Hosszú utat tett meg a M.A.G.U.S. szerepjáték és rajongói is, mióta először kinyithattuk a Nagy Zöldet és elkezdhettük felfedezni Ynevet. Amellett, hogy ez is egyfajta (intellektuális) hagyományőrzés lett, az egyik legfontosabb képességünk a változás. Sok küzdelem és sok kaland áll már mögöttünk, amihez méltó új ötletekkel teli, sok régi kérdésre választ adó karakteralkotást szerettünk volna kezetekbe adni a második 25 év elején. Természetesen nem a semmiből és magától ugrott elő mindez, hiszen a korábbi Tetemre Hívás karakteralkotásunk is folyamatosan fejlődött és olvashattátok már egyszer a Romkúti Típusú (elő)életút vezetésre alkalmas módszerünket.

Az is nagyon fontos, hogy nem vagyunk egyedül (mert úgy nehéz is lenne szerepjátékozni, ugye) és hála a közös ötleteléseknek és beszélgetéseknek a Hősök Napja, Regélő Főnix és Hullámkirály csapatok vezetőivel rengeteg új igény és meglátás került bele a kalapba mielőtt nekiláttunk egy (legtöbb ízében) új karakteralkotási metódusnak. Álljon itt egy köszönet mindazoknak, akik a fentebb nevezett klubokból és a Krónikás csapatból a legtöbbet segítették észrevételeikkel (a teljesség igénye nélkül, hisz a tesztcsapatok névsora ki sem férne teljesen): Shalafi del Necronak, Luciusnak, Tantinak, Ishidunak, Unitynek, Meránnak, Novannak, Rafinnak, Komattrének, Magichorsenak, Messornak és Magyar Gergelynek is nagyon köszönöm a tevőleges hozzájárulásukat az anyaghoz (s ahogy látjátok majd, volt mihez).

Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az előtörténet megírása és a karakter alképzelése egy közös vonalon haladhasson és sokminden megjelenhessen aztán a karakterlapon, ami legtöbbször csak elhangzik a szereplőről és ez teremtsen egy olyan fajta szabadságot, amire eddig még kevés példa volt. A karakteralkotás küllemében és szerkezetében is szerettünk volna egy olyan logikát követni, ami hasonló a játékosok módszeréhez abban, hogy és miként képzelik el, írják le és alkotják meg képzeletükben a karaktert.

A dokumentum terjedelmes lett, éppen azért, mert igyekeztünk sok olyan anyagot is szerepeltetni benne, ami máskor buzgó könyvlapozgatás és linkkeresgélést eredményez. Ezért rögtön a második oldalon majd egy “aktív tartalomjegyzéket” találtok amivel gyorsabban és hatákonyabban tudtok majd navigálni a dokumentum szükséges fejezetei között. Elöljáróban néhány fontos tudnivaló, ami bár szerepel (akár többször is) gyakori kérdés lehet a metódusban:

 * Minden játékos karakter 6. SZINTŰ és SZABADON VÁLASZTHAT FAJT.

• Tíz ynevi faj közül lehet választani, amelyek közé bekerült a kyr vérű is

 • Akinek anyanyelve a közös megkapja 5-ös szinten, és egy másik nyelvet kettes szinten
  * Akinek NEM anyanyelve a közös az a saját anyanyelvét kapja 5-ös szinten és a közös nyelvet 4-es szinten
  * Saját kultúrára Mf-ú képzettség jár, saját helyismeretre 60%
  *  Minden szintlépésnél a k6-os dobás (Fp/szint, Mp/szint meghatározásánál) 6-osnak számolandó.
  *A fajok tulajdonságmódosítói nem érvényesek a pontelosztás rendszere miatt.
  * A fajoknál és kasztoknál megjelölt maximum értékek közül minden esetben a magasabbat kell figyelembe venni a Tulajdonságok meghatározásánál.
  *Ahol nincs külön megjelölve a Tulajdonság faji maximum ott 18 értendő.
  * Az osztott tulajdonságok legkisebb és legnagyobb értéke között maximum 10 pont különbség lehet.
  * Képzettség tanulásánál/vásárlásánál Alapfokról Mesterfokra való fejlesztésnél csak a két Képzettségpont igény közötti különbséget kell kifizetni (ld. Rúna I./6.)
  * Ökölharc Képzettséggel, Harcművészettel vagy Különleges képzéssel sebezhető ÉP pusztakézzel Túlütés esetén.

• A forrásnál Krónikák.hu-t feltűntető kalandokat megtalálhatjátok az Ynevi Vándorlások modulgyűjteményünkben

• Legalább egy kalandnak közösnek kell lennie a csapattagoknál ahhoz, hogy összeszokott kalandozócsapat legyenek

• A karakteralkotás végéig fel nem használt Dicsőségpont (amivel már nem akarsz újabb Előnyt vagy Különleges Képzést felvenni) a Dicsőcségpontok Rendszere alapján átváltódik 40 (negyven) arannyá vagy 10 (tíz) Képzettség Ponttá

• A Különleges Képzésben megjelölt felszerelési tárgyak nem képezik tárgyát a megkötésüknek (csak amit külön kiemeltünk a táblázatban), a játékosok képzeletére bízzuk a felhasználásukat és az ott megszabott irányelvek szerint való stílusok, harcművészetek követését

• Kérjük, hogy az elküldött közös előtörténetben és karakterben fel legyen tüntetve ellenőrizhető módon, hogy milyen motívumokat, kalandokat, Előnyöket, Hátrányokat, Fajt, Kasztot, Hm-et, Lehetséges kezdő varázstárgy darabszámot, Szerzett Rutint és Különleges Képzést választott ki a karakter

Change log a 8.0-ás verzióhoz:

 • a Trófeaterem-be bekerültek az év eddigi rendezvényei, amelyeken vagy használható volt a karakteralkotás vagy a Krónikák-mitológiához tartozott a kalandmodul
 • a pap és paplovag kasztnál fel lett tüntetve a Tárgyazanosítás varázslat
 • a Vallás előtörténeti motívumnál a korábban már kivett Új Hit Előny említése eltűnt
 • az Fp/Kp/Hm per szint értékeket minden kaszt már megkapja első szinten is
 • Közös harcmodor Kp értéke javítva az MTK-ban megjelöltre
 • John J. Sherwood: Komisz mesék c. könyve bekerült a Közös M* világunk listába
 • a Fegyvermester kalandozó rutinnál bekerült, hogy hárítófegyver használattal sem vonható össze
 • egy haonwelli (-an) és erigowi (-d’) nemesi előtaggal bővült az embertípusok lista
 • új választható harcos alkasztként bekerült a Caedon gyöngyei

A Meran által létrehozott és kezelt karakteralkotót ajánljuk segédletül. Minden olyan esetben, ahol eltérés van a program és a karakteralkotási pdf dokumentum között, az utóbbi szabályai érvényesülnek és az átnézésnél is azt fogjuk figyelembe venni. Észrevételeitekkel tovább segíthetitek az elektronikus karakteralkotó fejlesztését.

LETÖLTÉS: Előtörténet-alapú-karakteralkotás-3722

A VILÁGRÓL: P.sz. 3722

“Új időszakba léptünk Ynev világán (részletesen P.sz. 3721-ról) és ehhez az új lehetőségekkel kecsegtető világhoz új hősökre van szükség. Istenek tértek vissza, ősi pecséltek lazultak fel, a múltnak egyre több titka tárul fel, de kérdés, hogy elegendő és elég gyorsan e ahhoz, hogy az Ember Korának is nevezett Hetedkor vége ne essen egybe a faj kipusztulásával is.”

Morgena, a kyrek álomistennője visszatért, hívei és kiválasztottjai északon újabb és újabb templomokat szentelnek fel a tiszteletére. Toron, az utolsó vesztes Zászlóháború óta visszafogottabb és emberi arcát mutatja a világ felé, amiben szerepet játszhat egykori szövetségeseinek veszte is: Rowon hercegét elűzték, trónján Darton földi helytartója és annak fehér ork hadserege székel, Enoszuke csak nemrég bontakozott ki a tűzviharban megtépázott szigetként a külvilág előtt a keleti szél csillapultával és komoly változások történtek az erőviszonyokban, Alidaxban pedig, bár a Fekete Lobogó teljes jogú választottja, de egy Arel hitére nevelt boszorkánykirálylány uralkodik a bíborgyöngyöknek hála.

“Új jóslatok fogannak a közeledő Nyolcadkorról, Jelhordozók sorsát kutatják a bölcsek miközben mások már az újabbak eljövetelére várnak. Zavaros és érdekes idők következnek, amelyekben csak egy dolog biztos: lesznek kalandok és lesznek kalandozók akik szembeszállnak ezen új korszak kihívásaival.”

Délen Pyarron saját belső viszályait vívja a jővő nagy kérdéseit illetően és egy újabb nomádjárást nyög keleti határain, Új-Godon pedig minden erejével az északi területeinek felügyeletével köti le magát, miközben az élet megszokott folyása lassan visszatér Taba-el-Ibarába csak más alakban és szereplőkkel, mint a háborút megelőző időkben. Ront’e Rone gróf elhíresült roxeni jóslatának pedig még nem teljesült be minden sora, hogy a Nyolcadkor fordulója készen érje a Kalandok Kontinensét…

A Kalandról

Hat Város Szövetsége, egyike Dél-Ynev legősibb kultúrális központjainak, a Hetedkor és az embernem egyik legbiztosabb pillére. Mind a Krónikák.hu-t megelőző sötét korokban kalandoztunk már itt nyári tábor során, mind pedig (tulajdonképpen) már az első Krónikás rendezvényen tavaszi táborban is jártunk Equasselben, Öbölmélyben. Most, az egynapos rendezvényeink sorában 25. alkalommal a Kalandorkrónikák is bemutatja ezt a világot azzal az alapossággal, amit megszerettünk.

A kalandmodult az Amund írja, együtt a Szövetségről és a városról szóló háttéranyaggal. A Hat Város térképét a már korábban Nagy Ynev Térképéről megismert Éowyn rajzolja majd, a szerkesztésben pedig nagy segedelmünkre lévő Komattre a kalandhoz és helyszíneihez egy egész albumnyi zenét szerzett már, amelyeket a rendezvényig ti is meg- és végighallgathattok majd.

 ***

A rendezvény kalandjára szigorúan pyarroni kötődésű csapatokat várunk majd a fenti karakteralkotással kidolgozva. A csapatot az Új-Pyarronban székellő Ezüst Rend kalandozó falka bízza meg, hogy egy kényes ügyben a Hat Város Szövetségének fejvadászainak, a Gyöngykeresőknek a segítségére legyenek. Ennek megfelelően az extrém karaktereket különös odafigyeléssel és óvatossággal alkossátok meg, írjátok meg az előtörténetüket és illesszétek a csapatba. Amelyik csapatnak nem megy esetleg a fenti kérés teljesítése és abszolválása az elesik a rendezvényen való részvételtől.

A jelentkezés november 10-ig tart majd (aznap éjfélig), hogyha addig nem telnek be a lehetséges helyek. A rendezvény facebook eseményénél igyekszünk naprakészen jelezni a jelentkezések állását, így különösen javasoljuk, hogy kövessétek figyelemmel. A rendezvény ingyenes lesz, becsületkasszával, de minden egyéb részletet a kiírásban tudtok majd meg hamarosan.

Üdvözlettel:

a Krónikák.hu

és

az Elveszett Mesék társasága

A’frad!

Előtörténet Alapú Karakteralkotás P.sz. 3722-re

41 thoughts on “Előtörténet Alapú Karakteralkotás P.sz. 3722-re

 • Sziasztok!

  Az Előtörténeti motívumoknál, a Neveltetés résznél, Darton paplovagként a Rendet vagy a Vallást kell választanom?

 • Ahoy,

  Andrash: amelyikről úgy érzed, hogy meghatározóbb a karakterednek. Ha a lovagi jelleget hangsúlyozod a karakternek akkor Rend, ha pedig a buzgóságát és elhívottságát akkor Vallás. Nincs kötelező osztás. A Vallásnál az Új Hit Előny már nem érvényes, mert kikerült az az Előny most.

 • Üdv!
  Egy apró játéktechnikai kérdésem lenne. Amennyiben emlékezetem nem csal a Krónikás rendezvényeken minden karakter megkapja már első szinten is a Hm/sz-t kp/sz-t és a fp/sz-t. Jól tudom? Másik dolog pedig, hogy szerintem történt egy elgépelés a közös harcmodor képzettségnél, mivel az mtk szerint 30 kp a mesterfok nem 10.
  Tisztelettel: Flagellum Dei

 • Ahoy,

  Flagellum Dei: igen, már első szinten is mindenki. A Kp éprték legközelebb javítva lesz, köszönöm.

 • Mi több, nem csak hogy Krónikás rendezvényen, de az alapkönyv, az ETK szerint is járnak ezek első szinten.

 • Kedves MagicHorse! Az ETK szerint csak a harcos kaszt kap meg mindent első szinten is( bár ezt emlékezetből írom), de minden kaszt tutira nem. Bár az egyszerűség kedvéért én is minden kasztnak megadom mindhármat ha mesélek.

 • Üdv!
  Kérdés/észrevétel: az V. táblázatban a papok alkaszt és kiemelt kasztjai között szerintünk rosszul van feltüntetve, hogy pl. a Ranagol-pap PPL verziója olcsóbb lenne, mint az ETK-s.
  Ez valóban hiba, vagy ténylegesen így számoljuk?

 • Sziasztok!

  Két kérdéssel szeretnék felétek fordulni. A Dervis váltott kasztnak számít? Alkasztnak számít e? 6 szinttel alkotható e?

  Illetve váltott kasztnál az addig kidobott FP megmaradnak e? Az rendben van, hogy a vásárolt képzettségek megmaradnak illetve a HM módosulnak de sajnos a szabálykönyvben ez nem tiszta.

  Köszönöm válaszotokat!

 • Ahoy,

  Moge: a Dervis (PPL 137. oldal) “csak” egy paplovag variáns, nem másik kasztból alakítható. A karakteralkotásban nincs mód váltott/vagy ikerkasztú karakter indítására. A dervis alkasztnak minősül.

  Nem lehetséges, hogy a Doldzsah-papra gondoltál? ő egy, az előnyök között választható Dicsőség útjánnal hozható játékba és játéktechnikailag kötelezve van a kasztváltásra egy ponton. Ő is alkasztnak minősül.

 • Sziasztok!

  Karakterlapból van kötelező, vagy ajánlott, vagy mindenki azt használja amelyiket akarja?

 • Ahoy,

  Andrash: fakultatív. Elküldésnél érdemes olyat, amin jól látszanak a dolgok, hogy átszámolhassuk rendesen és könnyebben ennyi emberét. A rendezvényen ízlés szerint.

 • Most, hogy mást okból elővettem a szabálykönyvet szabály jogászkodni, az első szintes HM/KP/Fp kérdéskört is kikerestem:

  “Karakteralkotás szabályai” fejezet, 19. oldalon írja az első szinten kapott HM-et. Mivel szintenként 4HM-es példát hoz, nem épp a standard harcos.
  Ugyan itt: “Minden kaszt minden TSZ-en (az elsőn is) bizonyos mennyiségű Kp-t kap, jegyezd fel ezt is!”

  Egyedül az Fp/szint nincs sehol ilyen egyértelműen definiálva első szintre.

 • Sziasztok!

  Az abbit fegyverekről hol találok leírást?

 • Ahoy,

  Andrash: talán a 23-as karakteralkotásban lesz (illetve különböző rendezvényeinkben már szerepelt abbit fegyver választhatónak), itt még csak főleg “dísz”. A villámmágia fejezetben írnak az abbit képességéről a boszorkánymesternél.

 • Ok, köszönöm.

  Varjúvecsernyés, pallosos, paplovagként leginkább az érdekel, hogy nehezebben törik-e mint egy normál fegyver.

 • 🙂

  Akkor így én és minden csapattagom hoz egy tartalék pallost.

 • Helló!
  A kérdésem az hogy Illanorban csak emberek tanulhatnak harcosnak? Teszem azt pl elf fél elf tanulhat ott? Nem láttam erre vonatkozóan semmit sem.
  Köszi!

 • A másik kérdésem hogy induló felszerelésnél a harcos alkaszt indulóját is megkapja pluszban ingyen? Pl. a Vágtatóknál megkapja a szabja,csatacsákány,íj,pajzs ,láncing kombót?
  Köszi!

 • És még. 🙂 A fegyvermester Szerzett rutinnal plusz 1 támadás körönként íjjal is?

 • Ahoy,

  Favago: tanulhat elf vagy félelf Ilanorban harcosnak. Mivel alapvetően emberek élnek ott erre az előtérténetben térj ki alaposan hogy ki fia-borja. “,,,és ami az adott alkasztnál meghatározásra kerül” tehát amiről írja, hogy megkapja azt megkapja ingyen. Ahol azt írja, hogy használják csak azt meg kell vásárolnia. “+1 Tám/kör rövidkard vagy annál nagyobb közelharci fegyverek esetén.” Tehát célzófegyverre nem jár a plusz támadás.

 • Estét mindenkinek!
  Az elemi erő nyílnak mik az értékei? Mint az eredeti nyílnak amibe belevésik a szimbólumot? Az ideg megmarad,csak a nyílvessző teremtődik?Teszem azt ha visszacsapó íjra rakják ,ugyanúgy kell a minimum 14-es erő? És akkor az erő bónusz is jár pluszban? Mivel hogy a visszacsapó íjnak lehet ugye?

 • Ahoy,

  Favago: választott íj értékeivel. Lesz idege, mint tűzíjnak. Kell minimum erő és Erő bónusz is jár hozzá ha visszacsapó íjként alkotod meg.

 • Azt jól olvastam,hogy ha fél-elfel indulok mondjuk Yllinoriként akkor nem kapom meg a 25 alap célzót,hanem csak a faji 10-et? Tehát sokkal rosszabb a célzóm alapban mint mondjuk egy embernek aki megkapja a 25 alapot? :”(a kasztból fakadó CÉ alap az
  félelfek esetében nem jár, csupán a későbbiekben erre áldozott HM számít ~ ETK 26. oldal).

 • Mert a Sirenari erdőjáró csak elf lehet gondolom,neki meg oda van írva hogy CÉ alap:25. Akkor most hogy van ez?

 • Ahoy,

  Favago: Jól olvastad. Igen. Sirenari erdőjáró csak elf lehet. “Alaphelyzetben minden elf 30-as CÉ-vel rendelkezik (a kasztból fakadó CÉ alap az elfek esetében nem jár, csupán a későbbiekben erre áldozott HM számít ~ ETK 26. oldal).”

 • Ahham. Nekem a régi Magusomban még nem így volt. Úgy látom később tákolták így össze . Teljesen nonszensz. De hát a szabály az szabály.

 • Ez a szabály mindig így volt csak soká. Nagyvonalúan nem így használták, nagy különbség. 🙂

 • Hát pedig a 94-es kiadásban nem így volt,nézz utána ha nem hiszed. 🙂

 • És egy kérdés. 🙂 Mennyi a visszacsapó íjak maximum erő bónusza? Mondjuk ha a játékos mesterfokon tudja készíteni magának?

 • Sziasztok!
  Csapatszinten ezek a kérdések merültek fel nálunk:

  1) A Tehetség előny jár bármilyen játéktechnikai változással?
  2) Bölcsek Könyve előnyben: Párostánc, megvehető képzettség: 3 Tám/Kör – ez kezenként értendő?
  3) A Skorpiókirály rutin működik két fegyverrel?
  4) Az új pszi diszciplinák egyenként, vagy csomagban kerülnek 2/4 Kp-ba?
  5) Mennyi az ára a dzsennek által forgatott dzsambiának?
  6) Sirenari erdőjáró megkapja induláskor az elf íjat, vagy erre költsük a csapat teljes vagyonát?

  Remélem, nem nagy faszságok, előre is köszi a választ!

 • 6-os kérdés tárgytalan, azóta sikerült értelmezni a fentebbi választ, ami erre vonatkozott.

 • Ahoy,

  Favago: ez opcionális szabály, mesélőtől tehető függővé. Legfeljebb +2-t engednék én neki Kalandmesterként.

  Ensirion:
  1) Nem.
  2) “További 15 Kp-ért a választott fegyvereket Mesterfokon forgathatja, az ott leírt módosítókkal. Ha még tovább tanulmányozza a kötetet. Segítségével 15 Kp és három hónap gyakorlás után a körönkénti támadások számát kettőről háromra növelheti. Megjegyzendő, ez azon kevés kivételek egyike, melyek alkalmával egy karakter ketttőnél többször támadhat körönként mágia vagy Pszi alkalmazása nélkül.” – Rúna I/8.
  3) Igen.
  4) Csomagban.
  5) Nincs neki hivatalosan. Az ésszerűség keretein belül 1 vagy 2 darab lehet a dzsenn karakternél belőle.

 • Kellő indoklással (szervesen az előtörténetbe szőve) birtokolhatja-e nem aszisz a Bölcsek Könyvéből a Párostáncot?

 • Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolsz a kérdésekre!
  Ha a karakterem szablyát tanult forgatni és áttér a dzsenn-szablyára, akkor az külön fegyverhasználati képzettséget követel, vagy használhatja a meglévő tudását? Ha ez utóbbi állna fenn, mennyi Kp az áttérés ára?

Vélemény, hozzászólás?