Korábban már cikkeztünk róla, elsősorban a M.A.G.U.S. vonatkozása miatt, de elértünk a fanzinokat bemutató és archiváló sorozatunkkal 1995 novemberének végére. Massár Mátyás, akinek nevét a Bíborhold és a Kiválasztottak kártyajáték rajongói is ismerhetik (illetve M* íróként is kitüntette magát az évek alatt) szerkesztésében egy kellően diverz, szerteágazó témákat felvonultató, de szerény méretű magazinocska indult útjára annak idején.

Meglepően hosszú élettartamú volt pályatársaihoz képest, ami (szerintem) elsősorban a kártyás fókuszának volt köszönhető, mivel sok érdekességről csak itt tájékozódhattak a játékosok. Emellett azonban találunk a tartalomjegyzékében komoly esszéket és a Summáriumot megelőző időkben a Nagy Öregek közül Kornya Zsolt és Nyulászi Zsolt is cikkezett benne. Az akkoriban kiemelt népszerűségnek örvendő Mítosz kártyajátéknak is fontos otthona volt (amiből még nekem is vannak valahol félpaklik).

Letöltés: Talizmán 1 – 1995 november

A cikksorozatunk elkészültében nagy segítségemre voltak különböző módokon a következő személyek: Mizsák Illés (Cather), Magyar Gergely, Thirlen, Tamás (Norris) Gábor, Kornya Zsolt, Gondos Máté, Mudra Milós, Körtvélyes Ákos, Maxwell Jobson, Inhaizer Gyula. Nekik köszönhetően tart most ott a projekt ahol. Ezúton is köszönjük részvételüket a kutatásban, gyűjteményük megosztását, a digitalizálásban és katalogizálásban való részvételüket.

Magyar Szerepjátékos Fanzinokat összegző projekt dokumentuma: fanzinZ (2.4)

Magyar Szerepjátékos Fanzinok 12 – Talizmán 1/8, avagy „szórakozni is többféleképpen lehet”

Vélemény, hozzászólás?