Régóta része a hobbinknak és azon belül a versenymoduloknak az a bizonyos novella szerűség, amellyel atmoszférát próbálunk meg létrehozni. Korábban, a modulírásról szóló cikksorozatban néhány gondolattal letudtam magam részéről, DE Magyar Gergely a tőle megszokott alapossággal és háttértudással sokkal részletesebben és mélyebben tárgyalja ki ezt a kérdést, mint bárki annak előtte. Letöltés: hangulatkeltok2(mg)kalandozok

(forrás: kalandozok.hu; kép: Forbes)

Magyar Gergely: Hangulatkeltők (gondolatébresztő)

One thought on “Magyar Gergely: Hangulatkeltők (gondolatébresztő)

  • Ahoy,

    érdekes eszmefuttatás mint mindig. Hiányoltam személy szerint, hogy a Magyar Gergely által írt (és így rendezvényeken lemesélt) kalandokhoz tartozó hangulatkeltőket is vegye a cikk górcső alá. Ha nem tudtam volna (mert meséltem is), hogy a szerző maga is letett már egy-két hangulatkeltőt az asztalra a fenti írásból nem derült volna ki számomra … csak az, hogy nem kedveli/feleslegesnek tartja/ellenzi őket, ha ez így nincs is kimondva, én ezt olvastam ki a sorok közül.

    A hangulatkeltők eredete egyik kedves témám, de szerintem csupán a M* fókuszában vizsgálva közel értelmetlen is. Valóban ismeretes, hogy az első kalandmodul, amiben szerepelt ilyen a Démon átka (1994), viszont a „legújabb kutatások szerint” (tehát megkereshetően és találhatóan) a II. rpg.hu találkozóra készült versenymodulhoz is készült már egy 2003-ban. Utána több rendezvénysorozat is (bizonyítottan) alkalmazta ezt a metódust pl. Átjáró Nap, Kalandmágus verseny.

    Abból a szempontból viszont kérdéses és nehéz a téma kutatása, hogy 1995-2002 között is tudjuk, hogy voltak szerepjátékos rendezvények (egynaposok és táborok is) ezekről viszont nem maradtak fel részletes dokumentációk technikai- és személyes okokból egyaránt. Magam részéről szívesen kutatom ezt az időszakot (is), csaképpen nem könnyű. A fókuszt azonban kicsit bővebbre véve hamar kiderül, hogy hazánkban az 1996-ban kiadott Shadowrun kalandmodul, a Végzetes DNS vezethette be ezt. Továbbmenve ezen gondolaton láthatjuk és tudhatjuk, hogy sokszor a kiegészítők (tehát kalandmodulok) és alapkönyvek eleme is volt a „hangulatkeltő novella” mint olyan (egyébként ugye eredetileg a M.A.G.U.S. 1993-as kiadásában is).

    Egyetértek azzal, hogy egy kicsit elharapódzik ezeknek a használata és sokszor a minőségük rovására. Szerintem minden kiadványban legyen egy, de az ütős és átgondolt és szinte megkerülhetetlen legyen a törzsanyag feldolgozásához. Azt se felejtsük el, hogy annak idején a „műfaj” még bőven nem a játékosoknak, hanem csak és kizárólag a kalandmesternek szólt a kalandmodulokban. Ez is érdekes téma, hogyan lett a ’90-es évekre elmaradhatatlan „tartalom”, de tény, hogy akkor már az volt. Mennyire sok a sok? Érdekesség, hogy pl a Shadowrun alapkönyv annak idején egy hangulatkeltő novellával kezdődődött. Az ötödik kiadás alapkönyvének negyedik nyomása már 10(!!!) hangulatkeltő novellát tartalmaz. Ez szerintem is sok … minőségre tekintet nélkül.

Vélemény, hozzászólás?