Sok cián lefolyt már a Tiszán mióta először megismerhettük ennek a Monkey Island és vidámparki látványosság ihlette Keith Richards paródia sorozatnak az első epizódját. A folytatások rendre alulmaradtak a fantasztikus előddel szemben, a negyedik rész nem is ilyen babérokra áhitozik: egy új trilógiát készül megnyitni.

Nem álltak valami frappánsan a csillagok az Ismeretlen vizeken számára. Első körben a Chicago rendezőjét ültették a direktori székbe … érted … a Chicagóét. Másodszor fogtak egy regényt, aminek vajmi kevés köze van a Karib tenger sorozathoz és bedarálták forgatókönyvnek. És a marketinghadjárat csak ezek után kezdődött el …

Mostanáig sem láttam egy értelmes előzetest a filmből, csak bosszantóan rosszat. De a lényeget tudtuk, a süllyedő színvonalú sorozat egy ráadás epizódja érkezik. Bár a harmadik részben már volt egy-egy epikus felhang, a kalózság egyetemes fennmaradásáról, összességében minősíthetetlen volt a második résszel egyetemben. Na ja, de kalózos, szóval én így is szeretem.

Az Allee áruházban néztük meg a filmet. Előtte volt alkalmam végigbandukolni ezen az új épületen, miközben arra gondoltam, hogy „MINDENKINEK SAJÁT PLÁZÁT!”. A kirakatok már fel voltak lobogózva a film tiszteletére, az ékszerésznél kalózgyűrűk (32 000 Ft) és más állítólagos karibi ékességek. Az 576-ban még egy ismerőssel is találkoztam, ott meg ugye LEGO kalózság a kirakatban.

Ügyesen kivédtük, hogy 3D-s előadásra adjanak nekünk jegyet, de még a sima is szemtelenül drága volt. Bár a filmben észrevehetőek azok a jelek, hogy mikor és mi miatt lenne érdemes ez a valóban kalózos lehúzás, de persze összességében nem érné meg egy csontvázkéz, egy kardpenge vagy egy majom miatt a majd ezressel többet (nem beszélve a fejfájásról és a hányingerről).

A film egy londoni képpel kezd, ahonnan a tengeren át a már előző rész óta előrejelzett Ifjúság forrása a cél. Ugyebár, hogyha nem történik kvázi semmi ezen kívül akkor a szereplők konfliktusai és összjátéka kellene kitegye a film garmadáját. Ez nem is hangzik ugyebár rosszul, hogyha van egy Johnny Depp is, de ő sajnos az elmúlt években túl nagy adag Tim Burton marhaságban vett részt.

Nem is érdemes a filmet igazából filmnek tekinteni. Akkor csalódást fog okozni. Szerencsére nekem a negatív előjelek annyira leharcolták az elvárásaimat, hogy mire beültem a moziterembe és végignéztem a borzalmas előzeteseket (Transformers3,Cars2,Vasököl) már szinte semmi reményem nem volt, hogy valami jót is fogok látni. Ennek ellenére tudtam azért jól is szórakozni, ami öröm.

Inkább olyan ez mint egy modern túlfizetett tévésorozat. Hiszen még a főgonosz is sorozatszínész! A Deadwood áskálódó kocsmárosa mint Fekete Szakáll nem tűnt olyan rossz ötletnek, megvalósulva nincsen neki sajnos semmi ereje a vásznon. Barbarossa visszatérése inkább komikus, látni mi lett ebből a remek karakterből. Penelopé Cruz pedig igazán, de igazán nem kellett volna ide …

De azért ami tetszett olyan is volt. Remek koreográfia, zömével a régi zenei alapok, Jack Sparrow, a kalóz kapitány legalább olyan rezignált mint a sorozat első rajongói mostanra, vannak szép hajók is … és nagyon szimpatikusak voltak a spanyolok, igaz nem sokat szerepeltek, de amikor igen, akkor elhittem, hogy ők itt egy világbirodalom küldöttei. A folytatásban remélem látok majd belőlük többet.

Milyen folytatás? Aki ismeri a filmek kanyaros gondolatfűzését és, hogy a végére ezer és egy csavart tesznek, az gondolhatja, hogy a sok szereplő történetét nem lehet csak úgy lezárni. Nem is teszi a film, sőt, inkább csak felvezet egy újabb filmtrilógiát, amire egyértelmű jelek is vannak. Különösen a betűk utáni kis videó … de egy igazi Karib-rajongó úgysem megy ki a vége előtt.

Ez sem mentesíti a filmet, hogy egy középszerű darab. A történet szinte egy az egyben a kilencvenes évek Cutthroat Island című kalózfilmjének másolata. Hogyha azon felül felmutatna bármit, mondjuk színészi játékot vagy virtuóz rendezést, annak nagyon tudtam volna örülni. Ez így egy béna színpadi játék Hawaii szigetén előadva. És igen, a legnagyobb bajom, hogy nincs egy értelmes tengeri csata sem … pedig a film több mint két órás!

Igazából kétlem, hogy aki szerette az előző részeket ne nézné meg, de azt is, hogy valaki ettől kapna kedvet. Önálló filmnek satnya, egy sorozatban viszont vannak gyengébb részek (sorozatban most már három). De mégis, a rettenetes kalózéhségünket most egy kis időre azért engesztelni tudja ez a darab. Vannak jó pillanatai. Én pedig igyekszem nem arra gondolni, hogy volt egy jó film is valaha. A készítők listáját feltétlenül üljétek végig!

A Karib-tenger Kalózai: Ismeretlen vizeken – tengerparti kardparti

3 thoughts on “A Karib-tenger Kalózai: Ismeretlen vizeken – tengerparti kardparti

  • Ehh mindig csak ez a negativ hangnem, nem jol álltál hozzá, így kelett volna: akarok látni egy filemt amiben kalozok vannak, csicsa effektek, ugrálos kardozos jelenetek, némi humor és vmi jo csaj sem ártana 😀 A story meg mivel középszerü sztem nem huzza le a dolgot
    Számomra jo élmény volt, megérte moziban nézni, még a 3D is megérte (persze azarénában csak pár száz hufal volt drágább 🙂 )
    Az a baj, hogy tul elemzően ülsz le nézni egy filmet v akrámit, ugy kell leülni, hogy na szorakozzunk egy jót, és tekintsünk el az apró botlásoktol és voilá

  • Shalafi: nem vagyok már 16 😀 Vannak filmek amik ma is meg tudnak döbbenteni/lepni és szórakoztatni egyáltalán. Ez egy kellemes egyszer nézős darab volt, nem a legjobb és nem a legrosszabb a sorozatból.

  • Énis megnéztem a filmet. Tény, hogy csak 1X nézhetős. A másik, hogy ez egy olyan film amihez abszolúte nem kell a 3D 😀

Vélemény, hozzászólás?