Fantasy_048Visszatérve az elmélet pástjára nem csak kalandmestereknek, de úgy általában játékosoknak, íróknak és játékfejlesztőknek is megszívlelendő gondolatokat gyűjtött össze Magyar Gergely legújabb cikkében, amely témában már több ízben is tartott előadást mesélői továbbképzések, baráti találkozások és szerepjátékos rendezvények alkalmából. Ajánljuk hát mindenki figyelmébe, hogy egy olyan nézőpontból is vizsgálhassa a játékait, amelyből eddig talán még nem. Letöltés: halmozatielmeny(mg)kalandozok

(forrás: kalandozok.hu)

Magyar Gergely: Halmozati élmény (gondolatébresztő)

2 thoughts on “Magyar Gergely: Halmozati élmény (gondolatébresztő)

  • Jó kis cikk volt, köszönöm! Valahogy tudat alatt eddig is a halmozati élménnyel próbáltam operálni kevés meséim alkalmával. S itt jegyezném meg gyorsan a játékosi szerepet a halmazati élményben: tessék a karaktert időben és szépen kidolgozni, hogy a mesélő szépen tudja integrálni az adott kalandhoz! Mert hát a halmozati élmény nem csak a játékos privilégiuma, hanem ugyanígy a km is élvezi, ha növelni tudja vele a kaland élvezeti értékét! 😉

  • Egyet értek az előttem szólóval, szép leírása a hatásnak.
    A legjobb kalandok pedig a részletes előtörténetekből és a KM olvasottságából építkeznek. (Nem feltétlenül az adott játék világából, helyzetek és jó történetek kis farigcsálással bármikor átültethetők.)

    Bár itt megjegyezném, hogy a hatás ugyan úgy pozitívan jelentkezik a KM esetében, ha a megfelelő irányba halad a kaland és a játékosok is jól veszik a hangulati elemeket. Tehát az előzetesen elgondolt eseményláncolat valamelyik előre lehetőségként kezelt befejezés felé tart, karakterre építő kalandelem úgy jön ki ahogy kell, a helyszínt átélik a játékosok. Mert ekkor a KM a saját meséjéről magában élő képet tudja csatolni a lejátszotthoz, ebből lesz pozitív élmény.
    Persze a felétől improvizált kaland se feltétlenül negatív (igen jó játékok ezek is), de lehet, hogy a váratlan döntés miatt mely kisiklatta, a KM előzetes munkájának egy része nem valósul meg. De erről a témáról már fórumokat töltöttek meg más helyeken, ezért abba is hagyom.

    Visszatérve a cikkre. Bár ismét kikacsintott Gergely az alkotókra és írókra a sok nyomtatásba került ellentmondásért, valamint a következetesség hiánya miatt, de sajnos ebben nem lesz változás. Lassan már annak is örülünk, ha alkotó munka mint olyan történik hivatalos részről…De ez is egy régen boncolt téma.

Vélemény, hozzászólás?