A falánk nevét rettegik az egész északi szövetség szerte, hiszen veszett híre van nem csak az orkok, a törpék hanem az emberek között is. A Halálhozók nagyon régóta küzdenek már a Traidlan hegységben megtelepedett Kőfiak népével az ércekben gazdag hegység birtoklásáért. Ughjorbagan átkos mágiájának köszönhetően nyerte el hírhedt nevét, mellyel harcra bírja a holtakat is és ezt a hatalmat áthagyományozta utódaira is. Nekik köszönhetően fekete mágiától bűzös a Traidlan felszíne.

 

John J. Sherwood Hőseposz című könyvének köszönhetően nagyon jó képet kaphattunk arról, hogy miképpen vált félistenné és démonfejedelemmé az egyetlen ork aki valaha is elsajátította a magas mágia művészetét. Ezért is folytattam vele a már megkezdett cikksorozatot, hiszen talán róla rendelkezünk a legtöbb információval mind közül. Ezen felül szerintem talán az egyik legérdekesebb hérosz, és egyik személyes kedvenc is. Ha bármi kérdés van vagy észrevétel ne habozzatok megosztani.

Ughjorbagan Sámán

Vordak Sámán és a Viharkeltők

Oothr Sámán

Orkok a játékban (Magyar Gergely)

Én és az orkok

Ughjorbagan, a falánk sámánjai

5 thoughts on “Ughjorbagan, a falánk sámánjai

  • Üdv!
    Ez… borzasztó. Azt hittem, hogy nem fogod folytatni ezt az irányt. A hérosz hol isten? A sámánmágia nem papi mágia… ha egyszer használod a Summariumot, akkor a játéktechnikai részeit is kéne! Szerintem ne keverjük a wow-ot és a MAGUS-t… Véleményem szerint ezt az irányt nem kellene folytatni.

  • Senki nem mondta, hogy isten, ilyet hol olvasol? Ughjorbagan félistennek számít, pontosabban hérosznak. Senki nem mondta, hogy sámáni mágiát használ, papi mágiát használ az összes ork sámán és ha jól meg nézed az általad készített orkos összefoglalót akkor 3. szintig varázsolni sem tud, na az a borzasztó! Abban a pillanatban, hogy mutatsz nekem egy olyan MAGUS kiadványban leközölt képet amin egy Ughjorbagan sámán van ábrázolva ígérem azt fogom használni, de addig amíg nem készít senki vállalható képet hozzá és Gul’dan egy ork warlock akinek az a poénja, hogy elszívja aaz életerőt nagyon jól illik a Falánk tematikájába aki úgy lett hérosz, hogy felzabálta az elfek életerejét! Sokkal rosszabb irány az, hogy úgy adsz ki a kezed közül egy orkos témát, hogy használhatatlan és még az alap forrásokat sem veszed figyelembe! Van egy olyan érzésem, hogy el sem olvastad csak megáltál a wowos a képnél!

  • Üdv,

    Nekem tetszik a kaszt hangulata, visszaadja nagyjából nekem is, amit a Hőseposzos sámánról gondoltam.
    Viszont a mágiájánál picit gondban vagyok, nem tudom értelmezni:
    3. szinten kap Mágiaismeret (Nekromancia) Af-ot > BM és Varázslói nekromanciákat ismer vele, oké. De ez most ismeret, vagy vagy használat? Ahogy én tudom, a mágiaismeret Mf adna 10 mp-ot, és Mágiahasználattal tudná használni is. Hogy kell ezt most értelmezni?
    Illetve azt írod, hogy képesek a BM nekromancia típusú mágiáit használni mint Halál szférájú varázslatokat. Egyrészt azt nem értem, miért fontos, hogy ez halál szférájú varázslat lett? Szakrális mágiának minősül, ezért érdekes? És miért kap rá mágiaismeretet (3. szinten), ha már tudja használni? Varázslói nekromanciát tud amúgy akkor használni?
    És még egy kérdés: hogyan nyerik vissza a mágikus hatalmukat?

    Köszi, üdv
    CS

  • Hali
    Színtisztán ismeret, konkrétan a Darton-pap ide vágó szakaszát másoltam ki a PPL1-ből, ők is így kapják a képzettséget. A képzettség pedig az MTK 79. oldalán van, ez nem ad még MFon sem mana pontot csak felismeri a varázslatot, hogy ha látja, ez csak erre jó. A Mágiahasználat ad 10 MP-ot, de azt nem tanulják ők. Varázslói mágiát nem tud használni, csak a BM nekromanciát azt is egyediként. Mivel ők papok ezért fontosnak érzem, hogy szférikusan be legyen tagozva a varázslataik, illetve megjelenés szempontból is fontos. Ezen felül ha más alkalmazza nem biztos, hogy felismeri mert az ő hagyományaik másképp működnek, ezek nem BM varázslatok, csak úgy működnek, hatásukban egyeznek meg, hasonlóan mint ahogy az Orwella papok, Alborne papok (náluk ki is van emelve, hogy lélek szférájú a varázslatok), vagy Sogron újtát járó tűzvarázslók is kapnak varázslatokat kaszton kívülről, ezeket a tematikákat emeltem át. Ahogy a többi ork sámán ők is papnak minősülnek, ugyanúgy töltik a manájukat mint az összes többi: imádkozással, a szent jelképük pedig konkrétan a vérük. Ezek az alap kasztnál vannak leírva ami a fent linkelt „orkok a játékban” cikkben is benne van: „Az ork sámán papi alkasztnak számít” (16. oldal) / „Az ork sámánnak nincs szüksége szent szimbólumra, mivel hatalmát vére jogán, ősétől kapja, tulajdonképpen a saját vére fogható fel szent jelképként…” (17. oldal)

  • Üdv,

    Köszi a válaszokat!
    Az zavarhatott meg akkor, hogy megkapja az ismeretet a BM nekrora is, amit már tud használni is első szinten. Minden más tiszta így már! 🙂

    Szép napot
    CS

Vélemény, hozzászólás?