A M.A.G.U.S. születése óta kiemelt népszerűségnek örvendett Amanovik országa, Gorwick. Kránhoz hasonlóan a Kosfejes Úr, Ranagol hitét felvevő ország sokak fantáziáját megmozgatta karakterhátterek és irodalmi téren is. Hagyományai azonban ennél sokkal összetettebbek voltak már az első szabálykönyvben is: vallása bár a Fekete Határon túlról származott, népe Shadonból érkezett a Szent Földre, rettegett gyilkosainak tudása pedig északi slan-ektől, Niaréből származott. Egzotikus kultúrája pedig évtizedekig várta a részletes bemutatását régi kérdésekre adott válaszokkal és mélyebb misztériumaival való megismertetését. Hiába. Előbb változott meg.

Ennek ellenére igyekszünk ezzel a gyűjtéssel iránytűt, útmutatást és bevezetést adni azoknak akik már a kezdetek óta rajongói voltak Ynev ezen szegletének vagy csak most ismerkednének meg vele szívesen és visszatérnének korábbi inkarnációiba, vagy végignéznék tevékenyen színeváltozását.

Le kell szögezni, hogy Gorvik (ahogy délen minden más) Nyulászi Zsolt alkotása volt. Nem véletlen, hogy az első hivatalos kalandmodul is (Rémület temploma) az ő nevét viseli. Majd egy világleíró cikkel is megtámogatta egykori uradalma témáját. Nem múló köszönet érte.

73, Tom Slayer és Angus: Ítéletidõ Gorvikban (M.A.G.U.S. kalandmodul 2-5. szintű kalandozóknak)

A Valhalla kalandmodulíró pályázatán második helyet elérő alkotás később Árnyékháború címmel látott napvilágot az Ynevi Kóborlások lapjain … az eredetitől némileg eltérő formában (részletek a dokumentumban). Azonban mindkét verzióról állítom, hogy kiváló bevezetés a Szent Földön zajló kalandokban idegenek számára is, akik fokozatosan ismerhetik meg ezt a tájékot és a nyitott végű jellegük miatt egy talpraesett kalandmester (a rendelkezésére álló anyagokkal) emlékezetes és tartalmas kampányt kerekíthet vele a játékosai számára. Letöltés: ítéletidő gorvikban

74, Rasztiff: A pecsétgyűrű (M.A.G.U.S. kalandmodul 5-7. szintű kalandozók számára)

Ez a kaland már a rajongó körében népszerű témával, a Shadon-Gorvik szembenállással foglalkozik és akár újabb belépési pont lehet a játékosoknak ebbe a világrészbe vagy a korábbi kalandból következő eseménysorozat. Érdekességképpen itt (is) felbukkan egy Raccini családtag, amivel pedig későbbi erioni kitekintést is lehet eszközölni a kampány során (ld. L&E: Erioni regék novelláskötet). A kaland eredetileg a magus.rpg.hu oldalon jelent meg. Letöltés: Rasztiff – A pecsétgyűrű

Ezekhez a kalandokhoz kapcsolódóan született anno egy kisebb összegzés is Gorvik országáról Letöltés: Gorwick, ami azonban nem tudta feledtetni a róla szóló kiegészítő hiányát. Amennyire tudta, ez még az eredeti (helyesírás szerinti) állapotokról szóló információkat rögzítette és két térkép is kapcsolódott hozzá, amiket azóta is igyekszünk felhasználni és figyelembe venni meséléseknél, modulírásoknál.

75, II. RPG.HU találkozó M.A.G.U.S. kalandmodulja

Todvar lovagvárában az ország és Dél-Ynev jövőjét meghatározó tanácskozás készül, aminek biztosítására egy hétpróbás, tapasztalt kráni fejvadász különítményt küld Krán egy nagyhatalmú ereklye társaságában. Azonban még ők sem biztos, hogy képesek lesznek elejét venni a katasztrófának, szerencsére vagy Ranagol akaratából van egy tartalék megoldás… Letöltés: rpghu2_magusmodul

Raoul Renier is jegyzett egy összegző írást a Gorviki kúltúrkörről (Letöltés:renier-gorviki-kulturkor) és az egyik M* társasjáték felvezető szövegét is megkomponálta Árnyékháború (letöltés: renier-arnyekhaboru)címen. A Manifesztációs Háború lezárása azonban sokmindent megváltoztatott Yneven, és Ranagol emberi kultúráján is ott hagyta a keze nyomát.

Bár többször nekifutottunk és sok anyag el is készült anno Gorvik, a Szent Föld kiegészítő számára utikönyv szerű leírásokkal, zenékkel, a kultúrára jellemző művekkel, versekkel, énekekkel és imádságokkal. Ez a projekt sajnos a vezetője minden erőfeszítése ellenére nem szökkent szárba. Illdomos volt azonban, hogy amikor eljött az idő az vezesse át kronológiailag a „klasszikus” Gorvikot új korszakába honlapunkon A’frad, aki társaságunkban 0. órától évtizedeken át a téma elvitathatatlan szakértője volt és maradt.

Az Örök Város Bajnokai kampány keretei között mutattuk be első ízben egy cikkben Új-Godon valaha Gorvikot jelentő északi régióját P.sz. 3715-re vonatkoztatva. Ezt követően a soron következő kaland hangulatkeltőjében tártunk fel apró részleteket világáról, még a tényleges kalandmodul előtt, amely A’frad és Amund részéről a ‘Gorvikból szeretettel’ volt.

Ezt a vállalkozásunkat egy valóban formabontó kiegészítő anyag követte Magyar Gergely tollából, aki egyszerre foglalkozott a két ország, későbbi perszonálunió múltjával és jelenével a Szemelvények a corma-dinai háborúkról címmel. Ebben rengeteg korábbi forrás anyaga összetalálkozott és -forrt legalább annyi ha nem több részletes információval, térképpel és szószedet bejegyzéssel, hogy akik a Garmacor címerében megénekelt háborúkat jobban meg szeretnék ismerni vagy játékban szerepeltetni, akkor legyen egy hasznos útitársuk és forrásuk, amihez nyúlhatnak.

Új-Godonról szóltak már ezután történeteink és első ízben a Hullámkirály Szerepjátékos Találkozó legelső kalandjában ismerhettük meg, a ‘Tépett zászlók‘ alatt miként is néz ki ez az együttműködés egy közös célért a két korábban ellenséges ország hadereje között és milyen feszültségek lappanganak a mélyben. Ebből is ki lehet olvasni, hogy Gorvik önálló története még korántsem ért véget Új-Godon felemelkedésével.

A tavalyi Horizont kampányban is találkozhattunk egy tarantoló próbálkozásával, hogy új területeket hódítson meg a Kosfejes Úr akarata szerint és a több másik diaszpóra közül (pl. aszisz. ravanói, duaroni) számíthatunk a közeljövőben az erioniak térnyerésére és erősödésére is (ld. L&E. Erioni regék novelláskötet). Érdemes lesz tehát odafigyelni erre a világrészre, népre és kultúrára, de akik a leginkább formálhatják a sorsát azok a játékosok, akik gorviki/új-godoni karakterekkel indulnak el a rendezvényeken, találkozókon, táborokon, versenyeken a kalandokban.

Gorviki és Új-Godoni kalandmodulok

3 thoughts on “Gorviki és Új-Godoni kalandmodulok

  • Üdv!
    Szép gyűjtés, de ugyanakkor meglehetősen sajátos gyűjtés is, avagy meglehetősen megmágnesezett az az iránytű, amit a Gorvik rajongóinak szánsz…
    Úgy gondolom, hogy a MAGUS rajongói megérdemlik a teljes képet, ezért engedj meg némi – tudom, ízléstelen… – kiegészítést.
    Ha már Gorvikról van szó, akkor Gorvikban játszódik a
    – Testvérviszály (igaz, ez kiadott kalandmodulgyűjteményben volt, nem lehet linkelni, de egy említést mindenképpen megérdemelt volna);
    – Vérengzés Gorvikban kalandmodul;
    – A Honvágy kalandmodul;
    – Az Alakváltók kalandmodul;
    – A Kos földjén kalandmodul;
    – a Gorviki kém kalandmodul;
    – Az Árnyékból a fényre című kalandmodul;
    – a Suttogó dűnék kalandmodul.
    (megjegyzem, hogy ezekből három is kalandozókon jelent meg… arra nem mutat az iránytű? 🙁 )

    Amennyiben szándékod szerint a Gorvikkal foglalkozó kiegészítőknek is helye van a gyűjteményben, akkor legalább még 5 cikket megjelentethettél volna az iránytű ajánlásai között.

    Szükséges kiegészítésnek vélem még megjegyezni, hogy az Ítéletidő Gorvikban csak a munkacíme a kalandmodulnak, aminek a helyes címe Árnyékháború, a Valhalla által kicsit átdolgozott változata is ezen a néven jelent meg kiadványban, de ugyanezen a néven publikálták a szerzői a Kalandozók oldalon, még 1999-ben. A munkacímén sehol nem jelent meg.
    A térképhez is volna megjegyzésem, de inkább csak meglepődök (nem azon, hogy van ilyen, hanem azon, hogy ezt, és csak ezt érezted szükségesnek megjelentetni egy gorviki iránymutatásban, a legalább kettő másik, és hivatalos helyett.)
    Célszerűbbnek tartanám valahogy másképpen bevezetni ezt a tálalást, mert nagyon félreérthető, és félrevezető is.

  • Szia MG.

    Kérem linkeld be az említett kalandmodulokat/cikkeket engem érdekelnének.

    Köszönöm,
    Meran

  • Üdv!
    Meran, megtalálod őket a kalandozók oldalon, a kalandmoduloknál, a címük is, a gorvik szó is kereshető. Linket nem akarok ide tenni, nehogy sértődést okozzak vagy/és megszegjem a netikettet…

Vélemény, hozzászólás?