Örömmel veszem tudomásul, hogy halhatatlannak látszó cikksorozatunk újabb résszel gyarapodott Fekete Gyula Gyuc (alias Zsuszto) hobbitársunk jóvoltából, aki egy nagyon értékes leletet juttatott el hozzánk postamadárral. A lelet keletkezési idejére, a korszakra és körülményeire így emlékszik vissza:

„Mint egy réges-régi legenda, a története teljesen homályba vész. Annyit tudok róla elmesélni, hogy 96 – 99-es években Ibrányba(ahol születtem) egy a szomszéd városból származó volt gimis évfolyamtársam hozta el a szerepjátékat (nem csak a MAGUS-T) a megyevárosból, Nyíregyházáról. Volt ott egy szuper rpg&fantasy&sci-fi bolt ahol írók, fanok, érdeklődők állandóan lógtak. De nem csak nyíregyiek, hanem még a szomszéd megyékből is. Biztosan emlékszel rá hogy anno Nyíregyháza nevéhez fűződött a RÚNA Tábor ami később Országos Szerepjáték Találkozó lett. S mivel abban az időben nem volt ez a digitális forradalom, így bárki kreált bármit ha volt rá lehetőség a népes rajongók lemásolták. Modulok, kiegészítők, leírások, kasztok, rajzok…stb. Se név, se becenév, se írói álnév.”

A fent nevezett anyag nem tűnik kevesebbnek egyébként, mint az a szöveg, amelyből a később ismert Papok- és paplovagok II. kiegészítőbe átemelték a Keleti Barbárokra és azok hitvilágára vonatkozó részeket, némi átalakítással, formálással és valamennyi kritikával. Erre utal (hermeneutikailag) az, hogy nem használja a PPL2 terminusait (sámánpap), illetve a szöveg természetébe ágyazva vannak olyan kifejezések (legenda rész) amiket, hogyha a kiegészítő megjelenése után „butít” valaki vissza és alakít otthoni anyaggá, akkor másmilyennek kellene lennie az anyagnak. Így úgy tűnhet, hogy megleltük az eredetijét az anyagnak, sajnos, szerző nélkül:

KELETI BARBÁROK – M.A.G.U.S.(kieg)

(A szöveg sok helyen tartalmaz komolytalan, a M* mentalitásához kevésbé illő elemeket. Erre való tekintettel ajánljuk a megnyitását, elolvasását és megítélését. )

M.A.G.U.S. Eredet #27 – barbárok titkai

Vélemény, hozzászólás?