzó mágiák 15E-t veszítenek vele szemben és 10% esély van, hogy egyáltalán nem is valósulnak meg.

Hátrányok és negatív jellemzők: (a Tapasztalati pontok száma hozzáadandó a teljes értékhez)

„Isidor de Sedierta lerombolt egy toroni határvárat és hamarosan elhagyta Észak-Ynevet.”

Sokszor a hírességnek megvan a maga hátránya, de az is előfordul, hogy valakinek csak a rovásait tartják számon. Egy mestertolvajnak, ha névtelenül is egy idő után forró lehet a talaj a lába alatt és olyan vidékre vágyik ahol nem szívlelhetik, de ekkor is számolnia kell azzal, hogy haragosainak talpnyalói, szövetségesei a konc reményében kárára tesznek abban az esetben ha felismerik. Szélsőséges esetben azonban lehet, hogy a Hírhedtség a karakter előnyére válik, hiszen egy kegyetlenségéről vagy bajba jutottságáról híres bérgyilkos akár megbízásokat is kaphat, igaz nem mindig a legmagasabb körökből. Fontos, a Hírhedtség önálló, a Hírességtől külön kezelendő jellemző és nem igényli annak felvételét!

1. kategória (500 Tp): a karakternek nemigen adnak kölcsön az ismerősei, biztonság kedvéért, ha éjszaka találják az utcán, a városőrség a fogdán tartja reggelig, arca elévült körözvényekről tekint vissza; 25%-a van rá, hogy felismerik jellemző külső jegyeiről (ha látható)

2. kategória (1000 Tp): a karaktert vannak városok, ahonnan kitiltották, politikailag érzékeny szervezetek látatlanban is halállistájukra írták fel a nevét, a fejére kitűzött vérdíjért olykor megjelenik egy-egy fejvadász; 50%-a van rá, hogy felismerik jellemző külső jegyeiről (ha látható)

3. kategória (1500 Tp): országok, teljes egyházak tartják nyílván, mint az első tíz ellenségük egyikét, nemegyszer kalandozó csapatokat, fejvadász-klánokat fizetnek meg, hogy holtan tudhassák, 75%-a van rá, hogy felismerik jellemző külső jegyeiről (ha látható)

„Soha ne hidd, hogy elfelejtették a tartozásaidat, még az istenek is számon tartják a magukét.”

Egy világjáró kalandozó életében a Tartozás sokféle lehet, típusától és komolyságától függően. Meglehet csak egy helyi alvilágnak tartozik némi pénzmaggal vagy egy jegyes és annak ideges férfirokonai várják vissza a karaktert. Azonban meglehet, hogy családja vagy személy ellen vérbosszút fogad egy személy vagy egy szervezet. Talán éppen egykor volt társait üldözik őt árulásáért. Akárhogyis, ezek a dolgok kihathatnak a játékos későbbi kalandjaira.

1. kategória (500 Tp): a karakternek van egy kisebb financiális vagy egy komoly természetbeli tartozása múltjának egy szereplőjével szemben (pl. összeszedni a pénzt egy új templomra, megkeresni az egyik elcsavargott rokont)

2. kategória (1000 Tp): egy múltban elkövetett hibájáért valaki a nyomában van és a halálát akarja, egy komolyabb alvilággal szemben tartozásának fizetési határideje lejárt és számíthat arra, hogy komoly következményei lesznek

3. kategória (1500Tp): renegátként valaha volt klántársai a vérére szomjaznak és kutatják a nyomát északon és délen egyaránt; szent esküvel fogadta, hogy a rendjének fontos varázstárgy nélkül sohasem tér vissza

„Sokakat ölt meg hamarabb az öldöklő indulat, minthogy kardot emelhettek volna bosszújuk tárgya ellen.”

Megesik, hogy a vándorutat nem önként, az ismeretlen hívásának engedve kezdik el a kalandozók, hanem egy Bosszú beteljesüléséhez vezető úton rázódnak bele a kalandor életmódba, hogy ha el is érik céljukat, sokszor életük végéig rajtuk marad a vándorcsizma. Annak beteljesüléséhez azonban hosszú út vezet, mely egyre jobban elszakítja az embert az otthontól és a békés élettől.

1. kategória (500 Tp): a karakter becsületén esett sérelem miatt üldöz egy csalót, hogy becsületes párbajban eleget tegyen a nemesi kötelezettségeinek

2. kategória (1000 Tp): a karakter rokonain esett komolyabb sérelem révén (pl. megbecstelenített női rokon) fogadott bosszú; személyes sérelem (maradandó sérülés felett érzett fájdalom) révén fogant bosszúszándék

3. kategória (1500 Tp): epikus bosszú, a karakterhez legközelebb álló személy halálával kiváltott, egy konkrét személy vagy szervezet ellen fogadott vérbosszú, ami csak az egyik fél pusztulásával teljesíthető be

„Egylövés Ragor történetét ismeritek? Mielőtt ez megesett még nem így hívták…”

A világon mindig voltak és lesznek olyanok, akik úgy érezték, hogy az ág is húzza őket és van amikor ez így is van. Senki bolondjai ők, akik vélt vagy valós balszerencséjük révén léptek a kalandozók útjára. A szerencsétlenségük értékét a karakterlapon kell jegyezniük, amelynek értéke a választott kategóriától függ. Hasonlóan a Mázli jellemzőhöz, a dramaturgiailag fontos alkalmak és vitás kérdések megoldása lehet a KM döntésének megfelelően. Egy naponta egyszer dobatható (két éjközép között) a százalékérték alá vagy egy célérték fölé a kalandmester döntésétől függően. A Senki bolondja és a Mázli jellemző együttes meglétekor az előbbi kidobott értéke kivonandó az utóbbi kidobott értékéből (negatív érték is lehet).

1. kategória (500 Tp): a karakter szerencsétlensége 5k10% lesz a kaland folyamán

2. kategória (1000 Tp): a karakter szerencsétlensége 7k10% lesz a kaland folyamán

3. kategória (1500 Tp): a karakter szerencsétlensége 10k10% lesz a kaland folyamán

„…és mire elértük végre a nyavalyás völgyet a vezetőnk sikítozva elkezdett visszafelé futni.”

Az emberek, de más fajok is őriznek magukban természetes, ősi félelmeket. Az érzékenyebbek nem is tudják ezeket mind elnyomni magukban és félelmünket nevet is adott az ismert tudomány: Fóbia. A jellemző meghatározásakor a fóbia kategóriáján kívül annak típusát is meg kell határozni (pl. tériszony, arachnofóbia, klausztrofóbia). A lehetőségeknek a játékos képzelete és a kalandmester jóváhagyása szabhat csak határt.

1. kategória (500 Tp): ha a karakter látja és/vagy tudatában van félelme tárgyának jelenlétében akkor a harc félelem hatása alatt módosítói érvényesek rá

2. kategória (1000 Tp): ha a karakter látja és/vagy tudatában van félelme tárgyának jelenlétében akkor a harc kábultan módosítói érvényesek rá

3. kategória (1500 Tp): ha a karakter látja és/vagy tudatában van félelme tárgyának jelenlétében akkor a harc félelem bénultan módosítói érvényesek rá

„Előbb csak egy senkiházi bandavezér volt. Aztán meg már tábornok hirtelen. Ma ő dönt életről és halálról.”

Az emberek életében mindig van egy meghatározó eszme, ami a körülöttük lévő világ és a szellemük találkozásakor alakul ki. Ezek lehetnek akár semleges gondolatok és érzések, de elvakult vallásos fellángolás is, de lehetnek Mániák. Vannak, akik idővel megváltoznak, jellemük formálódik, vagy torzul, de vannak akik bizonyos ideáikból nem engednek semmiért és van, hogy saját démonjaikat sem képesek szabadon ereszteni. A megszállottság is ezen lista tagja lehet, azonban ők már nem játékos karaktereknek minősülnek. Ezt érdemes figyelembe venni a karakter elképzelésekor.

1. kategória (500 Tp): megalománia, felsőbbrendűség tudat és hatalomvágy, mindenképp dominálni igyekszik a környezetében és senkit vagy csak keveseket tart magával egyívásúnak

2. kategória (1000 Tp): pirománia, amely minden szituációt egyoldalú erőszakkal igyekszik megoldani és az ellenfele teljes és végleges elpusztításával, Sogron hívei között kiemelt tiszteletük van

3. kategória (1500 Tp): üldözési mánia, amely lehetetlenné teszi, hogy sikeres vagy sikertelen észlelés esetén ne mindig veszélyt és gyanús jeleket vegyen észre a karakter, még hatodik érzékkel is

„ Tudtuk hogy az út egyik végén végre a menedék vár ránk, a másikon pedig a biztos halál… de vajon melyik is volt a helyes irány ?”

Nevezik a koncentrációkészség hiányosságának, vagy egyszerűen Szétszórtságnak, de vannak babonásabb vidékek ahol a káosz lenyomatának, csírájának tekintik eme személyiségjegyeket. Kétségtelen hogy az efféle emberek olykor igen zavaróak lehetnek, és sokszor megnehezíthetik társaik dolgát, ezért sokan nem is kedvelik a fajtájukat. Megjegyzendő hogy valóban a Káosz jellemű karakterekhez, és fajzatokhoz állnak legközelebb ezek a jellemvonások, jellemhibák.

1. kategória (500 Tp): Meggondolatlan (mindig az első eszébe jutó megoldást választja, nem mérlegel, könnyen kicsúsznak olyan dolgok a száján, ami miatt később főhet a feje).

2. kategória (1000 Tp): Feledékeny (nem szabad semmit sem rábízni, mert hajlamos elfelejteni. Hogy egy bizonyos dolgot elfelejt-e, azt Intelligencia-próbával lehet megtudni).

3. kategória (1500 Tp): A Karakternek gyenge a koncentrálóképessége. Minden elmélyülést, odafigyelést jelentő dolognál, (pl. pszi, varázslás stb.) Akaraterő próbát kell dobnia.

„Az addig békésen teázgató kardmesternél egyszer csak elpattant valami… mészárlás volt, nem más, a bennlévők felét lekaszabolta mire sikerült kilőni.”

Ámokfutás: Valamilyen ritka ingerre (pl. valami hang, szag stb.), amit a játékos és a KM együtt határoz meg, a Karakter gyilkológéppé válik. Mindent és mindenkit gondolkodás nélkül megtámad. A harcértékei a következőképpen módosulnak, TÉ:+40, VÉ: -40. A fegyver és pajzs VÉ-je nem adódik hozzá a VÉ-jéhez, mert a karakter nem gondol a védekezésre. Ilyenkor nem képes varázsolni vagy pszi-t alkalmazni, bár pajzsai nem módosulnak. A roham alatt asztrális és mentális módon a Karaktert csak háromszoros erősítéssel lehet befolyásolni. A rohamot a játékos nem tudja szándékosan előidézni, a roham elmúltával teljesen levert állapotba kerül, ami napokig is eltarthat. A roham 1k100+50 körig tart, ez idő alatt a Karakter mindent összekaszabol, még a holtakat is miszlikbe aprítja, ha már más támadnivaló nem akad.

1. kategória (1000 Tp): A Karakter még tehet egy Akaraterő próbát, mielőtt elborul előtte a világ, ha ez sikeres, akkor nem veszti el teljesen az önkontrolját miközben tombol. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ugyanúgy a már fent leírt ámokfutásba kezd, viszont ha eközben egy szerettére, régi jó barátjára, vagy ezekhez hasonló, hozzá közel álló személyre emelné kezét, a Mesélő újra dobathat Akaraterő próbát a játékossal, és ha most is sikerrel jár, akkor visszakapja az uralmat a teste felett. Ha viszont a próba, illetve próbák sikertelenek, akkor az istenek irgalmazzanak mindnyájuknak.

2. kategória (1500 Tp): A Karakter önerőből semmilyen módon nem képes leküzdeni a rohamot, ha teljesül a meghatározott feltétel – inger, a karakter teljesen átadja magát a fent leírt Ámokfutásnak.

„Az ünnepelt hadvezér, az Aszisz bika, a tengermellék megbecsült alakja… egy méhcsípés majdnem elvitte.”

Allergiának nevezik a testünk eme hibáját, a szervezetünk gyengepontja ez. – mondják akiket ilyen hátránnyal sújtottak az égiek, avagy a felmenőik. Hiszen beszélhetünk ezalatt veleszületett, avagy az idők során kialakult rendellenességről is. A jellemző meghatározásakor az allergia kategóriáján kívül annak típusát is meg kell határozni (értsd: mire allergiás a karakter). A lehetőségeknek a játékos képzelete és a kalandmester jóváhagyása szabhat csak határt.

1. kategória (500 Tp): Enyhe allergiás reakció: tüsszögés, viszketés, nyálkahártyák irritálódása.

2. kategória (1000 Tp): Fokozott allergiás reakció: heves, égető viszketés, hosszan tartó tüsszögés, könnyezés, heves rosszullét.

3. kategória (1500 Tp): Heves allergiás reakció: igen súlyos rosszullét, fulladás, ájulás.

„Csáklyákat készíts! – üvöltött az ősz duhaj, miközben a csonka kezét ékesítő aranyszín kampóval vadul hadonászott”

Nevezhetjük Torzulásnak, avagy vele Született hiányosságnak is, hiszen ahány féle fajzat, annyi féle hiányosság. Vannak, akik hiányzó vagy csonka végtaggal születnek, és vannak kiket ütközetben fosztanak meg a lábuktól, vagy egyik szemük világától, de az sem elképzelhetetlen, hogy a szerencsétlen mióta az eszét tudja hadar és a dadogás gyötri. A torzulások tárháza végtelen, a lehetőségeknek pedig a játékos képzelete és a kalandmester jóváhagyása szabhat csak határt. Alant pontosan ezért csak példákat szeretnénk közölni, és így már később a játékosok is kitalálhatnak maguknak a karakterükhöz illő torzulást-hiányosságot, és be is tudják majd illeszteni a különböző kategóriák valamelyikébe.

1. kategória (1000 Tp): Félszem, avagy az egyik szem – esetlegesen csak világának – hiánya. A karakter, mivel látása nem tökéletes, minden Éberséget illetve, Ügyességet igénylő képességpróbájára negatív módosítókat kap. Ügyességpróbáit – 1; Éberségpróbáit pedig – 2 módosító sújtja. Ezen kívül folyamatosan elszenvedi a Zavaró hátrányból fakadó (lásd. ETK 84. old) negatívumokat is (minden harcértékre 10-es Negatív módosító). Egyéb kérdéses esetben a Kalandmesterrel kéretik egyeztetni.

2. kategória (1500 Tp): Állandó zavaró beszédhiba. Stresszhelyzetben a beszéd érthetetlenné torzul (értelemszerűen így a Mágiahasználat is lehetetlenné válik), ha a karakter nem tudja Akaraterő-próbáját sikeresen letenni. Az Akaraterő-próbát három körönként kísérelheti meg. Egy sikeres próba a veszély elmúltáig biztosítja a Karakter számára az érthetőséget. A közvetlen veszély elmúltával azonban, a Karakter beszédhibája 1k10+10 percre visszatér olyan hevesen, hogy semmilyen Akaraterő-próba nem képes azt legyőzni.

3. kategória (2000 Tp): Egyik végtag teljes, vagy részleges hiánya (nem feltétlen szükséges a tőből csonkoltság, de azért a pl. kéz ujjainál itt többről van szó). Ez a már jól ismert kalózos falábat vagy kampókezet is jelentheti, de más megoldás is könnyen elképzelhető, hiszen ha az ember fia kalandor akar maradni, akkor valamit illik kitalálnia, ha megfosztották egyik testrészétől… és mint tudjuk a papok sem mindenhatóak.  Itt a két eshetőséggel különféleképpen kell számolnunk.

Egyik kéz hiánya: Minden Ügyességpróbáját – 2 illetve minden Gyorsaságpróbáját – 1 módosító sújtja, valamint folyamatosan elszenvedi a Jelentős hátrányból fakadó (lásd. ETK 84. old) negatívumokat is (minden harcértékre 25-ös Negatív módosító). Ezenkívül a kezek meglétét igénylő százalékos képzettségekre is (zárnyitás, zsebmetszés, mászás, csapdafelfedezés, titkosajtó keresés) – 25% módosító sújtja a karaktert, illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy vannak képzettségek (pl. Kétkezesharc) és fegyverek, amiket ezentúl nem használhat/tanulhat.

Egyik láb hiánya: Minden Ügyességpróbáját – 2 illetve minden Gyorsaságpróbáját – 2 módosító sújtja, valamint folyamatosan elszenvedi a Jelentős hátrányból fakadó (lásd. ETK 84. old) negatívumokat is (minden harcértékre 25-ös Negatív módosító). Ezenkívül a lábak meglétét igénylő százalékos képzettségekre is (mászás, esés, lopózás, ugrás, kötéltánc) – 25% módosító sújtja a karaktert, illetve mozgásának sebessége feleződik.

2. Fajok Tp értékei:

1. kategória (1000 Tp): ember, törpe, udvari ork

2. kategória (2000 Tp): elf, félelf, goblin(1), vad ork(2)

3. kategória (3000 Tp): amund, dzsenn, wier, gnóm(1)

4. kategória (4000 Tp): khál

(1) az Új Tekercsek vonatkozó részei alapján; (2) a Summarium vonatkozó részei alapján

3. Kasztok Tp értékei:

1. kategória (1000 Tp): tolvaj, szerzetes

2. kategória (2000 Tp): harcos(1), gladiátor(1), pap(2), barbár, bajvívó, lovag

3. kategória (3000 Tp): tűzvarázsló, boszorkánymester, paplovag, harcművész(3), kardművész(4)

4. kategória (4000 Tp): boszorkány, fejvadász, bárd(5), nomád sámán, amazon

5. kategória (5000 Tp): varázsló(6)

(1) a HGB-ben szereplő harcos és gladiátor alkasztok is ide tartoznak egyetlen kivételtől eltekintve. A sirenari erdőjáró a 3. kategóriába számolandó.

(2) a papok közül Sogron, Noir, Morgaine és Arel papjai is a 3. kategóriába számolandók.

(3) a harcművészeknek lehetőségük van a Rúna (I/4.) számában megjelent harcművészeti stílusainak alkalmazására, illetve a Rúna (II/1.) számában olvasható harcművész fegyverek (Chi-harcban nem használhatóak) ismeretére az ott ismertetett módokon és áron

(4) ld. Előnyök – Ösvények

(5) a bárd karakter varázslatait a Rúna (I/8.) számában a bárdokra vonatkozó szabályok szerint kérjük Kiválasztani

(6) a varázsló karakter minden esetben csak dorani vagy lar-dori mágiahasználó lehet és rájuk a Rúna (II/4.) minden vonatkozó szabálya érvényes. Illetve nincsen módja 6. Tsz előtt megtanulnia a Rúnamágia Mf-ot.

A versenyen van mód iker- és váltott kasztú karakter indítására is. Váltott kaszt esetén (példánkban a Doldzsah papnál) a Doldzsah-papnak kétszer kell elköltenie a két különböző kasztjára a Tp értéket, mivel kötelezően váltott kasztba lép 4. szinttől, az odáig való „eljutását” is le kell vonnia a Tp-i számából. Az ikerkaszt esetén a Tp-ket az MT-ben szereplő szabályok alapján kell elosztani.)

4. Elosztható Képességpont csoportok:

1. kategória (1000 Tp): 120 elosztható képesség-pont (12-es átlag)

2. kategória (2000 Tp): 130 elosztható képesség-pont (13-as átlag)

3. kategória (3000 Tp): 140 elosztható képesség-pont (14-es átlag)

4. kategória (4000 Tp): 150 elosztható képesség-pont (15-ös átlag)

5. kategória (5000 Tp): 160 elosztható képesség-pont (16-os átlag)

(csak emlékeztetőül: a pszi-képesség használatához minimum 12-es intelligencia, akaraterő és asztrál szükséges, illetve azokkal a fegyverekkel, amelyek egy körben több támadásra adnak lehetőséget csak 16-os ügyesség és gyorsaság esetén van mód egynél többször támadni ha karakter nem tartozik a harcos főkasztba mert arra az MT-ben szereplő táblázat ad útmutatást a körönkénti támadások számára nézve)

A fenti pontokat a következő 10 alapképesség között kell elosztani: Erő, Gyorsaság, Ügyesség, Állóképesség, Egészség, Szépség, Intelligencia, Akaraterő, Asztrál és Érzékelés. (Az így kapott értékek nem haladhatják meg, illetve nem lehetnek alacsonyabbak, mint a II. táblázatban szereplő kaszt alapértékek, azonban a faji módosítókkal együtt az ott szereplő értékek is meghaladhatóak.)

A faj képességmódosítóit hozzá kell adni a képességpontok elosztása utáni értékekhez!

Minden kalandozó 5-ös (anyanyelvi) szinten beszéli hazája és 4-es (társalgási) szinten beszéli a közös nyelvet.

5. Kasztok induló felszerelése:

Harcos: ami az adott alkasztnál meghatározásra kerül (ld. HGB)

Gladiátor: iskolájának megfelelően két fegyver és a gladiátorvért

Fejvadász: klánjának és származási helyének megfelelő fegyverek (max. 2 db) és vértezet

Lovag: két darab tetszőleges fegyver és 140 arany értékű vértezet és pajzs, utazó ló

Tolvaj: –

Bárd: a választott hangszer (ld. Rúna I/1. szám)

Pap: hitének megfelelő szent szimbólum (ha az istene leírásában szerepel, akkor vértezet)

Paplovag: szent szimbólum és egy Istenének megfelelő fegyver és 50 arany értékű vért/pajzs

Harcművész: egy választott fegyver (ld. Rúna II/1. szám)

Kardművész: slan-kard és kardművész vért

Boszorkány: –

Boszorkánymester: –

Tűzvarázsló: láng kard és láng tőr

Varázsló: iskolájának megfelelő bot 3. Tsz-en (ld. Rúna II/4. szám)

Barbár: egy darab kétkezes vagy két darab egykezes fegyver

Amazon: emrelin kard (értékeit ld. predoci egyenes kard)

Bajvívó: rapír (ld. tőrkard)

Szerzetes: rendjének megfelelő „fegyver”

Nomád sámán: amit az adott szinten a sámán képes elkészíteni

Minden itt fel nem sorolt felszerelési tárgyat (pl. ruházat) a játékos a már leírt módon, a fel nem használt Tp-k alapján vásárolhat meg.

Varázstárgyak: a karakter a kezdő vagyonából vásárolhat varázstárgyakat is. Ekkor egyszer a varázstárgy komponenseinek fizeti ki (a varázstárgynál szereplő árat) illetve a varázstárgy elkészítéséhez szükséges mana mennyiségének 1,5 szeresét fizeti ki aranyban.

(megjegyzés: ha egy karakter kasztjából és szintjéből adódóan (pl. boszorkány) képes a varázstárgy előállítására

akkor értelemszerűen csak az alapárat kell kifizetnie.

Méregkeverés/semlegesítés képzettséggel rendelkező karakterek szintjüknek megfelelő adag és képzettségüknek megfelelő szintű méreg (és ellenméreg) előállítására elegendő alapanyaggal rendelkeznek.

6. Különleges kasztok

Az idők során megjelent több olyan kaszt is, mind a Rúnákban, mind pedig az internetes közösségeknek hála amelyekkel sokan szívesen játszottak volna eddig is egy „hivatalos” verseny keretében is. Ez alkalommal szeretnénk lehetőséget adni, hogy ha igen komoly megszorítások között is, legyen mód ilyen karakterekkel való játékra is.

Az Álomtáncos annakidején a Rúna (III/3.) számában szerepelt ám azóta elfelejtődött, lehet joggal, lehet jog nélkül, ám érdekes szerepjátékos lehetőségeknek ad teret ezért szívesen ajánljuk figyelmetekbe. A kaszt egyébiránt Gazsi, Ricco és Zsolt szerzeménye.

Játszható faj(ok): elf

Induló felszerelés: –

Kaszt Tp értéke: 2000 Tp

Leírás: ld. Rúna

Az Árnyvadász, ahogyan talán sokan tudjátok is, Bahamuth alkotása, ami a sok pozitív visszajelzés mellett egyébként egy igen izgalmas hátérrel rendelkező, ám kellő mennyiségű hátránnyal is „megvert” kaszt. Ahhoz mindenképp elég kidolgozott, hogy e versenyen játszható legyen.

Játszható faj(ok): ember, félelf, wier

Induló felszerelés: fátyolpengék

Kaszt Tp értéke: 4000 Tp

Leírás: ld. http://magus.rpg.hu

A sok vitára és kétségre okot adó Csatamágus kaszt mely végül is Ramses jóvoltából érte el azt a

formáját, amely talán a legközelebb áll ahhoz a szerephez, amit egykoron Ynev megálmodói e

kasztnak képzeltek.

Játszható faj(ok): ember, félelf, wier

Induló felszerelés: –

Kaszt Tp értéke: 3000 Tp

Leírás: ld. http://magus.rpg.hu

A törpök isteneit szolgáló papok közül Kadal és Tooma papjai is játszhatóak lesznek többek között Kovi cikkének hála. Kevesen ismernek közülük valót, mert ritkán hagyják el mélyben húzódó járataikat. Ezúttal, kalandozó, kifürkészheted titkaikat: mire képesek, miből áll mágikus hatalmuk.

Játszható faj(ok): törpe

Induló felszerelés: Tooma papjainak különleges smaragdja

Kaszt Tp értéke: 2000 Tp

Leírás: ld. Rúna

A Hassidis ismételten egy joggal/jogtalanul elfeledett, a Rúna (VI/1.) számában megjelent kaszt, amelyet talán a Ben Hur ismert kocsiversenyes része ihletett, azonban ez kevés volt ahhoz, hogy elismert, közkedvelt kaszt legyen. Lehetőséget azonban érdemel. Zsolt és Attila munkáját dicséri az egyébiránt igényesen megírt kaszt.

Játszható faj(ok): ember, törpe, elf, félelf, udvari ork, amund, wier

Induló felszerelés: a fogat és a származáshoz megfelelő számú ló (könnyű harci)

Kaszt Tp értéke: 3000 Tp

Leírás: ld. Rúna

A rettegett és tisztelt Kráni fejvadász, ahogy a Rúna (II/3.) számában látta meg az olvasókat, az akkori nagy nyomás hatására nem kisebb alkotó tollából, mint Nyúl, aki ezzel a cikkével sok örömöt szerzett játékosok százainak és igen nagy fejfájást azok mesélőinek. Én remélem, azt hogy akad majd olyan, aki e kasztban nem csupán a mindenki felett álló mészárost látja majd, hanem a lehetőséget, hogy beleélhesse magát egy valódi kétlábú ragadozó szerepébe. Ezért is tesszük ezt lehetővé a játékosok számára.

Játszható faj(ok): ember

Induló felszerelés: ld. fejvadász (mara-sequor, sequor, kráni vért)

Kaszt Tp értéke: 4000 Tp

Leírás: ld. Rúna

A Lovagok kézikönyve már eddig is több átírást ért meg, de a benne foglaltak értéke nem kopott az idők során. Ezen internetes kiegészítő legújabb verziójában szereplő kasztok mind elérhetőek és játszhatóak is lesznek a versenyen.

Játszható faj(ok): ld. lovag

Induló felszerelés: ld. lovag

Kaszt Tp értéke: a Quirrta Khinn lovagrend 5000 Tp, a többi mint a lovag

Leírás: ld. http://magus.rpg.hu

A Nomád harcos, mely egykor a Rúna (IV/5.) számában jelent meg Gazsi és Ricco prezentálásában egy igen érdekes kaszt volt, mert nem elsősorban a M* alkotóinak fantáziájának köszönhető, hanem az akkorra már létrejött internetes közösség ötletei és tanácsai alapján életre hívott és végül megjelent mű, amelynek kiegyensúlyozott, mégis magas játszhatósága e különös alkotómunka folyamatát és résztvevőit dicséri.

Játszható faj(ok): ember

Induló felszerelés: nomád (visszacsapó) íj

Kaszt Tp értéke: 2500 Tp

Leírás: ld. Rúna

A Shenar nemrég publikált kaszt mely az antik japán és kína orgyilkosainak kívánja bemutatni ynevi megfelelőjét. A fejvadász és a harcművész kaszt egy különleges keverékeként lehetne legjobban jellemezni. Az elkövetőit Ifar cirn Inmettielként és Gulandroként tartják számon.

Játszható faj(ok): ember, wier

Induló felszerelés: shenar-kard

Kaszt Tp értéke: 4000 Tp

Leírás: ld. http://magus.rpg.hu

A Vértestvériség tagjai, ha még nem sok egy kicsit az egzotikus fejvadász, ugyancsak elérhetőek e verseny erejéig. A rájuk vonatkozó részek a Rúna (II/1.) számában találhatók, ismét Nyúl tolmácsolásában.

Játszható faj(ok): ember, félelf

Induló felszerelés: ld. fejvadász (ramiera, fejvadászkard, alkarvédők)

Kaszt Tp értéke: 4000 Tp

Leírás: ld. Rúna

A Pszi-mesterek jelen idő szerint mind északon, mind délen egy elismert rétegnek számítanak a mágiahasználók körében. A legtöbb nagyobb államban folynak képzéseik és oktatásuk úgy, mint Toronban, Pyarronban, Erigowban és Shadonban is. Emellett kevés nagyhatalmú klán és szervezet engedhetné meg magának, hogy ne tudjon sorai között ilyen tehetségekkel rendelkező renegátokat vagy akolitákat.

Játszható faj(ok): ember

Induló felszerelés:

Kaszt Tp értéke: 3000 Tp (ennek megfelelően szintet is a boszorkánymesterekkel megfelelően lép)

Leírás: ld. Új Tekercsek (képzettségeit a III. táblázatban láthatod)

Az Illuzionisták rendje ugyan köztudottan Armen városában található, de vagabond és önfejű tanítványok a kaland és veszélyek nyomában haladva, magányosan vagy kalandozó csapatokban szinte egész Yneven fellelhetőek. Ilyen módon, s mert különleges szerepjátékos lehetőségeket rejtő kaszt, értékes tagja lehet egy szerencsevadászokból álló csapatnak.

Játszható faj(ok): ember, félelf, wier, udvari ork

Induló felszerelés:

Kaszt Tp értéke: 3000 Tp (ennek megfelelően szintet is a boszorkánymesterekkel megfelelően lép)

Leírás: ld. Új Tekercsek (képzettségeit a III. táblázatban láthatod)

A Krónikás Ynev világának egy fontos szereplője. Ők azok, akik a M.A.G.U.S. kolostor magasából írják a hősök történeteit, de ugyanakkor ők lehetnek azok is, akik a hősök mellett haladva járják a hadak útját és önmaguk is részesévé válnak a történeteknek. A játékok passzívabb szereplője, de megfelelő szerepjátékos adottsággal érdekes szereplőket lehet életre kelteni vele.

Játszható faj(ok): mindegyik

Induló felszerelés:

Kaszt Tp értéke: 1000 Tp

Leírás: http://magus.rpg.hu/

A Hegyi Barbár kasztja, ez alkalommal lehetőséget ad a vadabb és harcorientált játékosoknak, hogy déli karakterrel képviseljék kedves kasztjukat. Az archív cikk alapján megelevenedő karakter jelen formájában inkább csak irányelv, de hisszük, a gyakorlat, idővel csiszolja a pengét és annak forgatóját is.

Játszható faj(ok): Ember

Induló felszerelés:

Kaszt Tp értéke: 4000 Tp

Leírás: Fanfár magazin 5. szám; https://kronikak.hu/?p=120

A fajok terén is ez alkalommal kiegészültek a lehetőségek a gnóm, goblin és vad ork fajú karakterekkel. Az Új Tekercsek és a Summarium azon részei, amely ezen fajokról szólnak hasonlóan a karakteralkotás részét képezik. A fenti fajok játékba kerülésének módjáról az alábbi felsorolás ad útmutatást:

Gnómmal játszható kasztok: harcos, galdiátor, tolvaj, boszorkánymester (csak maaghita)

Goblinnal játszható kasztok: harcos, gladiátor, fejvadász, tolvaj, boszorkánymester

Vad orkkal játszható kasztok: harcos, énekmondó(1), gladiátor, tolvaj

Itt kell megemlítenem, hogy bár sokan kérték, de az Ynev fejvadászai című kiadványban megjelent harcművészetekkel és kasztokkal való játékra nincsen lehetőség így a versenyen (az ismert fejvadász rendek közül) csak a hivatalosan napvilágot látottakkal van mód játékra. Erre elsősorban azért is van szükség, hogy az ott megjelent Ynevtől meglehetősen távol álló leírások ne zavarják össze senki

Ynevről alkotott képét.

Idén első, úgymond kísérleti alkalommal szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy az alternatív szerepjátékos élményre vágyó játékosoknak is kedvezzünk. Ennek megfelelően az egykori Nagy Zöld (KKUK) törvénykönyvben szereplő, elsősorban Nem játékos Karakter kasztok megszemélyesítésére is szeretnénk módot nyújtani. Az NJK kasztok egyedi volta okán nem tartoznak bele a játékos kategóriába, így nem képesek a szintlépésre sem: a fennmaradó pontjaikból tehát más módon kell szert tenniük olyan képességekre, amelyekkel felvehetik a versenyt másokkal. Kivételes szabályként 50Tp/1KP arányban tanulhatnak meg képzettségeket is. Játszhatóságukat igyekszünk jelképes értékekkel kompenzálni:

Kaszt/Rang Fegyverek Tp érték
Szolga 5+k6 4+3k6 50+3k6 K10 Bot, kés 100
Paraszt 5+K6 7+3K6 55+2K10 5+K10 Bot, fejsze, kasza, sarló 100
Kézműves 4+K6 4+2K10 50+2K10 2K6 Kalapács, kés, szerszámok 100
Tanítók K10 2K6 40+3K6 K6 Bot 150
Vajákos K10 2K10 60+3K6 2K10 Bot, kés, tör, kövek 150
Kereskedők K10 7+3K6 50+K10 5+K10 Bármi, de inkább rövid szúró fegyverek 150
Nemesek 5+K10 15+3K6 60+3K6 10+K6 Nehéz páncél, bármilyen fegyver 200
Katonák 200
Városőr, átlag 6+K6 12+3K6 70+K10 7+K10 Könnyű vért, szálfegyverek 225
Városőr, tiszt 15+K10 25+3K6 95+K10 15+2K6 Könnyű vért, kard, nyílpuska 225
Sorkatona 8+K6 14+3K6 72+K10 9+K10 Bármi 225
Alacsony rangú tiszt 12+K10 22+3K6 89+K10 17+2K6 Bármi 250
Közepes rangú tiszt 16+K10 30+3K6 98+K10 23+2K6 Bármi 275
Magas rangú tiszt 25+K10 45+3K6 105+K10 30+2K6 Bármi 300

Fontos, hogy mivel játékosok személyesítik, meg őket nem rendelkeznek Bátorság és Műveltség képességekkel. A kidobások értéke hasonlóan a karakteralkotás más dinamikusan meghatározásra kerülő tulajdonságokhoz a dobható maximum értékkel számolandó. Kérjük, hogy az NJK kasztokkal játszók különös tekintettel legyenek az előtörténetre és abban kivált arra, hogyan jutott karakterük a kalandozók(éhoz hasonló) ösvényére.

I. táblázat: Párosítható Fajok és Kasztok

Amund Dzsenn Ember Elf Félelf Khál Törpe Udvari ork Wier
Harcos I I I I I I I I I
Gladiátor I I I N I I I I N
Fejvadász N N I I I N N N I
Lovag I N I N I I N N I
Tolvaj N I I N I N I I I
Bárd N I I I I N N N N
Pap I N I N N N I N I
Paplovag N N I N N N N N I
Harcművész N N I N I N N N N
Kardművész N N I N I N N N N
Boszorkány N N I N I N N N I
Boszorkánymester N N I N N N N I I
Tűzvarázsló N N I N N N N N N
Varázsló N I I I I N N N I
Nomád Sámán N N I N N N N N I
Szerzetes N N I N N N N N I
Amazon N N I N N N N N N
Barbár N N I N N N N N N
Bajvívó N I I N I N N N I

II. Táblázat: Kasztok képességeinek minimum és maximum értékei

Kaszt Erő Állók Gyors Ügye Egészség Szépség Intel Akar Aszt
Harcos 13/20 9/20 8/20 8/20 11/20 6/18 6/18 8/18 6/18
Gladiátor 13/20 13/20 8/20 8/20 11/20 8/18 6/18 6/18 6/18
Fejvadász 8/18 13/20 13/20 9/18 11/20 6/18 6/18 6/18 6/18
Lovag 13/20 9/20 6/18 6/18 11/20 8/20 8/18 9/18 6/18
Tolvaj 6/18 6/18 9/20 13/20 6/18 8/18 8/18 6/18 6/18
Bárd 9/18 8/18 9/20 9/18 8/18 13/20 9/18 8/18 9/18
Pap 8/18 8/18 6/18 6/18 9/18 11/20 9/18 9/20 13/20
Paplovag 9/20 9/18 6/18 6/18 11/20 9/18 8/18 9/18 13/18
Harcművész 9/18 13/18 15/20 13/18 11/20 6/18 6/18 13/18 9/18
Kardművész 9/18 9/18 13/20 15/20 9/18 6/18 8/18 13/18 9/18
Boszorkány 6/18 6/18 8/18 9/18 8/18 15/20 8/18 8/18 13/20
Boszorkánymester 6/18 6/18 9/18 13/20 8/18 6/18 8/18 8/18 13/18
Tűzvarázsló 8/18 8/18 6/18 6/18 8/18 6/18 8/18 8/18 8/18
Varázsló 6/18 6/18 6/18 6/18 6/18 6/18 13/20 13/20 13/20
Nomád Sámán 6/18 8/18 6/18 6/18 7/16 6/18 8/18 13/20 9/20
Szerzetes 8/18 13/18 8/18 8/18 6/18 6/18 8/18 13/20 13/20
Amazon 8/18 8/18 9/18 9/18 8/18 9/18 6/18 8/18 6/18
Barbár 15/20 15/20 9/18 8/18 11/20 6/18 6/18 8/18 6/17
Bajvívó 8/18 6/18 9/20 9/20 6/18 6/18 6/18 6/18 13/18

III. táblázat: A Pszi-mester és az Illuzionista képzettségei

Pszi-mester:

Képzettség fok/%
Pszi Siopa
2 nyelv Af, 5, 4
Írás/olvasás Af
Álcázás/álruha Af
Etikett Af
Lélektan Af
Legendaismeret Af
Történelemismeret Af

TSZ Képzettség fok/%
3. Lélektan Mf
5. Álcázás/álruha Mf
8. Etikett Mf

Illuzionista:

Képzettség fok/%
2 fegyver Af
1 fegyver dobása Af
Lélektan Af
Kultúra Af
Dorbézolás Af
Hamiskártya Af
Tánc Af
Álcázás/álruha Af
Értékbecslés Af
Kocsmai ver. Af
Mászás 15%
Esés 5%
Ugrás 10%
Zsebmetszés 10%
Lopózás 10%
Rejtőzködés 15%

TSZ Képzettség fok/%
2. Zsonglőrködés Af
3. Hátbaszúrás Af
4. Dorbézolás Mf
5. Hamiskártya Mf
6. Álcázás/álruha Mf

Szintenként további 30%-t kap, amelyből a fenti képzettség egyikére maximum 10%-ot tehet, de a Km korlátozhatja az elosztást, a megelőző kalandok ismeretében.

Minden kalandozónak és kalandmesternek jó játékot kívánunk!


Letölthető PDF formátumban is: 8kalandorkarakteralkot

M.A.G.U.S. Karakteralkotás

117 thoughts on “M.A.G.U.S. Karakteralkotás

 • Hali!

  Egy kis technikai probléma… a I. és II. táblázat utolsó oszlopai nem látszanak alap nézetben, csak akkor, ha nyomtatási képet kérsz és kicsinyíted (wier és asztrál oszlopok).
  Esetleg pdf formátumban fel lesz töltve?

  Üdv, Sanyi

 • Tetszenek az új előnyök és hátrányok is 🙂 Remek lett!

 • cather: ezzel egyet kell értenem… 🙂 tényleg jók lettek… 🙂 és bővült egy kicsit kör 🙂

 • Hajjaj. 9 alap stat van nem? akkor 150 elosztható pontnál hogy van 15 ös átlag?
  remélem én néztem el vmit.

 • Viszont kitől várhatjuk az Upgradelt Önkiszámoló karilapot?

 • Kérdezd nyugodtan kedves bátyád, hisz ő már régen összerakta Tair barát 😉

 • Helló!
  Eh, lehet érdekelne a verseny, de vidéki vagyok, s egyedül. :S Nem kellene valamelyik csapatba egy Tooma pap vagy valami más kallódó kalandor? 🙂

  Üdv: Feri

 • Hello Feri 😉

  Próbáld a csapatkeresőben 😉

  ui: az uj előnyök s hátrányok izgalmasak 😛

 • Hm, egyféle hátrány több változatban is felvehető? Pl. fóbia mondjuk pókra és skorpióra? Vagy többféle allergia?

 • 😀 Ha akarod, de ha a km vicces kedvében van lehet hogy úton útfélen belebotlasz mindkettőbe ;P

 • Hali, lehet bennem van a hiba, de én néhány dolgot nem tudtam eldönteni/kiolvasni a karakteralkotásról.
  Nyelvzseni, szép és jó, valamint igen hasznos ez az előny, csak egyetlen hátránya van… a véletlen.
  3k10/5k10 kp nyelvekre… de ki dobja ki és mikor? Előtörténetbe bele lehetne szőni, hogy hol milyen körülmények között tanulta meg a karakter azt a nyelvet (ezekből a kp-kból), de ha ott tudom meg, hogy csak 7kp-t kaptam, az előtörténetbe pedig beleírtam vagy 6 különféle nyelvjárást, akkor azt hogy hozzam utánna egyensúlyba? 🙂

  Lenne még néhány kérdésem is. A keleti barbárok sámánpapja ismét kimaradt sajnos a felsorolásból vagy tényleg haveromnak van igaza és a paplovag őt is jelenti?
  Méregkeverés képzettség nélkül lehet fegyvermérget használni (nem előállítani, hanem csak felkenni a fegyverre)?
  Huh, ha még felmerül valami inkább levelet írok. 🙂

  Egyébként igen érdekes ez a karakteralkotás, nagyon kell spórolni a tp-vel.

 • jah, érdekes karakteralkotás.

  vicces, hogy fizetni kell az ember fajért, ami nem ad semmit, míg a vele azonos Xp-be kerülő többi azért eléggé el van szalajtva képzettségekkel.
  vicces a többi faj balansza is, skillpontok és egy képességek összehasonlítása alapján

  namind1. meglátjuk mit sikerül összehozni 🙂

 • kérdés:
  Mechanika AF skillel lehet-e „turbózni” pl. íjak értékein, a külön szakma (íjkészítő) nélkül? teszemazt pl a karakter ért a mechanikához, odaállít egy mesterhez és ketten összedolgozva csinálnak egy csigás íjat, ami elvileg ugye nagyobb lőtáv és/vagy nagyobb sebzés lenne.

  ilyen van? mennyibe kerülhet?

  kösz,
  Dae

 • Hella,

  „2. kategória (1000 Tp): pirománia, amely minden szituációt egyoldalú erőszakkal igyekszik megoldani és az ellenfele teljes és végleges elpusztításával, Sogron hívei között kiemelt tiszteletük van.”
  Fura, mintha valami olyasmi remlene a Nagy Zoldbol, hogy egy Tuzvarazslo nem lehet piroman, ki is vagnak a rendbol. Ha belegondolsz, a Tuzvarazslonak kell, hogy uralja a tuzet, nem pedig forditva. Az, hogy ahitattal tisztelik a tuzet es annak formait, nem egyenlo azzal, hogy valaki pszichologiai eset legyen. Szerintem egy ilyen hatrannyal nem lehetne valaki Tuzvarazslo.

 • dorani varázsló a KM előtt dobja majd ki a verseny napján a botja értékeit ?
  vagy elhiszitek ?:)
  vagy mint a Manapont / FP ez is lehet maxos ?

 • Khuriboow: igen, többféle dologra is fel lehet venni. Ahány fóbia csak ismeretes nálunk. De azért vedd hozzá, hogy egy arachnofób ember nem tudna aludni sem egy pókhálós szobában.

  Sadirine: a Nyelvzseni előnyt nem érdemes olyan módon felhasználni az előtörténetben mint a többit. Azt érdemes kiemelni, hogy fogékony az új nyelvekre. Így a kaland folyamán előkerülő nyelvekre is költheted, hiszen a játék előtt dobod ki. Phoenix kolléga ennek az előnynek az avatott ismerője, ha rosszat írtam kijavít.

  Igen, a sámánpap a paplovagnak felel meg. A méreg használata nem igényli az előképzettséget, de azért jobb ha közelebb áll a karakterhez ez a mesterség. Egy fejvadász vagy tolvaj még érthető, de egy Dreina vagy Krad pap azért szabadkozhat ilyen ismerettel a birtokában.

  Daelon: a fegyverek felhúzására még nincsen mód, ahogy az eredeti rendszerben sem. A Különleges fegyver használat képzettség megléte esetén szerintem lehet ilyen extrémebb dolgokat létrehozni. Ha majd egyszer sikerül rászánnunk magunkat a fegyveralkotás metódusainak leírására több lehetőség is lesz ilyesmire. A dorani varázsló botját a játék előtt kell kidobni a mesélő előtt.

  Nocturna: már nagyon vártam egy ilyen kérdést. Sogron hívei alatt nem kell feltétlenül a tűzvarázslókat érteni, hiszen rengeteg hívük van Toronban és szerte a világon. Sogron papjai között pedig szerintem vadabb jellemtorzulásokat is lehetne találni, mint egy egyszerű pirománt. De ha nagyon ortodoxok akarunk maradni ebben a kérdésben és nem foglalkozunk más sogronitákkal akkor a renegáttá válásnak is egy nagyszerű lehetősége lehet ez az előtörténetben.

 • Hejj!

  Egyetértünk, a Nyelvzseni előny Kp értékét illik a KM előtt kidobni, pont mint a szerencse % értékét. Nem hinném hogy ez probléma lehet, hiszen az előtöriben nem feltétlen kell feltüntetni hogy pyar nyelv Mf, mint ahogy azt sem hogy pontosan hány százalékod van a szerencsére. Vagy bízz magadban hogy annyit úgy is dobni fogsz ;).
  Mint ahogy általában érdemes az ilyen „kidobásokat” a KM előtt megtenni, merthát biztos ami tuti, az esetleges félreértés és vita szerintem nem ér meg annyit.

 • Üdv!

  Tűzvarázslók választhatnak-e ösvényt 5. Tsz elérésekor? Pusztító Tűz, Fény Ösvénye? Sogron-útja (természetesen papi kaszt kifizetésével)?

  A törpe papok Summariumban leírt varázslatait lehet-e használni? Azok úgyse különböznek az ETK-ban használatos mágiarendszertől.

 • Sziasztok!

  Mi úgy játsszuk a sogron hitűeket, hogy papok érzelemből kötődnek, fix varázslatokkal léteznek. Közelebb állnak a tűz asztrális oldalához.
  Az Ordani rendben, a tűzvarázslók, azok akik a tűzet manipulálják, ők mentálból formálják a tűzet.
  Nagyon nagy különbség van a sogron hitű papok és varázslók között. Nézd meg a varázslatait. A papoknál a fanatizmus, a hit szükséges, alapfeltétel. Ott a piromán alap. Azért nem engedném felvenni, mert ha nem piromán, akkor milyen pap? Mi szerepel a hitében? Nem az, hogy Sogron tisztító tűze, mindent elpusztít és megtisztít?
  A tűzvarázsló meg irányítja a tűzet! Itt már tényleg kizáró ok, ha valaki piromán(ilyen szinten). Gondolj bele, h nem Te irányítod a tűzet, hanem az a lelked. Így megbuktál mint varázsló. Duálj be és légy pap 😀

  Üdv!
  CiXi

 • Még sokáig hisztiztek ezen a piromán dolgon, vagy elolvassátok újra, hogy mit jelent. Aki megtalálja benne a tűz, vagy gyújt szót, az vendégem egy fagyira.

 • hoi,

  kaphatnánk egy felsorolást az elérhető nyelvekről ? egyelőre úgy néz ki h van pár nyelvismeret a csapatban, és jó lenne tudni, hogy mikből kell/lehet választani.

  köszi,
  Dae

 • A teljesség igénye nélkül, mert én sem találtam meg összegyűjtve. Ezek is a minden nyelven káromkodó gladiátorom karakterlapjáról vannak.

  Aszisz
  Dwoon
  Dzsad
  Elf
  Enoszükei
  Erv
  Gorviki
  Niarei
  Ork
  Pyarroni
  Shadoni
  Toroni
  Törpe

 • Tudtom szerint valamelyik rúna cikkben levannak írva a nyelvek, bár lehet hogy ez egy kósza rosszul emlék.

 • van pár nyelv megemlítve itt-ott, pl az Északföldében is, de mivel az nincs megemlítve mint hivatalos forrás, így gondoltam kérdezek.

  nálam pl. így néz ki a lista, amit az évek alatt sikerült összeírni:

  Észak
  1 arkat (Riegoy)
  2 aszisz
  3 dolamin (Abaszisz)
  4 dwoon
  5 dzsad
  6 elf
  7 erv
  8 goblin
  9 gorviki
  10 ilanori — 2x-es Kp igényű
  11 korg (barbár)
  12 köz-toroni — ha az egyik megvan, a másik fele kp
  13 kyr-toroni
  14 lupár (Abaszisz)
  15 niarei
  16 nomád
  17 ork
  18 seoxlán (Eren)
  19 sinemosi
  20 szuke
  21 törpe
  22 gnóm
  23 kobold
  24 gyíklény

  Dél
  1 dzsad
  2 gorviki — ha van shadoni, akkor ez fele Kp | ha van kráni, akkor ez 1-el kevesebb Kp (nem összevonható)
  3 kráni — ha van gorviki, akkor ez 1-el kevesebb Kp
  4 shadoni — ha van gorviki, akkor ez fele Kp
  5 elf
  6 elf (kráni)
  7 elf (homoki)
  8 pyarroni
  9 nomád
  10 ilanori — 2x-es Kp igényű
  11 tarran (Yllinor)
  12 ork
  13 goblin
  14 gnóm
  15 kobold
  16 törpe

  KM-i vélemény ?

 • Daelon:

  Szép kis listát gyűjtöttél össze ez kétségtelen. Bár van ahol szerintem kicsit túl részletes is, legalább is egy találkozóra. Hiszen nem hinném hogy pl. Aszisz nyelvismeretből kettő is kell a karakternek, lévén nyelvjárások is minden országban vannak pl. Shadonban is van felföldi, stb… Ezek egy otthoni, életút játékban pl. nagyon jók lehetnek, de egy egynapos találkozóra nem hinném hogy kell… persze mindenki olyanná formálja a karakterét amilyennek ő szereti, hisz ez a játék lényege 😉

  Én úgy szoktam kezelni általában a nyelveket, hogy ami a PPL-ben a kultúránál benne van (elég hasznos kis gyűjtemény egyébként) + fajnyelvek, ennyi kezdésnek bőven elég, mert ugye az ősi nyelvek az már más tészta.

 • @Phinix: igen, tudom h sok lenne ide 🙂 kösz a dicséretet amúgy 🙂

  pont ezért kérdezném a KM-et, hogy most a versenyre tekintettel miből lehet választani.

  @Gulandro: a fentin túli újabb kérdések 🙂

  élnek-e a kék könyv (MTK) fegyverszabályai (pl. átütőerő, stb.) ?
  élnek-e a sárga könyv (HGB) fegyverszabályai (pl. h tőrkardra nincs Erő-bónusz) ?

  köszi,
  Dae

 • @Gulandro: még egy kérdés:)

  Ha érzékelés főtulajdonság van, akkor az éberség köpenye varázstárgy mennyi bónuszt ad (25%ot adna)?

  Dae

 • A válasz 42 természetesen 🙂

  (HGB) fegyverszabályai használatban vannak szinte kivétel nélkül minden esetben,
  (MTK) fegyverszabályai már sokkal ritkábban, ezt általában (ahogy sok minden mást is) a Csapat megbeszéli az elején a saját KM-ével, hiszen akkor az NJK is használni fogják. De általánosságban elmondható hogy a HGB-s kieg. szabályokat inkább használják a játék alkalmával míg az MTK-st sokkal kevésbé.

  Ezt tudom elmondani, lévén jómagam is rendszeresen mesélek a Találkozók alkalmával 😉

  u.i.: „éberség köpenye” … 2,5 -et 8) … van egyáltalán ilyen varázstárgy ?

 • Én sem emlékszek ilyen tárgyra. Annyit eltudok mondani amit Phoenix kollega is elmondott. Harci cseleket érdemes az MTK-ból használni azon felül a többi igen bonyolítja a harcot szerény véleményem szerint.

 • hoi,

  okay, akkor nyelveket szedünk ahogy akarunk.
  HGB fegyverszabályok élnek, a Kék meg opcionális.

  az éberséges cucc lehet h saját, 15 év után néha beflesselem, mert rég nem játszom az eredeti zöld szerint, bocs.

  köcce a válaszokat.

  üdv,
  Dae

 • Üdv!

  Nem gonoszságból, de a pirománia szó benne van a mondatban az hogy utána az „értelmezésnek” már semmi köze a az eredeti görög szóból átvett magyar pirománia jelentéséhez, meg csak annyit jelent hogy vagy nem nézték meg mit jelent (amúgy ISZKK. 354. oldal „pirománia : beteges gyújtogatási hajlam”) vagy a játék világában ez a helyes értelmezés és pont. Amúgy meg ha nagyon fontos ott az alap szabály ” a KM nek mindig igaza van!” majd dönt : P

  U.i: Kapok fagyit?:D

 • Ha a piromániánál a kettőspont után nem lenne leírva hogy mit is jelent, még lehet el is fogadnám, bár kissé szőrszál hasogató. Viszont én azt írtam, hogy a jelentését kell figyelni. 😛

 • Szerintem ez egy példa igazából, hogy milyen súlyossági foka van a dolgoknak 🙂 Nálam játszott már jk lumbágóval is. Mit ne mondjak óriási volt ahogy a jk elő adta 🙂

 • Hali!
  Nekem is lenne egy-két kérdésem a bárd karakteralkotásával kapcsolatban:
  „a bárd karakter varázslatait a Rúna (I/8.) számában a bárdokra vonatkozó szabályok szerint kérjük Kiválasztani”
  Ha jól emlékszem az adott cikkben arról van szó,hogy a bárd csak bizonyos számú varázslatot ismer. Viszont sokat kell dobni mivel meg van adva, hogy 5 mp-osra mekkora az esély,hogy megtanulta és arra is dobni kell,hogy pontosan hányat tanult meg 1 Tsz-en és utána majd a későbbiekre is..
  Így a az egyik kérdésem az, hogy ezeket a dobásokat is helyben kell majd elvégezni KM előtt mit a dorani nekromanta botét? 😀
  (Vagy illetve nem is kell dobni csak a varázslatok darab száma a lényeg?)
  A másik,hogy tegyük fel van egy 6 Tsz-ű bárd és ő már járt a Legendák tornyában akkor ezt a kalandot ahogy a cikk írta le, el kellene mesélni a KM-nek a ‘storyt’ vagy inkább nem is járhatott ott? (ja és persze itt is dobni kell, hogy hány varázslatot tanult meg…xD)
  Ennyi lenne előre is köszönöm a választ.:D
  (Ui.: remélem nem írtam sehol sem hülyeséget:D)

 • Shiffer egy jó tanács: Készülj a legrosszabbra és meglepetés nem érhet! Tudom elég rossz, hogy a bárd varázskönyvét ki kell több variácó szerint dolgozni de megéri, tulajdonképpen átismétled a varázslataidat. Illetve ez is KM függő, ha akarja kidobatja veled ha nem akkor nem de legalább meg van. Szerintem járhatott a toronyban! Meséld el nekünk milyen volt! Előtörténetnek érdekes lehet 🙂 De azért várd meg Phinix, vagy Gulandro válaszát!

 • Üdv!
  Egy kérdéssel szeretnék én is fordulni hozzátok. Lovag karaktert indítok, s a lovag 4. tapasztalati szinten megkapja alapból a pszi alapfokát. Egyik kérdésem az lenne, hogy megvehetem-e én a karakteremnek a KP-iból a pszit már 1. szinten, másik kérdésem pedig az, hogy amennyiben igen, úgy 4. szinten visszakapom-e az erre elhasznált KP-t? Ez elsőre biztos furcsán hangzik, csak azért kérdezem meg ezt is, mert régebben mi így használtuk, hogy ha korábban megvettél olyan képzettséget, amit később ingyen megkapsz, akkor amikor megkapnád alapból, visszakapod a ráköltött KP-t.
  Válaszotokat előre is köszönöm.

 • Ha a shenar tud egy harcművészetet minek van ökölharc képzettsége?

 • Ha a harcművész tud egy harcművészetet minek van ökölharc képzettsége?

 • Stammheim: Az én néző pontom szerint az ökölharcnak nem sok köze van a harcművészethez.Ezt meg is próbálom magyarázni, hogy miért gondolom így:
  -Szerintem az ökölharc sokkal inkább hasonlítható a box-hoz és egyéb más hasonló sporthoz amikor az a lényeg, hogy egy(vagy több:D) jól irányzott erős ütéssel kiüsd az ellenfeledet.
  -A harcművészet pedig a jó mozgástechnikák, a begyakorolt különleges fogások és a megfelelő mértékű pontos csapás összessége. Tehát szerintem, ha azt mondom, hogy egy erős veterán katona nekiáll „ökölharcozni” akkor az abban nyilvánul meg, hogy jó erős ütéseket mér az ellenfeléére és néha hárít is, ha az visszaütne. Míg, ha egy harcművész nekiáll „küzdeni” akkor cselezéssel, ügyes mozdulatokkal próbálja „elintézni/leverni/harc képtelenné tenni”.
  Ennyi lenne bő lére eresztve az én szerény véleményem.. 😀

 • Cather: „Készülj a legrosszabbra és meglepetés nem érhet!” Ez egy elég pesszimista hozzáállás, de teljességgel igaz..:D Az átismétlés tényleg jó, de idegesítő lesz az, hogyha mondjuk csapattaktikaként ráépítenénk egy varázslatomra és kiderülne a verseny előtt, hogy nem is ismerem az adott varázsigét..xP „Szerintem járhatott a toronyban! Meséld el nekünk milyen volt!” ‘-Hát nagy, tágas, magas és kerek. Már így is hosszú lenne az előtörim szegény KM-eknek így nem hiszem, hogy ez jó ötlet lenne.:D

 • CREO: „Tűzvarázslók választhatnak-e ösvényt 5. Tsz elérésekor? Pusztító Tűz, Fény Ösvénye? Sogron-útja (természetesen papi kaszt kifizetésével)?”
  Te választhatod meg külön dobás és tp áldozat nélkül, ehhez hozzátartozik ahhoz, hogy milyen kasztot választasz.

  „A törpe papok Summariumban leírt varázslatait lehet-e használni? Azok úgyse különböznek az ETK-ban használatos mágiarendszertől.”
  Igen.

  Daelon: Nyelvekkel kapcsolatban remek a listád, ha gondolod az alapján is dolgozhattok. A kiegészítők közül adott esetben mind játszik, minden szabállyal.

  Shiffer: igen, a helyszínen kell kidobni. Kérlek, hogy erre majd emlékeztesd a mesélőtöket a játék előtt és vele tudod egyeztetni a toronyban történteket is.

  Stammheim: ez egy külön és hosszú levezetést eredményezne (ami remekül megy hajnalban fél kézzel FF7-et játszva és Toxikkal sörözve) de itt eltekintenék tőle. Legyen elég annyi, hogy ilyen és ehhez hasonló dolgokat is szeretnénk majd tisztázni az új M* szerepjáték kiegészítőiben.

 • Shiffer: Egy hat danos mittomén shotoken-karate mester nem fog leállni téged primitív módon ütlegelni mert teljesen mások a berögződései és a harchoz való hozzá-állása, de pláne nem úgy mint egy profi boxoló, mert az megint csak évek hosszas gyakorlásával tud úgy boxolni (ököl-vívni ami a maga nemében megfelelő edzővel szintén egy harcművészet) ahogy. De már csak kötözködök. 🙂

  Gulandro: 5éve soha nem válaszolsz nekem semmire normálisan a fórumon hogy szakadnálmeg 😀 Egészségedre!

 • Stami te voltál a boxoló a filmben 😛 😀 Amúgy igen Amund és Toxik egészségetekre 🙂

 • Hali 😉

  Élet szag van 😛

  Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha mondjuk gladiátorból szeretnék Dzsoldzsah pap lenni akkor 3 kasztot kell kifizetni, mert ugyebár a Dzsoldzsah pap alapból váltott kaszt vagy ilyet csak szimplán nem lehet???

  A másik… Pap elvileg bármilyen fajú lény lehet bármely vallásban nem? vagy ehhez emberi elvakultság kell? netán törpi ? 😛

  Még egy kérdés a Dzsoldzsah paphoz…
  A dicsőség útját járják… de ez több kaszttal is össze egyeztethető lenne…
  Lovag, Gladiátor stb mármint a köt. első pár tapasz szint tekintetében…

  Egy kérdés a gnómokról!
  A gnómoknak ha van odpontjuk van X % esélyük h nem tudnak varázsolni… de nemrég úgy rémlik azt hallottam h mágia sem fogan meg a közelükben… ezzel mi a helyzet?

  Kétkezes harc!
  Ökölharc és egykezes fegyver kombináció??

  Egy fém kardhüvely milyen fegyvernek számít? 😀 ha tudom használni mint fegyvert 😛 Bot??

  Egy kb 2-3 méteres eresztékre engedett orr-nehéz béltépő, ha valaki szakavatottan lóbálja maga körül ( fegyv.haszn. Af … pl:P) Akkor számíthat fegyvernek?… ha igen milyen értékei legyenek?

  oh… még vmi 😛
  Varázslóbol Adronpappá válni lehetséges?:P Elvégre csak enyhe ferdülés 😛 A tudásból a hitbe 😛

  Nah 😛
  Zsibbasztásból most enyi 😀

 • Stammheim: na jó, kivételesen alszom pár órát és reggel megírom neked részletesen (te meg öt éve nem jársz fel velem inni, there is a pattern here). 😉

  Cather: köszönjük, gyere és kapsz te is.

  Viktor: a Doldzsah pap külön említve is van a karakteralkotásban azon résznél. A táblázatok a végén arról tanúskodnak mi lehet gladiátor és mi lehet pap, illetve melyik fajok. A keresztmetszet a választható. Függetlenül attól, hogy igaz e a dzsad istenek „gólemsége” megválogatják híveiket.

  Az ilyen „nemrég úgy hírlik azt hallottam” információkkal legalább annyira nem tudok mit kezdeni mint a házi szabályok közül származó varázstárgyak kompatibilitási problémáival. A Fajok kódexe az irányadó és az Új Tekercsek vonatkozó részeire lehet hivatkozni, hogy ET szabályai szerint hogyan működnének. Nincs előttem egyik sem, de nem hiszem, hogy ilyen hatásuk lenne ezeknek a lényeknek. Ha igényled, akkor ajánlom az előnyök között szereplő Mágiatűrést.

  Én szeretem úgy mesélni, hogy a fenti kombó meglétekor (Ökölharc-Kétkezes harc-egykezes fegyver) akkor 2+ a fegyver támadására van lehetőség. Igaz, ki szoktam kötni, hogy legalább mesterfokú kétkezes harca legyen (különben a negatív módosítók megszüntetik a kéz értékeit).

  Általában a fegyver harcértékeivel szoktam számolni és a rövid bot sebzésével. Természetesen erőbónusz nem járul hozzá és túlütésnél használhatatlanná válik (elgörbül a fém), amit csak kovács javítana ki később. Hasonlóképpen kezeltem anno a fa gyakorlófegyvereket (pl. kardművésznek boken).

  Ahogy fentebb is említettem, a karakteralkotás nem teszi lehetővé új fegyverek létrehozását (még). Különleges fegyver használatnak persze elmegy, de a mesélő lesz a végső érv, hogyan hajlandó mesélni. Én egy védőértékétől megfosztott, de hatótávjában megnövelt fegyvert látok benne (persze külön képzettséget igényelne a használata).

  Na ja, valami ilyesmi okán sem engedték ikerkasztosodni őket anno. 😀 A váltás persze lehetséges, de a manát újra elölről kapja. A forrás és a mód is más, a tárhely kevésbé számít.

  Elég különös karakternek ígérkezik a figurád: béltépőt lóbáló, fegyvertokkal hadakozó gnóm varázsló-pap … várom az előtörijét nagyon. 🙂

  Igyekszem a kérdésekre mindenkinek minél hamarabb érdemben válaszolni. Így egyben ha megfelel.

 • Azért ez hihetetlen, hogy milyen hisztit szoktak csapni minden egyes verseny szervezői a Bárd karakter miatt! 🙁 Frankón büntiből indul! Lehet, hogy úgy kezdem a kalandomat, hogy „és most kijövök a sarokból, ahol addig térdepeltem! 😀
  Eddig akárhányszor bárdal voltam, minden alkalommal úgy kezelte a karakteremet a KM, hogy vagy igyekezett nem foglalkozni vele, vagy „szívatta” végig! Csoda, hogy még hallatszik zeneszó Yneven! 🙂

 • Üdv!

  Két kérdésem lenne a karakteralkotáshoz:
  1, Nekem még a ’94-es Nagy Ződ van meg, amiben az udvari ork még I*-gal lehet pap határesetként. Ezt nem lehetne itt is „bevezetni” a nagy N helyett? 🙂
  2, Mi a helyzet az abbitacél vértekkel? 😀 Mondjuk egy abbit sodronying 30 arany, mint a könyv táblázatában? (Egyrészt azt még kiköhögi egy harcosabb valaki. Másrészt a paplovagnak meg belefvérne az induló keretébe.)

  A válaszokat előre is köszönöm!

 • A bárd egy igen erős kaszt szerintem így hát valahogy ki kell egyenlíteni az előny hátrány mérkőzést! No és zenélni nem csak a bárdok tudnak 😉 Akár egy Gladiátor is megtanulhat lanton játszani 😉

  Vértek: Mikor én hőn szeretett Arflo Krad-paplovagommal játszottam mindig abbit sodronyingem volt! De idézek a karakter alkotásból: „Paplovag: szent szimbólum és egy Istenének megfelelő fegyver és 50 arany értékű vért/pajzs”

 • Csepmen: mutass rá kérlek mivel hozzuk előnytelen helyzetbe az eddigiekhez képest a bárd karaktereket.

  Hagar: akkoriban még nem volt sámán kaszt és az az ork törzsek szellemi és lelki vezetőit akarta jelenteni (ugyanaz a könyv említ ilanori boszorkánymester rendeket is egyébként, hasonló okból). De legyen karácsony és Caldwell féle Káosz: időben leadott és frenetikus előtörténettel meggyőzhetőek vagyunk. A vért kapcsán Cather már kisegített, köszönöm neki.

  Stammheim: a shenar kaszt most is alkalmazott verzióját idén öt éve raktuk össze Ifar Cirn Inmattiel barátommal (a szív stílus harcművésze). Ez a folyamat alapból vicces ugyebár (életút alatt forrt ki a végleges képzettséglista és különleges képességek sora), hogy nem kapott fejvadásznak járó sebzésbónuszt annak köszönhető, hogy egyszer pályatársai nyílzáporán kellett volna keresztülmenekülnie. Nevezzük közös megegyezésnek…

  Akkoriban (is) igen nagy keletje volt a szabályértelmezési vitáknak, versenyeken éppúgy mint otthon. Például ameddig nem volt elterjedt a rúnás harcművészetek léte addig bizony csak az ökölharc képzettségre tudták ráhúzni a „cheat-harcot” (copyright Phoenix) a játékosok. Sőt, miután pedig még fegyvernél is erősebb harcművészeteket kaptak a mesélők előszeretettel éltek a „nincs elég helyed alkalmazni a chi harcot és a harcművészeted” szófordulatokkal. Az ökölharc azonban mindig egy jó érv maradt az ilyen helyzetekre is slanekkel … kocsmai verekedés közepén.

  A másik, sokkal szofisztikáltabb magyarázata, hogy annak ellenére, hogy sokan nem így gondolják, a M* rendszere is dolgozik a Codexben kifejtett és nevesített harci stílusokkal, csak képzettségeknek álcázza. Az általában háttérbe szorult harc helyhez kötve, bizonytalan alapon és hasonló képzettségek mellett az Ökölharc is egy ilyen, a küzdő stílusát meghatározó tulajdonság és a rendszerben is vannak különleges voltára utaló jelek (pl. hogy a vasököl kézre húzása megadja az alapfokot magától).

  Egyre gyakrabban hallható tőlem ez az ígéret, de amikor (talán nemsokára) hivatalos kiegészítőben nyomtatásban lesz olvasható az „új” rendszer az ilyen apróságokra külön részt szentelünk majd a kifejtett és több klánt tartalmazó shenar kaszt kapcsán. A „probléma” az, hogy a 93as könyv óta az alapokat senki sem vizsgálta meg érdemben és fedezett fel ilyen áthallásokat még. Pedig tényleg ott vannak.

 • Köszönöm a gyors válaszokat!

  Az udvari orkot akkor inkább nem erőltetem. Nem akarok plusz munkát a KM-nek, meg magunknak sem. 😉

 • Helló!

  Előre is bocs ha én néztem el, de nem találtam az énekmondó kasztra vonatkozó adatokat (mennyi Tp-be kerül, mi az induló felszerelése stb.) sőt egyáltalán semmit azon kívűl hogy játszható. Ebben szeretnék némi infórmációt és segítséget kérni.

 • ;P

  A Dzsoldzsah papnál én arról beszélek, hogy mondjuk bárd, majd hogy dzsoldzsah pap legyen tolvajjá válik , majd pappá… szóval a kaszt halmozás végbevihető v szégyelljem magam az ötletért 😛

  A Gnómnál igazából az érdekelne, hogy azt írja a könyv h a gnómok az Od pontjuk végett nem képesek mágiát használni, ill asszem 35% esély van arra h nem jön össze, de ez akkor is fennáll, ha nincs od pontjuk??? szal Gnómok közt csak kamikaze 1-es, 2-es szintű magitorok vannak? 😛

  Több karihoz érdeklődtem 😛
  Goblin Tolvaj-Gladiátor, Gnóm pap v mi:P, Varázsló-Adron pap, Kard bűvész ;P

  Sztem vagy varázsló vagy pedig harcművész leszek, de kéne mindkettőhöz a rúna idevágó része 😛 fent van valamerre pdf-ben? 😛

 • Gulandro: Ez eléggé semmitmondó volt, kár hogy ilyen sokat kellett írnod. 😀 Az új kiegészítő jó lesz akkor legalább olyan fog írni ezekről a rohadt harcművészetekről aki konyít is hozzá valamit és nem csak a Jackie Chen filmekre épít.

 • Gulandro: a vasökölről eddig ezt nem tudtam, de akkor érdemben felsötétedtem. Hasonló dolog van leírva a HGB-ben, a sarlókésnél, ha valaki nem ért a hátbaszúráshoz megkapja af-on ha jól emlékszem rá.

 • Mégvalami: A shenar mennyi bónuszt kap az észlelés/érzékelés képzettségre? Ahogy a tolvaj kap meg a fejvadász meg az ilyenek…

 • Stami most semmit, érzékelés főképesség lesz!

 • Viktor: csak nem megtetszett a tolvaj/gladiátor (meg a pszi mester :D)? egyébként Rúna van nálam… ha mondasz pontos hivatkozást átdobom… vagy file trasnfer via MSN…. 🙂 (vagy Skype)

 • Sziasztok!
  Két kérdésem lenne.

  1. Tudhatjuk P.Sz. mikor kezdődik a kaland? Ezen eddig átsiklottunk, de elég fontos karakteralkotás szempontjából! Én pl. félelfet szeretnék indítani és az elősztorinál nem mindegy hány zászlóháborút kellett átvészelnie 😀

  2. Lehet kicsit off, de megkérdezem. Lehetőség van a (már beregisztrált) csapatok öszevonására, kiegészítésére? Úgy láttam jó néhány, már most regisztrált 3-4 fős csapat van, és úgy néz ki mi is csak 3-an lennénk. Viszont már most kevés KM jut a regisztrált csapatokra (amúgy ha ez így marad, hogy lesz megoldva?). Persze nyilván az összevonást a csapatok szerveznék meg közösen valamilyen módon (pl. a csapatkereső topic).

  Köszönöm előre a válaszokat 🙂

 • Drága keresztlányom apja!
  Amit Gulandro mondott a vasökölről, az annyit tesz, hogy nem a (szvsz kegyetlen béna) 1-et sebez az öklöd, hanem k3-at. Mert ugye az ökölharc nem ad harcértéket, csak sebzést. Azért erről leültetném beszélgetni Tysonnal Andrást és Csanádot.

 • Sziasztok!
  én is a váltott kasztról tennék fel egy kérdést.
  A harcértékrészben leírtakat, nem tudom értelmezni megfelelően.
  Ugyanis azt írja h addig kell a régi harcértéket használni, amíg az új meghaladja azt, s innentől kezdve a régi az alap.
  S itt van nekem a fogalom zavar, ha már meghaladja akkor miért a régihez kell hozzáadni?
  Vagy ha meghaladná akkor a régihez kell hozzáadni?

 • Hát már egész őrbotrány itt kérdezősködik.
  előbb egy kovácsinas most meg te.
  nem igaz,hogy nem érted a váltott kasztot.
  hagyom,hogy valaki elmagyarázza nehogy ezt is tőlem kelljen megtudnod.
  (ui:én se értem:P
  a kovácsinas meg még jön nekem egy saját készítésű fokosfejjel:D

 • Belthar: Az ork énekmondó amellett, hogy vadork fajú lehet csak a harcos kaszt szerint számolandó Tp-ből. ET-re használatos szabályai e helyütt olvashatóak: http://magus.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=257

  Balkoth: a kaland P.sz. 3710-ben játszódik. Ugyan népszerű manapság az ötvenes évekre ugratni a számlálót regényekben és kalandokban egyaránt, mi szeretnénk a játékosokat végigvezetni az ynevi kronológián a régi szokás szerint. A csapatok összevonására nem fog sor kerülni, a 9 mesélő csak mutatóban van jelezve (egyébként sokkal kevesebb van). A találkozó napjára lesz elegendő mesélő. Csapatkereső topik már van az oldalon (csak egy kicsit lesodródott): https://kronikak.hu/?p=109

  Meran és Vakond: ez arra vonatkozik, hogy ameddig az újabb kaszt harcértékei el nem érik a régi kasztot (ha egyáltalán az több volt) addig a karakter ha belegebed sem fejlődik érdemben. Onnantól viszont már az új értékeivel. Ez még mindig jobb mint amit én ismertem eddig. Ezt egyébként melyik/milyen kiadásban olvastátok?

 • Vakond!!!
  Akkor úgy néz ki megint lent lesztek. örülök neki 🙂

 • A jelbeszédet mint nyelvet fellehet venni?
  pl : 1. magától értetődő általános jelek
  2. a karakter egyes szavakat is képes elmutatni
  3. bugyuta egyszerű mondatok elmutatása
  4. normális beszéd átültetése jelbeszédre
  5. elvont fogalmak s mondanivaló

 • Majd a versenyen úgyis kiderül! 🙂
  Nem használhatnék a bárdommal „pánsípot”, vagy fuvolát? Fuvolát már eddig használtam (nem volt eddig sosem gond vele), de elképzelhető volna Yneven egy pánsíppal „sipákoló” bárd koma? 🙂

  Meran: ez a jelbeszéd egész jó ötlet szerintem!

 • csepmen:
  A bárd hangszerei : Rúna I/1 – 34. old. 😉 De a fúvóshangszerekkel sincs semmi probléma, miért ne játszhatna azon egy bárd ?

  Meran:
  Az ötlet faja, és miért ne lehetne jelbeszéd, ha már az Ilanori is alapból egy rejtnyelv a Papok-Paplovagok szerint. Ellenben, bár nem vagyok a különleges alakulatok szakértője, sem pedig a jelbeszédé, de szerintem elvont fogalmakat nem nagyon tudsz átadni, legjobb esetben is csak mesterfokkal (de lehet még azzal sem, arra ott a pszi ha már fantazyt játszunk). Bár ha valaki szakértő akkor nyugodtan cáfoljon meg.

 • Visszakanyarodva egy kicsit…

  csepmen: Javítom magam, az oldalszámot valószínűleg nem jól adtam meg , de bizonyosan a Rúna I/1 -ben van az említett cikk.

  Illetve itt jegyzem meg, hogy szinte az összes Magusos Rúna cikkel rendelkezünk elméletileg, ami napvilágot látott. Ha valakinek kell akkor többféle formátumban is rendelkezésre tudjuk bocsátani, úgyhogy ne szégyenlősködjön senki! 😉 Ámbátor az is lehet hogy későbbiekben majd az oldalra is feltöltődik valami isteni csoda folytán 8).

 • A váltott kaszt említett része a második törvénykönyvben van.
  az a mérvadó vagy van más módszer is?

 • Én onnan gondoltam az elvont fogalmakat.Hogy a parlamenti közvetítést s jelbeszédre fordítják, s azt is elmutogatják , hogy monetáris tanács, meg hasonló elvont fogalmak.

 • Üdv!

  Nem „szakértőzni” szeretnék, én is „google a barátod” módon tájékozódok:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Jelnyelv

  Szerintem a „jelbeszéd” helyett használjuk a hivatalos „jelnyelv” kifejezést. A jelnyelv ténylegesen működhetne nyelv-képzettségként.
  A jelbeszéd meg megmaradna a tolvajok/fejvadászok bevetési nyelvének, mint a Fődön a „harcoló alakulatok” csinálják. 😉

 • http://hu.wikipedia.org/wiki/Jelnyelv

  Valóban ez itt már inkább jelnyelv hiszen hangtanról és artikulációról beszél, ami azért már túlmutat némiképp egy hagyományos jelbeszéden. De azért a monetáris tanács elmutogatása valóban meggyőzően hangzik. Végül is, akárhogy is nézzük, száz szónak is egy a vége, ha értelmesen összerakod, megmagyarázod és megbeszéled a mesélőddel nem hiszem hogy ne engedné meg. Én azt mondom hogy vedd fel nyugodtan 😉

 • Hali Catsmile 😉

  Hétfő du. leszek sztem gép elött tartósan, az msn nekem megfelel ha neked jó 😉
  És a Rúna I/4 és II/4 kellene 😉
  Amúgy veled mizujs? Melyik csapatban vagy?

 • A rúnát már a google is kidobja keressétek bátran!

 • Lenne egy financiális kérdésem:
  A 2000 Ft-t egyénileg kell kiköhögni vagy csapat szinten egyben történjék az utalás?

 • Meran: lehet ilyen „jelnyelv” képzettséged.

  Csepmen: fuvolát is használhatsz bátran, de akkor nincs közben danolászás.

  Vakond: az MT a mérvadó, csak a szöveg értelmezésében van eltérés.

  Hagar: érdemes egyben csapatosan, én is jobban értem, hogyha a közleményben csapat szerepel.

 • Köcce Meran 😉 Ilyenkor olyan mesügének érzem magam 😛
  Mert az is vagyok 😀

 • Helló Viktor!

  ha még aktuális a rúna, akkor 17:00 után leszek…

  Üdv, Sanyi

 • Sziasztok!

  Először is köszönöm az előző kérdéseimre a válaszokat.
  Nagyon jól haladunk. Majdnem kész a csapat és a karik. 1-2 nap és nevezünk is. Az utolsó simítások elvégzéséhez viszont lenne ismét pár kérdésem. 😛

  1) Az „ámokfutás” tulajdonságnál a kiváltó ok: ritka dolog. Egy csapattársam kérdezte, hogy mennyire ritka dologra kell gondolni? Ez nagyon tág így. Egy-két példával segítenétek?

  2 a) A bárdom a Rúnában (4/1) leírt Lombhullás Árvái társasághoz tartozna. A képességeit a Rúna magazin, vagy az ETK szerint kapja?
  2 b) Ha az előbbi akkor hova tűnik a szintenkénti 45%? Az úgy nem jár? Erre nem láttam infot.

  3) Az ETK alapján az udvari orkoknak igen magas a várható élettartamuk (kb. 300 év a 23. old. alsó táblázata alapján) , ellenben a „sima” vad orkoké még az emberekénél is alacsonyabb. A hatalmas eltérést az magyarázza, hogy az udvari orkok mágia által termtettek, vagy esetleg ez egy „hiba”, és valójában az udavari ork se él annyit?

  4) Meséltem a csapattársaknak, hogy megkérdeztem a kezdőévet, egyikük kérdezte, hogy esetleg a kaland helyszínét (ország, táj) szintén tudhatjuk-e, vagy az titok/meglepi? 🙂

  Na azt hiszem ennyi 😀
  Köszönöm/köszönjük előre a segítséget! 😉

 • Béke a népeknek!

  Köszönöm a válaszokat a Bárd témában!
  Az I/I-es Rúna magazint szívesen megszemlélném, mert nekem ugyan van egy kupac Rúnám, de azok megvizslatására sajnos sokat kell utaznom, így mostanság reménytelen! 🙁
  Persze, nem szándékozom zenélés közben dalolászni, ha csak nem tanulom meg Mf-on a haséneklést! 🙂
  Písz, láv end harmoníííí! 🙂

 • hello
  az lenne a kérdésem,hogy pyarroni istencsalád papja lehet-e nem ember?
  konkrétan törpe Girlon pap.

 • Vakond: ez a GirlOn vallás nekem új, de tetszik a hangzása. 😉 Egyébként ha Gilron (vagy Gi Elron) akart lenni az eredeti kérdés akkor a válasz igen. Amikor még volt Rúna és abban hangulatos M* novellák dartonita törpe papok is voltak még. Good times…

 • Helyesen írtam.GirlOn.póriasabb nevén Hajrá Csajok!
  ez egy új vallás Yneven.papjaik célul tűzték ki maguk elé,hogy az elnyomott női nemet minél előbbre juttassák.reménykedve az ellenszolgáltatásban.Girls for president.
  ősi ellenségünk Donvik az elnyomó.
  köszi.természetesen Gilron-ra gondoltam csak alkoholizmustól remegnek az ujjaim és nem tudok gépelni.

 • Balkoth: szerintem a hangulatkeltő novella nem csak hangulatot kelt.

  Hát vakond neked igazán semmi sem megy 😛

 • Sziasztok!

  Én biztos harcművésszel jövök, mivel 14éve űzöm. 🙂
  Stamm: Remélem nem Te mesélsz 😀

  Üdv!
  Vis

 • hali,

  olyan kérdésünk lenne, hogy oké, hogy a varázstudók alapáron kreálják a cuccokat, de ezt át is tudják adni a társaiknak?

  csak mert hülyén veszi ki magát, hogy a varázsló teszem azt csinál magának cuccot alapáron, de a többiekkel meg kifizetteti az elhasznált manát. simán agyon is ütnék ha egy sörnél többet kérne érte 🙂

  magyarul, ha van varázstudó, akkor levonhatom-e az én pénzemből az alapárat a cuccért vagy ragaszkodtok az extra felárhoz és ahhoz a verzióhoz, hogy az adott mágiatudor indul 3-5 darabbal egy-egy itemből és az első percében a mesének odaadja a többieknek? sztem nem sok értelme lenne.

  köszi,
  Dae

 • Eddig úgy volt, hogy amit a varázshasználó meg tud csinálni, azt meg csinálhatja bármelyik csapattagnak.

 • Balkoth: 1, az ámokfutásra lehet példa mondjuk a Dexter sorozatban történtek, család hamar és borzalmas módon való elvesztése. Ebben az esetben nem elég az ork horda támadásától elárvult kalandozó csíra bemutatása. Elég lehet az elvesztett menyasszonyra emlékeztető illat vagy játszó gyerekek látványa (esetleg egy sárga bohóc…).

  2, A bárdos rúnát éppen ezért nem jelöltük meg, mert sokan sokfélét gondolnak róla, így érdemesebb az ETK szerint megalkotnod és akkor olyan amilyennek szeretnéd.

  3, Ez egy örök kérdés és vitatéma. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a vadorkokra is jellemző rövidebb, gyorsabb életciklus vonatkozik az udvari társaikra is. Ez nagyjából 30-40 évet jelent, de ismeretesek persze ork sámánok akik tovább húzzák praktikáikkal … sőt.

  4, Magánban már volt ilyen kérdés. A Quiron tengeren ringó zátonyváros lesz a kalandok kiindulása helyszíne, a ködvidék peremén. Ez a térség egy időben (2 éve) szerepelt a hivatalos kiadványok térképmellékletein, most kitaláljuk, hogy miért tűnt el. 😀

  Daelon: ahogyan tanult kollégám Toxik is írta ha van olyan mágiaforgató a csapatban aki képes a tárgyak létrehozására akkor csak a tárgy komponens árát kell megfizetni (no meg azt amennyiért a kedves csapattársad hajlandó elkészíteni neked).

 • Gulandro!
  A kérdésem az lenne.
  Hajóra összedobhat a csapat? s egy bárkát átlehet alakítani gyors csempészhajóvá, vagy az mindenképpen caravela?

 • Egy kérdés a Varázslókhoz…
  A varázslók a teljes varázslat listát képesek használni vagy korlátozva van a repertoárjuk?

  Ha egy emberre mentál szimbólumot tetoválok akkor még lehet alanya a természetes anyagok mágiájának v már mágikus tárgynak minősül?

  Az előző kérdés tárgyakra vonatkoztatva 😛

  Anyagmágiával- átformázás v alakítás… lehet rúnát kialakítani v muszáj rajzolni?

 • Szia Viktor! 🙂

  1. alapjában véve a varázslói varázslati listát legfeljebb a Mp-ok száma korlátozza, más nem… természetesen a szükséges erősítésnek, vagy a kapcsolódó jel-, idő-, szimpatikus mágiának korlátokat szabhat, illetve a nekromancia témakörében vannak nagy Mp igényű varázslatok. Ami még korlát lehet, hogy egyes varázslatok és Mp visszanyerési mód FEKETEMÁGIA-nak minősül.
  2. az ember a Személyes Aura miatt nem lehet alanya a Természetes Anyag Mágiájának, kivéve ha teljese elaltatod (lebénítod) a Mentáltestét (Tudattalanság) és az Asztráltestét (Közömbösség)
  3. a rúnát muszáj rajzolni és a kapcsolódó varázslatot alkalmazni (a jelet feltölteni mágikus energiákkal), TAM-al nem lehet kialakítani (alapvetően mert a rúna mágikusnak minősül).

  Üdv, Sanyi

 • Hello!
  Hatalom amulett hogy működik nálatok? – főleg a 2 ezüst előállítási költségre gondolok.

 • A saját testemre gondoltam Sanyi 😛 abba bele egyezek :P:D:D
  Csak h a mágokus jel nem befolyásolja-e ezt 😛

 • Nem karakteralkotós kérdések egy vidékitől…
  Borárustól gyalog megyünk tovább? Ill. hol érdemes a közelben parkolni?

  Hm… elég sok csapat lett, a mesélők viszont nem szaporodtak.

  Azért csak kellemes hétvégét!

 • Szia Viktor! 🙂

  2. nem értem, hogy pontosan mire gondolsz? a TAM ellen a Személyes Aura véd… kivéve azt az esetet, amit leírtam… 🙂 azt pedig nem igazán értem, hogy miért lenne jó önmagadra mentálszimbólumot rajzolni… még az Asztrálszimbólumot el tudom képzelni… mint amikor a Della papunk az egyik partyban azzal cseszegette a csapatot, hogy megformázással (egyedi varázslat) tolta ránk a szeretet/barátság mozaikot… én meg felkarcoltam magamra a közömbösség a Della papunkkal szemben bélyeget… 🙂 így azt csinált már, amit akart… 😀
  tárgyra meg nem látom értelmét mentálbélyeget rakni… ha már tetoválásról van szó…

  a szimbólum meg eléggé nagy… és nem hinném, hogy mezítelenül akarnál mutatkozni.. vagy igen? 😉 mert ott még lehet is értelme, hogy ha mezítelenre vetkőzöl/vetkőztetnek, akkor a rád tekintőre hat a mentálszimbólum… 🙂 mondjuk ezáltal szerintem nem válsz mágikus anyaggá…

 • ööö… helyesbítés… a 2. és 3. sorban mentálbélyeg és asztrálbélyeg… a szimbólum helyett…

 • Ismét lenne egy-két kérdésem:
  -Feljebb már egyszer elhangzott hasonló, de a Hátrányoknál a fóbiák és allergiák kategóriákban mennyit lehet felvenni? Van korlátozása?
  -Hátrányokkal kapcsolatban: -Vannak még előnyök és hátrányok vagy csak az itt megadottak. (Mert mintha többre emlékeztem volna a tavalyi versenyről.)

  A másik meg a varázstárgyak készítése lenne:
  -Ha megvan rá a készítőnek a manapontja, ideje és pénzügyi háttere akkor eltudja készíteni az adott varázstárgyat? -Ha igen akkor akár többször is kisebb szünetekkel?

  Ehhez kapcsolódóan van még pár kérdésem, mert nem igazán vagyok tisztában a varázstárgyak készítésével:
  -ETK-ban le van írva, hogy papok, boszorkánymesterek és boszorkányok készítenek tapasztalati úton és a varázslók nem igazán, de tudnának. Ebből következtetve viszont, ha egy olyan varázsló aki nem ugyanazon nézetekkel él, mint a többi társa az nyugodtan megteheti, hogy készít. Jól gondolom?
  -Ha ez lehetséges akkor végülis nem sok szükséges már, mert pl.: egy Rohanó Lábbeli varázstárgyat meg tudna csinálni egy varázsló, ha már a mesterember elkészítette a „lábbelit” hozzá. Sajnos sok varázstárgynál nem tudom, hogy-hogyan csinálhatták, mint a fent említett. Rúnák vannak ott is vagy csak valamilyen összetett mágiának köszönhető a hatás? (Az Erő kesztyűjénél a Fürge ujjak kesztyűjénél ugyanez a helyzet.)
  A Mélytarisznyánál még egyszerűbb a dolga, hiszen ott csak egy belehímzet térkapus rúna szükséges. (Remélem jól értelmezem ezeket.)
  Ennyi lenne előre is köszönöm a választ és a türelmet, hogyha értelmetlen avagy felesleges kérdést tettem fel…^^

 • Kedves Shiffer!
  „-ETK-ban le van írva, hogy papok, boszorkánymesterek és boszorkányok készítenek tapasztalati úton és a varázslók nem igazán, de tudnának. Ebből következtetve viszont, ha egy olyan varázsló aki nem ugyanazon nézetekkel él, mint a többi társa az nyugodtan megteheti, hogy készít. Jól gondolom?”
  Úgy írja a könyv,h a varázsló mindent tud, csak felsőbbrendűségi kérdést csinál belőle.
  (attól,h nekem összegyűlik a pénzem egy suzukira, attól még egy milliomos is meg tudja venni, csak ő már inkább mercit vesz) 😀

  „-Ha ez lehetséges akkor végülis nem sok szükséges már, mert pl.: egy Rohanó Lábbeli varázstárgyat meg tudna csinálni egy varázsló, ha már a mesterember elkészítette a “lábbelit” hozzá. ”
  Igen ám. csak gondolj bele. nem úgy működik, hogy hókusz-pókusz. Rendesen, bele kell varnia a jelet. , mert jelmágiával történik, vagy tesz rá egy végtelenség időmágiát 😀
  Én ahhoz szoktam kérni min szakma Af-et,h meg tudja csinálni. Te is tudsz varrni, csak nem úgy, mint aki varrónő. vagy épp hímezni sem tudok, hát még a varázsló 🙂

  Az én meglátásaim szerint 🙂

 • Hát azért, mert a szimbólum ugyebár arra hat aki látja s nem arra aki viseli 😉 Így egy franya gondolat olvasás szimbólum a homlokomon egész hasznos tud lenni, mert csak le pattintom a fejkendőm s olvasok és nem kell varázsolni 😉

  Amúgy meg a testem lenne a fegyverem 😛
  Lenne rajtam jó-pár szimbólum és harc esetén csak ugrasztom az időben a ruházatom s máris a körülöttem állóknak feszülnek a rajtam lévő szimbólumok 😉

  De most nézem h embermagasságnál nagyobbak 😛 uh lesz egy yeti méretű homlokom XD
  Na mind1…jön a B terv 😛 Festő leszek… :P:D

 • Vinsu köszönöm a hozzászólást. Igaz természetesen hiába tudom, hogy hogyan írják jelet, mert bele kell hímezni amit, ha a nagymamám nem tanít meg akkor megszívtam.. 😀
  (De ez a legkevesebb,mert 2kp-n múlna és egy előtöribe sem okoz gondot beleírni. Sőt még jó szerepjátékos elem is. ‘ 3 férfi felmegy a fogadó egyik szobájába. Az első a kardját tisztítja. A második a méreggel teli főzeteit lesi. A harmadik kényelmes üldögél a székében és aztán hirtelen előveszi a kötőtűit és nekiáll csinálni egy sálat, mert közeleg a tél…’ xD)

  Viktor ha festőként akarod lerajzolni az ábrákat akkor jó nagy állványra lesz szükséged. Vagy egyből legyél graffitis és a falra nyomasd ezeket. 😀

 • Viktor: most én adjak ötletet? 😉 végy egy vég vásznat. arra akár rá is festheted, aztán egy botra teszel egy keresztfát, és arról lelógatod, ha szükséges, egyébként meg feltekerve tartod… 🙂
  nekem a kedvenc varázslóm a hennázáshoz/tetováláshoz értett mesterfokon… ő a bélyegeket szerette (volna) karistolni…:)

  Shiffer: a varázslói varázstárgyak is fel vannak sorolva a varázstárgyak közöttt (pl. mélytarisznya, rohanó lábbeli, védőköpeny, rúnapáncél, rúnakard) ezekhez rúnamágia Mf kell… tapasztalati úton készülő varázstárgyat (pl. hatalom amulettjét) szerintem nem tudna készíteni… de mint az előttem szóló is jelezte, a világképes sem engedné meg, hogy ilyenekre tékozolja a tudását, a Művészetet… 🙂 a rúnatárgyakon kivül viszont tud különféle jelmágikus tárgyakat készíteni… 🙂 (pl. szimbólumok, bélyegek, varázskörök)

 • Hello!
  Szeintem a tapasztalati úton készülő varázstárgyak éppen olyanok, mint maga a tapasztalati mágia. A varázsló – ha rászán némi időt és mondjuk felveszi az adott mágiaismeretet – képes létrehozni hasonló dolgokat, de alapban nem ismeri, nem tudja a tárgyakat megcsinálni. Hiszen ezen az alapon simán tudhatná a többi kaszt varázslatait.
  Ezek ilyen-olyan iskolákban tanított ősi titkok, melyek olyan hagyományokon alapulhatnak, amiről jelenkori varázslóinknak csak komolyabb rákészülés, tanulás után lehet fogalma.
  De minek? Ha egy varázsló túléli az első pár szintet, kánaán…

 • Ahoy,

  Meran: nagyon dicséretes kezdeményezés. 😀 Természetesen összedobhat. Nem muszáj a megszokott osztálynak lennie, hitem szerint rengeteg névnélküli típus úszik a quiron tengeren (elvégre ameddig délen még mindig gályáznak sokan, északon már kristálynavigációs rendszerek vannak).

  Viktor: Catsmile nagyobb „mágus” nálam ilyen kérdésekben, ravasz veterán róka ráadásul. Én is rá hagyatkoznék a kérdésed megválaszolásában.

  Jabbagabba: lesz még egy értesítő levél minden csapatkapitánynak elküldve, de majd ide is ki lesz téve a menetrend. Van parkoló a közelben, a Borárostól északra érdemes menni és be lehet fordulni az utcába ahol a találkozó lesz. A mesélők azért szépen (lassan) gyarapodnak.

  Shiffer: jelenleg nincs megkötés hátrányoknál, éppen csak annyi, hogy előtörténet leadása nélkül nem lehetséges (ahogy ezt korábban is feltüntettük). Majd lesz ha kell, de eddig tudták a játékosok ezeket kulturáltan kezelni.
  A varázstárgyak készítése szerintem egyértelmű, annyit készítesz amennyi csak kitelik a képességeidből. Persze ha emiatt leszel tolvajok céltáblája vagy egy szerencsétlen találat a testeden töri szét az italokat akkor az pech…

  A Hatalom amulett kérdése általános vicc ugyebár. 😀 Jelenleg nem vezettünk be rá különösebb szabályokat, max a mágikus kifáradás játszik.

 • 😀 A keresztfa tetszik 😛 De tényleg festő leszek 😀 Igaz Pocsék 😛 De a hatást kiváltják majd a képeim :P:D Olyan pocsék képet festek, hogy egyből egy életre elszomorodik aki látja ;P
  Nagy hatás nagy képet követel 😉
  2×1-esekre gondoltam 😛
  A kis fogatomon elfér majd s ha valakivel megkívánom osztani csak elő teleportálom 😛

Vélemény, hozzászólás?