451_maxA lupár nyelvű, eredetileg angolnát jelentő szó jelöli Narvan helyi viszonyaihoz alkalmazkodott, különleges búvár-harcosait. A vízi harcosokat nem véletlenül hasonlítják a folyókban és tengeren egyaránt otthonosan mozgó ragadozó halakhoz, angolnavértjeik, félelmetes és utánozhatatlan vízi taktikáik egyaránt a narvani vizek kétlábú angolnájává teszi őket.

Eredetük a múlt homályába vész, egyesek szerint még a káoszkori időkre nyúlik vissza, amikor az orkok elől a Quiron-tenger szigeteire menekülő lupárok más lehetőségük nem lévén, a vízi harcot kellett, hogy elsajátítsák. Borúlátóbb elméletek titokzatos tengermélyi pártfogókról, szerafistákról, elkorcsosult hal-emberekről szólnak.

A Manteca nem egy klán vagy iskola, a köznyelv így hívja Narvan valamennyi vízi harcosát, és csak a büszkeség szorítja rá őket, hogy más városok hasonló harcosaira ne ezt a nevet alkalmazzák pl. a kalóz helyett.

A manteca harcosokat magányos mesterek képzik, akik rendszerint egy-egy nagyobb helyi nemesház szolgálatában állnak. A mesterek több tanítványt is fogadnak és oktatnak, rendszerint a Ház érdekeltségei szerint, a hozzá hű családok és alattvalók fiaiból, azzal a céllal, hogy a nemesek magánhadseregeihez biztosítsák az utánpótlást. Külhoniakat nemigen oktatnak féltett tudományukra, ahhoz, hogy törődjenek valakivel, házuk urának jóindulata kell. Felszerelésüket általában a Ház szolgálatában álló mesterek készítik el a hagyományok alapján, de a szoros kötődések miatt is öröklés is gyakori. A leghíresebbek talán az Arknumoy-mantecák, ám a többi Ház angolnaharcosai is bizonnyal felveszik velük a versenyt. A búvár harcosok megbecsült tagjai a Házak magánhadseregeinek, és szolgálatukért – ami általában kiöregedésükig tart – biztos öregkorig tartó megélhetést és támogatást kapnak. Narvanban és környékén nem sok esélye van a hűtlenné váló búvár harcosnak, noha szinte mindenhol kapva kapnának ritka tudomány után. Narvan urainak ugyan csak a városállam környékén számít szavuk, egy nemesház haragját nem okos dolog lebecsülni. 

A mantecák közösségei zártak, kívülállóknak nemigen van módja közéjük jutni. A város sajátos közegéhez alkalmazkodott harcmodoruk sok gyakorlást igényel, a fegyverforgatás mellett elsődlegesen az úszás és a vízi harc ismeretét igényli. Az angolnák a vízi közlekedés, az úszás, a vízi rajtaütések mesterei. Támadásaikat rendszerint a vízből indítják, és Narvannak csak kevés része akad, amely ne lenne megközelíthető akár észrevétlenül is a vízből. Igazi előnyhöz a helyi viszonyok között jutnak, ám egy manteca félelmetes ellenfél mindenütt, ahol ki tudja használni sajátos harcmodorát és képzettségeit. Másutt csak átlagos harcosnak számítanak, ahogy a mondás tartja: „a pusztában a manteca is partra vetett hal csupán”.

A manteca egy kifejezetten helyi sajátosságokat tükröző harcos-változat. Sajátosságait leginkább speciáis képzettségének köszönheti, amit vízi környezetben bontakoztathat ki igazán. A változatosságot kedvelőknek, illetve azoknak ajánlom, akik Narvan környékén szeretnének játszani. A manteca az egyszerűbb alkasztok közé tartozik, így akár kezdő játékosoknak is ajánlom.

Letöltés: manteca(mg)kalandozok

(forrás: kalandozok.hu)

Új kaszt: Manteca – Narvan búvárharcosai

One thought on “Új kaszt: Manteca – Narvan búvárharcosai

Vélemény, hozzászólás?