Múlt pénteken lehetőséget kaptunk Budapesten, hogy a 15. kerületi Pestújhelyi Általános Iskolában a osztályfőnöki óra keretei között bemutassuk a kedvenc hobbinkat és elvigyük a hetedik osztályosok kis csapatának. Ezúton is köszönjük a meghívást Csiki-Lakatos Bernadett Ágnes tanárnőnek, aki maga is aktív játékos volt évekkel korábban. Az alkalommal igyekeztünk folytatni a Hősök Napja klub által megkezdett tematika szerint tartott előadás sorozatot és reméljük máskor is lesz lehetőségünk hasonlóra.

Az iskolában már láthatóan az adventi készülődés időszaka zajlott, s Bence kalandmestertársammal, aki vállalkozott, hogy eljön velem megtartani az előadást hamarosan találkoztunk a tanárnővel majd a diákokkal is. Az alkalomra több szemléltető eszközzzel is készültünk regények (M.A.G.U.S. regények), szabálykönyvek (pl. Gallia, DnD 3 és 5, M.A.G.U.S., Ars Magica, Shadowrun 5, Tini Nindzsa Teknőcök, Coyote stb), dobókockák és színes kártyák (pl. Shadowrun spell cards és Tarot).

Miközben rövid érdeklődési kör felmérés után kiosztottunk az asztalokra az eszközökből interaktív beszélgetés közben kezdtünk közelíteni a szerepjáték médiumának feltérképezéséhez. Ki miről hallott, mit gondol, milyen világokat ismernek a legtöbben, mi mire való és mi is zajlik az asztalnál, milyen szerepek vannak egy hagyományos asztali szerepjátékban.

Kevesebb idő állt rendelkezésünkre, mint a szekszárdiaknak így a történeti részt inkább érintőlegesen vettük csak át, hogy minél hamarabb bemutathassuk egy részben improvizált szituációban a jelenlévőknek, hogy miről is van szó. Kézfeltartással és szavazással kiderült, hogy a csapathoz leginkább a Harry Potter világa áll közel, egy híján azt ismerték és szerették mindannyian.

Ezután egy kreatív karakteralkotás kezdődött, ahol két szereplőt építettek fel jellemzők alapján a diákok, akiket majd megszemélyesíthettek. Ennél a pontnál vette át Bence a stafétát és kezdett bele a mesélésbe, így most is az ő beszámolójával folytatnám a krónikát:

„Igencsak megörültünk, amikor az óra elején végzett röpke közvéleménykutatás közben kiderült, hogy a srácok nagyobbik része nemcsak hallott már olyanról, hogy szerepjáték, de az egyikük még a D&D-t is meg tudta nevezni (egyéb érdekesség, hogy a felsorolt világok közül az Én kicsi pónim univerzuma határozottabban népszerűbb volt Marvelénél, nagyjából fej fej mellett Harry Potterrel).
Az óra alatt végig igyekeztünk interaktívak maradni, és némi bemelegedést követően szerencsére a srácok is meg-megszólaltak. Nagy örömmel nézegették a szabálykönyveket (lányos szülőknek kimondottan tudom ajánlani egy D&D5e könyv beszerzését, az itt lévő kishölgyek alig bírtak kimászni belőle), lelkesen dobálták az izgi sokoldalú kockákat, gyűrték a kártyalapokat, de főként beszélgettek velünk.
Az óra utolsó 20 percében aztán karaktert alkottunk velük (a jóképű, erős és gyors Jack Willt, és az okos, gondolkozásban kicsit lassabb, de fizikailag kimondottan gyors Evy Pottert), akiket aztán jól bedobtunk a Kviddics Világkupa döntőjének végére. Végül, egy fal leomlasztása és vissza-vingardiumlevioszázása és egyéb kalandok után, a 7.A jelenlévő tagjai kiszabadították a halálfalók szegény megkínzott mugli fogját, majd hallgatva a csengő vidám szavára, boldogan mentek focizni az aulába.
Jól sikerült 45 perc volt, ezúton is köszönjük a lehetőséget a szuper ’Detti néninek’, és reméljük, hogy legközelebb is ilyen jófej hetedikesekkel hoz össze a jó szerencse!”

A bemutató és a játék után még volt lehetőségük a gyerekeknek kérdezni is öt percben, aminek végeztél hiánytalanul visszajuttatták a kiosztott szemléltető eszközöket és elvonultak szünetre, illetve következő órájukra. Reméljük sikerült bennük feltámasztani a kíváncsiságot a hobbival kapcsolatban és elég támpontot adtunk hozzá, hogyha maguk vágnának bele akkor már nem sötétben tapogatóznak majd. Ezúton köszönöm én is Bencének a segítséget és Dettinek, így az intézménynek a meghívást. Reméljük lesz még mód hasonlók tartására náluk is más osztályoknál.

a Jövő szerepjátékosai

Vélemény, hozzászólás?