Az elmúlt napokban igen sok helyen lehetett olvasni különböző, ingyenessé tett szerepjátékkönyvekről és kiegészítőkről, amivel az esetleges otthoni feltöltődés idejére lehet kellemes olvasmány- és majdan játékélményt szerezni, hogyha a DEKAMERONba illő időszak elvonul. S való igaz, ez a régóta bepótolandó házi munka és félbe hagyott olvasmányok ideje.

Ezért hát a hírek közül kiválogattunk hetet, hogy kitartson minden napra az újdonságélmény. A linkek még élnek, de érdemes minél előbb lecsapni rájuk, ameddig a virtuális készlet és az alkotók jószándéka kitart. Egyikhez másikhoz szükséges regisztráció, de ez a mai korban (sajnos) elengedhetetlen. Ettől még ajándék lónak lehet szép foga és nem kell oda nézni, ami megrúghat.

HÉTFŐre: Fantasy Age /Chris Pramas alkotása/

Ez a majdnam univerzális rendszer elsősorban misztikus, kardozós-szandálos, high-fantasy mítikus történetek futtatására született DE már nagyon sok variációja létezik a felhasználásának modernebb és elvontabb világokhoz is (pl. a valaha népszerű Dragon Age és a nagyon érdekes, eredeti Titansgrave). Önmagában már a kötet esztétikája miatt is érdemes rávetni pár pillantást, mert mind az illusztrációk, mind a szerkesztése kifejezetten szemet gyönyörködtető, ami alig-alig megy a használhatóság rovására. Nagy fegyvertény! Érdeklődni ITT lehet a GreenRonin kiadó adománya iránt, akik egyébként mindig öröm ha hallatnak magukról, néha ritkábban teszik sok játékosuk (és ex-játékosuk) legnagyobb fájdalmára.

KEDDre: DAS SCHWARZE AUGE!!! /nyugalom, angolul/

A német nyelven játszók hazai M.A.G.U.S. szerepjátéka sokszor The Dark Eye vagy The Realm of Arkania név alatt is rejtőzhet, de nem kell aggódni, minden inkarnációban a rájuk jellemző precíz és kimért stílusban nyújtják a szerepjáték legjavát, ami erejükből telik és ahogy ők gondolják (ez itt a pozitív diszkrimináció helye). Én magam nagyon kedvelem ezt a könyvet és szívesen lapozom fel az érdekes alfajok, sok kiadás alatt kiforrott rendszere és maga Arkania világa miatt, ami egyébként nagyon kedves point-and-click (röviden: igazi) kalandjátékos emlékeimhez kötődik. A Dark Eye ugyanis nagyon szapora volt az évek alatt rengeteg játékadaptációt is magáénak tudni, ami jó. Az alapkönyv INNEN tölthető le, de felhívom a figyelmet más ingyen elérhető művekre is, amelyek egyszemélyes kalandok lejátszását teszi lehetővé … hohó!

SZERDÁra: Top Secret The New World Order

Kevés olyan idős szerepjáték van, aki ne érezne sósat a szemében, hogy meghallja a TSR nevét, de azért az öklüket is sokan rázzák az égbe ilyenkor … hiába. A szerepjáték ŐSforrás kiadója azonban nem csak sárkányok és a börtönfétis kitalálója, hanem sok más játék mellett például ezt az erősen James Bond utánérzésű csapatalapú titkosügynökös szabad világot megmentős játékot is prezentálta. Örök kérdés, hogy ugyan ez kit érdekel, de mivel nemsokára lesz egy modern verzió így talán utolsó lehetősége lesz rá, hogy egy archaikus 70-es 80-as évek stílusban derítsük fel A Fehér Királynő mögötti összeesküvést. Az idő tehát ketyeg, és nemcsak a LETÖLTÉSre.

CSÜTÖRTÖKre: DEADLANDS

Túl olcsó poén lenne ezt a címet a mai vagy éppen a majdani csütörtöki világra értelmeznem így ettől (nehéz zombi szívvel) eltekintek. Mi is ez, ha nem ismered? Ó, ez egy nagyon hangulatos horror-western-fantasy, amivel annak idején a Savage Worlds egyetemes játékrendszer mutatta be Tour de France módon, hogy mi mindenre képes a motorja és lőn. Ezalkalommal egyébként a játékosok és a marshallok könyvét szólíthatjuk magunkhoz fabatkáért, ami elég jó vásár, hogyha engem kérdez valaki. Senki? Na jó, akkor is ITT van.

PÉNTEKre: Eclipse Phase A Time of Eclipse /bevezetés/

Mindig azt mondom, a péntek legyen különleges, bármi is van. A gurum szerint pedig az Eclipse Phase egy nagyon-nagyon különleges játék és világ, ami fényévekkel (ehh) megelőzte a ma transz- poszt – netflx- humanista cyberpunk világképeket és ezzel a bevezetőnek szánt összefoglalónak, kezdőjátéknak köszönhetően máris beljebb vagyunk egy újabb disztópiával az emberiség számára … vagy talán éppen azért, hogy kivágjuk belőle. Nagyon régen hallom, hogy játszanom kellene és a lehetőségek benne tényleg obszcén módon határtalanok és én hiszek. Innen pedig LETÖLTÖK.

SZOMBATra: Demonwars Reformation

Itt is egy érdekes alakváltó, de nem ver át. Pontosan tudjuk, hogy ez itt a témába alaposan vágó Crown Empire regényciklus alapján készült szerepjáték, karakterlap, világtérkép és egy novelláskötet, amivel azok is magukévá tehetik egy esős szombat délután a világot, akik annak idején esetleg elkerülték a megosztó fantasy író, R. A. Salvatore munkásságát. Bár ő most sk tette elérhetővé mindezeket és róla azért tudjuk, hogy neki szinte mindegy szeretik e vagy sem, örökre beírta már magát a zsánerirodalom nagykönyvébe (így vagy úgy). Ha pedig ezt a démonháborús kororna birodalmat saját kockáinkkal reformálnánk meg akkor ITT kell szeráfi alkura lépni a szerző honlapjával.

VASÁRNAPra: DELVE – második kiadás

Hogyha ez a játék arról szól, hogy a karakterek egy hajótörés után ébrednek fel egy idegen parton és együtt indulnak a különös új világ felfedezésére, akkor az első kiadás a hajóútról és az otthonuk elhagyásának okairól szólhat? Máskülönben nagyon jó visszajelzéseket kap és örülnék neki, hogyha a magyar próbálkozások legalább ezt a szintet tudnák hozni kicsit amatőr de szerethető (és színes) faj- és kasztképekkel, állítólag könnyen és jól játszható rendszerrel és egy olyan atmoszférával, ami forradalmian újnak messziről sem nevezhető, de jó húrokat penget, hogyha valaki csak felszabadult könnyed játékra vagy éppen mesélésre áhítozik. S ha pedig így van és a hét végére sem fájdult el a szeme a sok különlegességtől, akkor INNEN válthatja meg hajójegyét … csak oda.

Ha személyes kalandozásaitok során találtok még hasonló ingyenes kincseket osszátok meg velünk és ezáltal egymással is, ne óvakodjatok ki az elemózsiánál messzebb és reméljük minél előbb találkozhatunk ismét az asztaloknál, addig pedig mindenki készüljön olyan kalandokkal és karakterekkel, amilyeneket csak el tud képzelni…

Ingyen szerepjáték a 7 minden napjára

Vélemény, hozzászólás?