A macskajajtól ütemtelenül kopogó csizmáitok zajának kíséretében ismét arra a következtetésre jutottok, hogy – bár Kyel papjait megtévesztő hitelességgel tagadja – a jó öreg Stredogiv – régi felhajtótok – ha azt állítja, hogy teljesen ártatlanul csak meg akar benneteket hívni egy italra, az sohasem ártatlan. Egész pontosan kettő dologgal jár: először is nagyon sok itallal; másodszor pedig egy elintézendő munkával, amire Ti vagytok a legmegfelelőbb csapat – és persze legalább a tizedik, akinek ugyan ezt elmondja.

A Godorához címzett fogadótól nem kellet sokat kutyagolnotok az impozáns lakosztályig. Nem volt őr az ajtó előtt. Vagy nem láttátok, vagy nincs szükség arra, hogy bárki ellássa ezt a tisztséget.

Déli vonásokkal megáldott hölgy áll az éppen nem lobogó kandalló előtt az embermagas ablaknál, azzal a visszafogott, aggodalmas tekintettel, amivel csak egy született arisztokrata rendelkezik. Az ajtó nyílására, az ütemtelenül koppanó csizmák zajára felriad révületéből, felétek fordul. Arcára oly’ gyorsan és természetesen ölti mosolyát, ahogy egy harcos rántja maga elé fegyverét, ha támadást intéznek ellene. Mire üdvözlésébe kezd, átható tekintetét már mindannyiótokon végig futtatta.

Lassan lépdel fel s alá a szobában, miközben panaszát ecseteli. Középpontja ennek nem más, mint a tékozló leány, saját vére, ki jelen pillanatban Új-Godonban, egy Porta-gella nevű településen, vagy legalábbis annak környékén lehet. Amennyit a településről tud, az alapján nem is lenne szükséges féltenie egyszem gyermekét, viszont minden jel szerint valami átkos társaság – bűnszervezet, szekta, maga sem tudja – magához édesgette. Bizonygatja, hogy a lánynak megvan a magához való esze, viszont nem akarja, hogy bajba kerüljön egy ilyen szörnyű emberekből álló társaság vétkei miatt.

A Koszt és Kvártély felhajtójának, Stredogivnak jelenlétében felajánl fejenként 20 aranyat, amennyiben kompániátok Erionba hozza lányát épségben. A feladat – mondania sem kell – igényel diszkréciót, elvégre milyen fényt vetne a családra, ha szárnyra kelne egy pletyka a fiatalasszony megkérdőjelezhetően erkölcsös időszakáról.

Beleegyező bólintásotok közben némelyikőtök fejébe még belenyilall a vizezett sör okozta fájdalom. Innestől kezdve tényleg célszerű lehet átállni a borlevére.

Készülődni indultok hát Új-Godonba. Utazásotok minden költségét fedezik, sok késlekedésre sincs idő. Térkapuval a városkától 2 napnyira kötöttök ki a Felföldön.

Az idő kiváló, a tér tágas, a levegő tiszta. Kiérve a városból, ahová a térkapu vitt benneteket, minden sokkal szabadabbnak tűnik. Mély levegőt vesztek, hogy minél gyorsabban áradjon szét bennetek az érzés. Szemetek eztán elidőzik a mellettetek elhaladó bárányok nyáján, kik hangosan bégetnek magányos lépteik közben.

IV. Hullámkirály – Hangulatkeltő Lui tollából

Vélemény, hozzászólás?