Sokszor emlegetjük a szerepjátékokkal kapcsolatban a kockás füzeteket, hogy milyen titkokat is rejtenek, milyen sok tökéletes házi szabályrendszer is rejtőzhet a fakó lapok közé grafittal szorítva. Egy kis nosztalgikus otthoni pakolászás közben akadtam rá a gyerekként (kb 7-8 évesen) írt szerepjátékomra, amivel vidéken ütöttem el az időt egy nagyszülőknél töltött nyaralás során.

Érdekesség, hogy emlékeim szerint a következő nyárra ezek a papírok sohasem voltak meg, így minden alkalommal új és más szerepjátékrendszereket-, és világokat alkottunk magunknak. A legnépszerűbb ezek közül egy fantasy társasjáték volt, aminek szabályaihoz elképzelhetetlenül sok pályát rajzoltunk meg anno egymásnak, valahol azok is megvannak még.

Második legnépszerűbb ilyen a Date 2015 nevű cyberpunk játék volt, amely egy kicsit aktualizált világunk (robotzsarusan) közeljövőjét mutatta be és adott otthont kedvenc fiatalkori akció-scifi filmjeink főgonoszainak, szörnyetegeinek, autós üldözéseinek és minden olyannak, ami ma premier a Film+ adón.

Mostanra ezt a klasszikus fantasy világot felvonultató játékot tudom csak bescannelve megosztani veletek, amit így évtizedekkel később látva azért el-elérzékenyülök. Jól látható rajta az a pár, magyarul is akkoriban hozzáférhető rendszer lenyomata (pl. Auvron, MERP, M.A.G.U.S.), a klisék és hősi elemek a rajzfilmekből (Tömlöcök és Sárkányok VHS sorozat a videótékából).

Mindenképpen felhoznám védelmére a „szabálykönyv” kidolgozottságát és szerkezetét, hogy viszonylag kevés a radírozás, az innovatív bevezetést a szerepjáték rejtelmeibe a visszatérő kabala figura, a Sapkás Fiú révén és a tényt, hogy Aqlonia világán mindenféle handabanda helyett valódi hatalommal bíró keresztény papok jelentik a vallást az emberek és más fajok számára.

Különösebb további bizonyítványmagyarázás és fanfárok helyett álljon itt az utókor számára egy végtelenül analóg világból fennmaradt relikviaként és örök mementóul, hogy a rajzolási képességem egy fikarcnyit sem javult az eltelt idő alatt játékostársaim rendszeres derültségére. Letöltés: Aqlonia szerepjáték

Aqlonia (retró szerepjáték)

8 thoughts on “Aqlonia (retró szerepjáték)

Vélemény, hozzászólás?