Tavaly sajnos nem jutott annyi időm a sorozat folytatására, mint szerettem volna. Az időbeli szakadékot egy messzebbre ugrással hidaljuk át, mert bár már legutóbb a Talizmán első számával már ’95 novemberében jártunk, de most egy igazi legenda nyomába eredhetünk, s megfejtjük végre, hogy a sorozatnyitó Nazgul borítóján mit jelentett a titokzatos „A Csillagvadász Légió utódja” felirat. Közben kiderül az is, mi (lett volna) az első magyar szerepjáték is.

1992 októberében járunk, a M.A.G.U.S. már a horizonton van, a Harc és Varázslat és a Rubin Kódex dübörög (hasonlóan az angol nyelvű szerepjátékokkal), mikor Böszörményi Gyula, író, útjára indítja ezt a fanzin elődöt, melyet „infó”-ként aposztrofál, mi talán jobban megértjük, hogyha egy korai hírlevélhez hasonlítjuk, amire valóban feliratkozhattak az emberek, s rendszeresen vagy rendszertelenül megkapták.

A megőrzést nemcsak a korai nyomdatechnika nehezítette, hanem a formátum: valóban egy összehajtogatott levél fizikai formájában A Csillagvadász Légió infója, minden egyes hajtáson egy pár bekezdéses cikk, minden féloldalon másik oldal kezdődik, de igyekeztünk lineárisan olvasható formában bedigitalizálni.

A Beköszöntő két novellás betét után szól az újság küldetéséről, miszerint egy közösségi alapon működtetett Sci-fi magazin szeretne lenni. Utána következik a nagy megoldás (!!!), miszerint a Csillagvadász Légió az „első tisztán magyar science-fiction szerepjáték neve, melynek szabálykönyve hamarosan megjelenik!”

Itt egy rövid kitérő, hogy évekkel ezelőtt Böszörményi úr haláláig kerestük segítségével annak a két fizikai példánynak valamelyikét, amelynek létezéséről tudni lehet s azóta Inhaizer Gyulával (akinek a Légió számait is köszönhetjük személyes gyűjteményéből) közösen tettünk érte erőfeszítéseket, ezidáig még hiába.

Ezután egy toborzásra való felszólítás következik, egy tréfás filmrejtvény, videojáték kritika (Carrier Command), majd újabb novella betétek (az Atlantisz magazin külföldi borítójának „érdekes” grafitverziója) és végül a párhuzamosan akkor megjelenó Orion magazin reklámja, impresszum, s az ígéret, hogyha tetszett az első szám és amennyiben érdekel egy következő kör, akkor mit tegyél.

LETÖLTÉS: Csillagvadász Légió 1.1 (Scann)

A jelenbe visszatérve csak annyit fűznék hozzá, hogyha MOST érdekel a Csillagvadász Légió többi száma és esetleg már hasonló relikviák hobbink közös hazai múltjából, akkor kövesd tovább a sorozatunkat, s ezzel is tartsd életben a reményt, hogy egyszer megtaláljuk és bedigitalizáljuk az első tisztán magyar science-fiction szerepjátékot is. Reméljük a legjobbakat.

A cikksorozatunk elkészültében nagy segítségemre voltak különböző módokon a következő személyek: Mizsák Illés (Cather), Magyar Gergely, Thirlen, Tamás (Norris) Gábor, Kornya Zsolt, Gondos Máté, Mudra Milós, Körtvélyes Ákos, Maxwell Jobson, Inhaizer Gyula. Nekik köszönhetően tart most ott a projekt ahol. Ezúton is köszönjük részvételüket a kutatásban, gyűjteményük megosztását, a digitalizálásban és katalogizálásban való részvételüket.

Magyar Szerepjátékos Fanzinokat összegző projekt dokumentuma: fanzinZ (2.6)

Magyar Szerepjátékos Fanzinok 13 – Csillagvadász Légió (I/1.)

Vélemény, hozzászólás?